Η βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα στο Politic.gr: «Επιτακτική η ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης για τη χώρα»

Η βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα στο Politic.gr: «Επιτακτική η ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης για τη χώρα»

Αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές παρουσίες της Βουλής των Ελλήνων. Ο λόγος για την βουλεύτρια Πιερίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μπέττυ Σκούφα. Το Politic.gr βρέθηκε στο βουλευτικό της γραφείο στη Κατερίνη για μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν, το εργασιακό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, το ελληνικό «metoo», και ο τουρισμός στην Πιερία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΤΙΕΓΚΟ ΣΑΕΣ – ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Κυρία Σκούφα, έχετε εκλεγεί τρεις φορές με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλεύτρια Πιερίας. Είστε φιλόλογος, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, και εκπαιδευτικός σύμβουλος κατάρτισης προγραμμάτων και διδασκαλίας της γερμανικής γλώσσας. Πείτε μου μερικά πράγματα για την πολιτική σας πορεία και πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να εκπροσωπήσετε την Πιερία στην Βουλή των Ελλήνων;

Καταρχάς να πω ότι χαίρομαι πολύ που βρίσκεστε εδώ για την συνέντευξη και να σας ευχαριστήσω για το βήμα. Να πω ότι εδώ και 30 περίπου χρόνια – αποκαλύπτοντας την ηλικία μου -, από τα είκοσί μου στο πανεπιστήμιο, ήμουν ενεργότατο μέλος της φοιτητικής κοινότητας στο Ρέθυμνο, όχι τότε κομματικοποιημένη, αλλά έντονα πολιτικοποιημένη, και εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχω ενεργά σε κοινωνικά κινήματα και δίκτυα (περιβαλλοντικά, για την υπεράσπιση της ισότητας των φύλων κλπ). Είμαι επίσης 13-14 χρόνια οργανωμένη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κρίσιμο κριτήριο για να κατεβώ ως υποψήφια βουλεύτρια με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το γεγονός ότι πίστευα και πιστεύω πως από θέσεις ευθύνης μπορούμε να υπηρετούμε καλύτερα τον τόπο μας. Εξάλλου, ο αιρετός και η αιρετή, όταν θέλει πραγματικά να είναι ενεργός, μπορεί να είναι και ενεργός και αποτελεσματικός και να ασκεί έλεγχο απέναντι στην κάθε κυβέρνηση και να συμβάλλει από υπεύθυνες θέσεις στο να παράγεται πραγματικά έργο για το σύνολο της κοινωνίας.

Αυτό ήταν το καθοριστικό και θα συμβούλευα όλους τους νέους ανθρώπους κυρίως, όλους τους νέους επιστήμονες και επιστημόνισσες, να εμπλακούν ενεργά με την πολιτική διότι πολίτης είναι πάντα ο ενεργός πολίτης και είναι πολύ μεγάλο κρίμα να αφήνουμε τις τύχες μας και τα επαγγελματικά και κοινωνικά μας ενδιαφέροντα και συμφέροντα στα χέρια άλλων και να μην κατεβαίνουμε οι ίδιοι ακόμα και σε πολύ νεαρή ηλικία, ή μάλλον κυρίως σε νεαρή ηλικία, ενεργά στον πολιτικό στίβο.

«Ρητορική μίσους έζησα προσωπικά»

Το τελευταίο καιρό στην Ελλάδα έχουμε αυτό που ονομάζουμε «ελληνικό metoo», με τις αποκαλύψεις που ξεκίνησε η κ. Μπεκατώρου, και με όλες τις αποκαλύψεις στον χώρο του ελληνικού θεάτρου και τηλεόρασης. Εσείς, ως γυναίκα πολιτικός, αισθανθήκατε ποτέ σε αυτόν τον χώρο ότι σας φέρονται διαφορετικά λόγω του φύλου σας; Νοιώσατε ποτέ ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για εσάς σε σχέση με έναν άντρα πολιτικό;

Καταρχάς ο χώρος της πολιτικής είναι έντονα ανταγωνιστικός. Αυτό και μόνο δείχνει ότι πρέπει να είναι ένα άτομο στοχοπροσηλωμένο, να έχει πολύ μεγάλη πειθαρχία, να έχει πείσμα, να μην τα βάζει ποτέ κάτω με τις οποίες δυσκολίες. Οπότε η πολιτική, λέγοντας αυτά, βλέπουμε ότι μοιάζει με την ίδια τη ζωή.

