Η Βουλή εκλέγει αντιπροέδρους, γραμματείς και κοσμήτορες (LIVE)
Ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρων, Γραμματέων και Κοσμητόρων της νέας Βουλής, Τρίτη 4 Ιουλίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η Βουλή εκλέγει αντιπροέδρους, γραμματείς και κοσμήτορες (LIVE)

Με 249 ψήφους υπέρ και 51 παρών επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας και αυτή την ώρα η Βουλή εκλέγει αντιπρόεδρους, κοσμήτορες και γραμματείς.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 51 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ΚΚΕ, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, ΝΙΚΗ και Πλευση Ελευθερίας δήλωσαν «παρών».

Η διαδικασία εκλογής αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων εξελίσσεται στην Oλομέλεια της Βουλής αυτή την ώρα. Η ψηφοφορία είναι ονομαστική, όχι όμως προφορικά αλλά γραπτά, και για την οικονομία του χρόνου στήθηκαν τέσσερις κάλπες στις οποίες οι βουλευτές θα δηλώνουν, με το όνομά τους, την προτίμησή τους.

  • Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προτείνονται για τη θέση του Α’ αντιπροέδρου ο Γιάννης Πλακιωτάκης, για τη θέση του Β’ αντιπροέδρου ο Γιώργος Γεωργαντάς και για τη θέση του Γ’ αντιπροέδρου ο Αθανάσιος Μπούρας.
  • Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται για τη θέση του Δ’ αντιπροέδρου η Όλγα Γεροβασίλη.
  • Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτείνεται για τη θέση του Ε’ αντιπροέδρου ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
  • Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνεται για τη θέση του ΣΤ’ αντιπροέδρου ο Γιώργος Λαμπρούλης.
  • Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» προτείνεται για τη θέση του Ζ’ αντιπροέδρου ο Πέτρος Δημητριάδης.
  • Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης προτείνεται για τη θέση του Η’ αντιπροέδρου ο Βασίλειος Βιλιάρδος.
  • Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νίκης», προτείνεται για τη θέση του Θ’ αντιπροέδρου ο Γεώργιος Αποστολάκης.
  • Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Πλεύσης Ελευθερίας» προτείνεται για τη θέση του Ι’ αντιπροέδρου ο Μιχαήλ Χουρδάκης.
  • Από την ΚΟ της ΝΔ για το αξίωμα των κοσμητόρων προτείνονται οι Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και Βασίλειος Γιόγακας και για το αξίωμα των γραμματέων οι Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Γιώργος Βρεττάκος και Σπυρίδων Κουλκουδίνας.
  • Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του κοσμήτορα προτείνεται η Μαρίνα Κοντοτόλη και για το αξίωμα του γραμματέα ο Πέτρος Παππάς.
  • Από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προτείνεται για το αξίωμα του γραμματέα ο Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης.

Στους βουλευτές έχουν διανεμηθεί τέσσερα ψηφοδέλτια, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα του Α, του Β και του Γ αντιπροέδρου, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των υπολοίπων προτεινομένων αντιπροέδρων, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινομένων για τα αξιώματα των κοσμητόρων και ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινομένων για γραμματείς. Η ψήφος είναι «ναι» ή «παρών», δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Επίσης, σε κάθε ψηφοδέλτιο, ο βουλευτής θα πρέπει να αναγράφει το ονοματεπώνυμο του, την εκλογική του περιφέρεια στην οποία ανήκει και στο τέλος να το υπογράφει. 

Δείτε ζωντανά

Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 6) ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σημειώνεται ότι η εκλογή τους γίνεται με τις προβλεπόμενες από το άρθρο 67 του Συντάγματος προϋποθέσεις και πλειοψηφίες. Συγκεκριμένα, η Βουλή «δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών» δηλαδή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 βουλευτές.

Περίπτωση μη εκλογής προτεινόμενου αντιπροέδρου καταγράφηκε στις 4/10/2015 όταν ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν εκλέχθηκε διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη, κατά το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, πλειοψηφία. Για το αξίωμα του Ε΄ αντιπροέδρου ο κ. Ιωάννης Αϊβατίδης είχε λάβει 59 ψήφους, 186 λευκά και 49 άκυρα.

Δείτε επίσης: Χαλκιδική: Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία του 81χρονου από τα Ν. Φλογητά – Τον πέταξαν ξανά έξω από το σπίτι του

Loading