Μου θυμίζετε με αυτήν την ερώτηση μια παρέμβαση που είχα κάνει στο Συμβούλιο της Ευρώπης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάμαι ότι τότε είχα μιλήσει και τοποθετηθεί στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών ομάδων του Συμβουλίου της Ευρώπης και αναφέρθηκα στο θέμα της ρητορικής μίσους στην ίδια την πολιτική.

Ρητορική μίσους έζησα προσωπικά και κατ’ εξοχήν τις ημέρες της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τότε που επί δύο μέρες έξω από τα σπίτια μας υπήρχαν ορδές βαρβάρων, όχι πλήθος, ορδές βαρβάρων, εισαγόμενων και ντόπιων, που είχαν καθαρά βλαπτικές προθέσεις και απειλούσαν την ίδια την ασφάλεια ζωής μας, εννοώ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί το συνδυάζω αυτό με την ερώτησή σας. Διότι, το κύριο στόχαστρο των ορδών εδώ στην Πιερία ήμουν εγώ. Και υποπτεύομαι πως είχε να κάνει με το ότι μπορεί να υπήρχε στο μυαλό κάποιων ότι εγώ, ως γυναίκα, ως μητέρα, και έχοντας ένα ανήλικο παιδί, θα ήμουν πολύ πιο ευάλωτη απέναντι σε επιθετικές κινήσεις και πιέσεις.

Η βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα στο Politic.gr: «Επιτακτική η ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης για τη χώρα»
Η κ. Σκούφα στη Βουλή κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Η μη στήριξη του οδικού τουρισμού είναι καθαρή επιλογή της κυβέρνησης»

Η Πιερία είναι ένας νομός που βασίζεται πολύ στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια. Πλέον, έχει αρχίσει να ανοίγει ο τουρισμός και δεν υπάρχουν πια τα περιοριστικά μέτρα που υπήρχαν πριν λίγο. Ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τουρισμός στον νομό;

Δυστυχώς, ακόμη και φέτος, και μετά από έναν χρόνο, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ειδική μέριμνα όσον αφορά τις πύλες εισόδου στα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Κατέθεσα προσωπικά μια κοινοβουλευτική ερώτηση γιατί μέχρι τις 14 Μαΐου που βγήκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) λειτουργούσε μόνο ο Προμαχώνας (συνοριακός σταθμός), τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης, είχε πει και σε πανευρωπαϊκές εκθέσεις τουρισμού ότι στις 14 Μαΐου θα είναι η επίσημη ημέρα έναρξης του τουρισμού για την Ελλάδα. Μέχρι τότε, που βγήκε η ΚΥΑ, λειτουργούσε μόνο ο Προμαχώνας. Όμως και ύστερα υπήρχαν προβλήματα διότι οι Εύζωνοι είναι τώρα ανοιχτοί μόνο μέχρι τις 11 το βράδυ. Το Νυμφαίο είχε ανοίξει, έκλεισε ύστερα για 15 μέρες για εργασίες. Τώρα, μέσα στον Μάιο, που είναι η εκκίνηση της τουριστικής σεζόν. Η Κρυσταλλοπηγή ήταν κι αυτή κλειστή, ενώ σε άλλη πύλη εισόδου υπάρχει περιορισμός στην διέλευση τετρακοσίων ατόμων καθημερινά.

Όλα αυτά, και κυρίως το γεγονός ότι δεν έχουν στελεχωθεί όλες οι πύλες εισόδου, ώστε να λειτουργούν επί εικοσιτετράωρου βάσεως – και αυτό που λέω δεν νομίζω ότι είναι κάτι υπερφίαλο – διότι ειδικούς φρουρούς για άλλες θέσεις ξέρει η κυβέρνηση να προσλαμβάνει, ανθρώπους όμως για να στελεχώσουν τα σύνορα ώστε να λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, να ελέγχουν για το πράσινο πιστοποιητικό, για το PCR test τους τουρίστες που θέλουν να έρθουν οδικώς στην χώρα μας, για αυτήν την δουλειά δεν υπάρχουν άνθρωποι.

Και ξέρετε, κ. Σάες, πέρυσι υπήρχε η φανερή προφορική καταγγελία ότι αυτή η μη στήριξη του οδικού τουρισμού είναι καθαρή επιλογή της κυβέρνησης. Γιατί καθαρή επιλογή; Διότι για παράδειγμα βλέπουμε ακόμη και τώρα ότι στα νησιά ο ντόπιος πληθυσμός και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένοι απ’ ό,τι στην ενδοχώρα. Έχουμε δηλαδή το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία «safety zones» στα νησιά, ενώ ο οδικός τουρισμός ακόμη στηρίζεται στην πρωτοβουλία και στις φιλότιμες προσπάθειες των ίδιων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Η κυβέρνηση δεν φρόντισε, ξαναλέω, να λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο τα σύνορα, ακόμα δημιουργούνται ουρές όπως και πέρυσι στους Ευζώνους, για να μην αναφερθώ στα ελλιπέστατα μέτρα οικονομικής στήριξης ενός κλάδου που αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας, και μηδενικής σχεδόν οικονομικής συνδρομής και στήριξης από πλευράς κυβέρνησης.

«Εν μέρει πολιτικώς σχεδιασμένη η οικονομική πανωλεθρία»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε στις 14 Μαΐου το lockdown στην Ελλάδα «αποτυχημένο». Ωστόσο, από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν του Ηνωμένου Βασιλείου, 28, η Ελλάδα είναι στην ένατη καλύτερη θέση, εάν μπορούμε να το πούμε έτσι, όσον αφορά του θανάτους ανά εκατομμύριο. Επιπλέον, είναι εμβολιασμένοι πλήρως περισσότεροι από δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας και, ενώ έχει ανοίξει η εστίαση και ο τουρισμός, βλέπουμε τα κρούσματα να μειώνονται και οι άνθρωποι που είναι στις ΜΕΘ να είναι οι μισοί σε σχέση με αυτούς που ήταν διασωληνωμένοι πριν τρεις εβδομάδες. Είναι όλα αυτά «αποτυχία»;

Καταρχάς, η διαχείριση της πανδημίας στην χώρα έχει δύο πλευρές. Η μια σαφώς έχει να κάνει με τους 12.000 θανάτους που έχουμε στη χώρα και τους περισσότερους τους έχουμε στο δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο. Η δεύτερη πλευρά της κάκιστης διαχείρισης της πανδημίας είναι η οικονομική πανωλεθρία, η οποία, αν θέλετε, είναι και εν μέρει πολιτικώς σχεδιασμένη και λέω το εν μέρει διότι έχουμε και την έκθεση της Επιτροπής με επικεφαλής τον κ. Πισσαλίδη, όπου εκεί γίνεται ξεκάθαρα φανερό το πολιτικό και οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τους θανάτους έχω μπροστά μου μια διεθνή έρευνα από το πανεπιστήμιο του John Hopkins, η οποία αναφέρει ότι τον Μάιο, και συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου του 2021, η χώρα μας ήταν πάνω από την Ινδία σε αριθμούς θανάτων ανά εκατομμύριο. Πρώτα είναι η Ιταλία, μετά οι ΗΠΑ, μετά η Ελλάδα, και μετά η Γερμανία. Όταν είμαστε πάνω από την Ινδία ποσοστιαία καταλαβαίνετε ότι αυτό που λέγεται περί success story στην διαχείριση των θανάτων και των εμβολιασμών δεν είναι και η απόλυτη αλήθεια.

Επίσης ένα ερώτημα που εγείρεται, που το έχει όλη η νεοελληνική κοινωνία, είναι με βάση ποια κριτήρια η κυβέρνηση αποφασίζει και επιβάλλει το πιο μακροχρόνιο lockdown σε όλη την Ευρώπη, πέντε με έξι μήνες, με καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία. Δηλαδή, μπήκαμε στο lockdown με 7 θανάτους και 1.152 κρούσματα την ημέρα και 153 διασωληνωμένους στις 2 Νοεμβρίου 2020 και βγαίνουμε από το lockdown με 55 θανάτους, 2.167 κρούσματα την ημέρα και 683 διασωληνωμένους.

Νομίζω ότι κανένας νοήμων άνθρωπος σε αυτήν την χώρα δεν μπορεί να εξηγήσει το γιατί επιβλήθηκε το lockdown το Νοέμβριο και γιατί άνοιξε η οικονομία τον Μάιο με μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και μεγάλο αριθμό θανάτων. Τείνω να πιστεύω, είναι προσωπική εκτίμηση, ότι η επιβολή και η άρση του lockdown έχει να κάνει περισσότερο με άλλα κριτήρια και όχι τόσο πολύ με επιδημιολογικά δεδομένα, δυστυχώς.

Να πω και κάτι άλλο, μιας και είπατε για τους εμβολιασμούς. Χαίρομαι που αναφέρετε τον ακριβή αριθμό εμβολιασμών, γύρω στα 2 εκατομμύρια. Γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε το λάθος, το εσκεμμένο λάθος πιστεύω, να δημοσιεύσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τις προάλλες μια απίστευτη μαθηματική αλχημεία λέγοντας ότι οι εμβολιασμοί στην χώρα είναι πέντε εκατομμύρια, διότι συνυπολόγιζε τους μονούς και τους διπλούς εμβολιασμούς. Κάτι τέτοιο, στον προσωπικό λογαριασμό Twitter του Έλληνα πρωθυπουργού μάλλον γέλωτα προκαλεί, δυστυχώς. Εξάλλου, το να καταλαμβάνει η χώρα μας τη 17η θέση όσον αφορά τον αριθμό των εμβολιασμών στην ΕΕ των 27, δεν το αποκαλείς και “απόλυτη επιτυχία”.

H κ. Σκούφα στο βουλευτικό της γραφείο στην Κατερίνη

«Θα είμαστε κάθε μέρα στον δρόμο προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο να μην περάσει»

Η κ. Έφη Αχτσιόγλου (τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) αναφέρει ότι το εργασιακό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη καταργεί το οκτάωρο, ότι ο εργαζόμενος θα δουλεύει 10 ώρες την ημέρα χωρίς υπερωριακή αμοιβή, και ότι δεν υπάρχει καμία προστασία από τις απολύσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει ότι με το νομοσχέδιό του ο εργαζόμενος θα δουλεύει 10 ώρες μόνο αν ο ίδιος το ζητήσει από τον εργοδότη του, ώστε να μπορεί να συμπληρώσει ώρες και, για παράδειγμα, να μην δουλέψει την Παρασκευή. Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει επίσης ότι θεωρείται αυτόματα άκυρη η απόλυση εργαζομένου εάν ο εργοδότης απέλυσε τον εργαζόμενο επειδή του ζήτησε διευθέτηση εργασίας και ο τελευταίος αρνήθηκε. Πως ενισχύει το νομοσχέδιο τις απολύσεις και πως καταργεί το 8ωρο, αφού η διευθέτηση εργασίας γίνεται μόνο εάν την θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος;

Εσείς ξέρετε πολλούς εργαζομένους που να θέλουν να δουλεύουν δεκάωρα και δωδεκάωρα; Οικειοθελώς; Απλήρωτα;

Κύριε Σάες, επειδή η απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας μας δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν ήδη, εννοώ και χωρίς αυτήν την αντιμεταρρύθμιση. Γιατί δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι αντιμεταρρύθμιση αυτό που πάει να κάνει ο κ. Χατζηδάκης. Μια αντιμεταρρύθμιση, η οποία βρίσκει απέναντι ακόμα και το συνδικαλιστικό όργανο της Νέας Δημοκρατίας, την ΔΑΚΕ, βρίσκει απέναντι την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, όλα τα εργατικά κέντρα, και γενικά όλη την κοινωνική πλειοψηφία.

Γνωρίζοντας λοιπόν τις συνθήκες που ήδη επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα, ξαναθέτω το ερώτημα: Πόσοι από εμάς πιστεύουν πραγματικά ότι ο εργαζόμενος ή ο αναζητών εργασία θα πάει να ζητήσει οικειοθελώς από τον εργοδότη να έχει οκτώ ώρες κανονικής εργασίας συν δυο ώρες υπερωρίες απλήρωτες;

Καταρχάς ο κ. Χατζηδάκης μπερδεύει ο ίδιος τα πράγματα. Γιατί; Σε προφορικές συνεντεύξεις του λέει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα αυτές τις δυο πρόσθετες υπερεργασίας να τις μαζέψει ο εργαζόμενος και να της κάνει ελεύθερο χρόνο κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη. Βάζω ξανά το δίλλημα. Είστε εργαζόμενος, είμαι εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα. Πρώτο ερώτημα: Θα πάω εγώ οικειοθελώς να πω στον εργοδότη μου ότι θέλω να με βάλεις να δουλεύω δέκα ώρες, εκ των οποίων οι δυο θα είναι απλήρωτες, διότι θα τις πάρω ως ρεπό; Δεύτερο ερώτημα: Ακόμα και αν πιεστώ να το κάνω αυτό προκειμένου να αναλάβω την συγκεκριμένη θέση εργασίας, να δουλεύω δηλαδή πέντε μέρες την εβδομάδα όχι 40 ώρες, αλλά 45, και αν δουλεύω έξι μέρες, να δουλεύω 48 ώρες, εκ των οποίων (αυτές οι επιπλέον ώρες) να πηγαίνουν σε ρεπό, θα μου τις δώσει το επόμενο εξάμηνο ο εργοδότης σε ρεπό οπωσδήποτε στηριζόμενος σε τι είδους συμφωνία; Προφορική; Με τον εργαζόμενο; Όταν εδώ και δυο χρόνια το σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όχι υπ’ ευθύνη των εργαζόμενων στο ΣΕΠΕ, αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης, έχει πράξει ελάχιστους ελέγχους για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, εάν τηρούνται ήδη τα ωράρια κτλ.;

Αλλά και επί της αρχής να δούμε το νομοσχέδιο, έχουμε για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια το σπάσιμο του οκτάωρου που κατακτήθηκε με σκληρούς εργασιακούς αγώνες με δολοφονίες εργατών στο Σικάγο και εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και 100 χρόνια. Έχουμε για πρώτη φορά τον υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη να τολμάει να αγγίζει αυτό το εργασιακό κεκτημένο, να σπάει το οκτάωρο.

Για αυτό το νομοσχέδιο είμαστε πεπεισμένοι. Δεν έχει καμία απήχηση στην κοινωνία. Για την ακρίβεια είναι εξόχως αντεργατικό κι αντικοινωνικό. Όλοι οι εργαζόμενοι είναι απέναντι. Εμείς, ως βουλευτές, μαζί με την κοινωνία, μαζί με τα εργατικά κέντρα, μαζί με τους νέους εργαζόμενους, μαζί με τους ανέργους πτυχιούχους, μαζί με τους ανέργους της κοινωνίας μας, θα είμαστε κάθε μέρα στο δρόμο προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο να μην περάσει, και αν περάσει, να μείνει στα χαρτιά. Είναι δε το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταργήσουμε ως κυβέρνηση όταν το επιλέξει ο λαός.

«Το σχέδιο της ΝΔ είναι να κάνει την χώρα μας Ειδική Οικονομική Ζώνη»

Εφόσον, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι απαράδεκτο, η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν κάκιστη, το ίδιο και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, πώς είναι δυνατόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας η Νέα Δημοκρατία να είναι περίπου στα ίδια ποσοστά με αυτά που έλαβε τον Ιούλιο του 2019 και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την άλλη, να είναι πολύ πιο χαμηλά από το ποσοστό που έλαβε στις ίδιες εκλογές;

Να αναφέρουμε, να βάλουμε μέσα στο πλάνο και άλλες σημαντικές δημοσκοπήσεις; Να αναφέρω τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου Απριλίου, τα οποία καταγράφουν ότι το 78% των πολίτων κρίνει τη γενική κατάσταση της χώρας αρνητική και ότι το 61% των πολιτών κρίνει ως μη ικανοποιητικά τα μέτρα για την πανδημία; Να αναφέρω επίσης την δημοσκόπηση της ALCO βάση της οποίας το 53% των πολιτών είναι μη ικανοποιημένοι με τα μέτρα της κυβέρνησης; Να αναφέρω και την δημοσκόπηση της Metron Alanysis, που δείχνει ότι το 63% των πολιτών, και μάλιστα στις νέες άκρως παραγωγικές ηλικίες 17-34, κρίνει ως άκρως αρνητικό τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία; Έχω πολλές ακόμη, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε όλη την συνέντευξη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις.

Αυτήν την δυσαρέσκεια όμως, που αναφέρετε σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, δεν βλέπουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να την αντλήσει ώστε να ανεβούν τα ποσοστά του ως αντιπολίτευση.

Κ. Σάες, η επαφή η προσωπική μου με τους πολίτες, το γενικότερο κλίμα αν θέλετε, διαψεύδει αυτά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που αναφέρατε και ουσιαστικά επιτείνει αυτά που σας έλεγα πριν. Αυτό που έχω να πω, το μόνο που έχω να πω, είναι ότι καθημερινά πλέον βομβαρδιζόμαστε ως βουλευτικό γραφείο, και εδώ και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου του ΣΥΡΙΖΑ, με πλήθος άλυτων προβλημάτων, τα οποία ακριβώς προκαλούν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Οι αγρότες είναι αφημένοι στο έλεος του Θεού, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και έμποροι είναι αφημένοι στο έλεος του Θεού, το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Μην αναφέρω αλλά στοιχεία, έχω πλήθος. Οι εικόνες που βλέπουμε όλοι στην αγορά και η καθημερινή επαφή μας με τους πολίτες – ακόμη και αν δεν το θέλαμε και το λέω χαριτολογώντας – μας καλούν να αναλάβουμε την αμέσως επόμενη μέρα τα καθήκοντά μας. Να τα αναλάβουμε ως μια προοδευτική κυβέρνηση, η οποία όμως αυτήν την φορά θα ενισχύσει φυσικά το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια παιδεία, τη δημόσια υγεία. Θα ενισχύσει όμως και τη μικρομεσαία υγιή επιχειρηματικότητα, θα ενισχύσει τον Έλληνα αγρότη.

Αυτό είναι το αποτύπωμα που έχω από την επαφή μου με τους πολίτες. Οι δημοσκοπήσεις μπορούν να λένε ότι θέλουνε. Η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι τα σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα διαλύσουν τον τόπο και θα μας βάλουν στο καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, με χαμηλότατους μισθούς, με εκτόξευση ανεργίας, με εκτόξευση – έχουμε και αυτό το στοιχείο – του εξωτερικού χρέους της χώρας σε σχέση με το ΑΕΠ, θα μας βάλει πάλι σε σκληρότατες συνθήκες μνημονίων. Και ξαναλέω, γιατί το θεωρώ πολύ κομβικό, το σχέδιο της ΝΔ είναι να κάνει την χώρα μας Ειδική Οικονομική Ζώνη, με ό,τι αυτό σημαίνει. Αυτό σημαίνει για τους νέους ανθρώπους σαν εσάς, δυστυχώς, ότι θα έχουμε μια εκτόξευση και πάλι του κύματος του brain drain και της μετανάστευσης νέων επιστημόνων προς χώρες του εξωτερικού. Η πολιτική της ΝΔ οδηγεί την χωρά στην πλήρη ερημοποίηση.

*η συνέντευξη παραχωρήθηκε την 1η Ιουνίου του 2021.

Δείτε επίσης: Ο Βασίλης Γάκης στο Politic.gr: “Όραμά μου το Μέγαρο Μουσικής να αποτελέσει γέφυρα πολιτισμού για όλα τα Βαλκάνια”

Loading