Η ξαφνική σύμπλευση ΝΔ-ΚΚΕ και η προτίμηση Μητσοτάκη για… αξιωματική αντιπολίτευση
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η ξαφνική σύμπλευση ΝΔ-ΚΚΕ και η προτίμηση Μητσοτάκη για… αξιωματική αντιπολίτευση

Αιφνιδιάστηκαν πολλοί από την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ να ψηφίσει υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη.

Άλλοι βιάστηκαν να μιλήσουν για ξαφνική σύμπλευση με απώτερα κομματικά κριτήρια και άλλοι για προτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πάντως, για το τελευταίο μην το θεωρείτε υπερβολικό… σενάριο, κυρίως στη μάχη των ευρωεκλογών που η ψήφος θα είναι πιο χαλαρή, γιατί τα μέχρι στιγμής ευρήματα των δημοσκόπων οδηγούν προς τα εκεί.

Απαντώντας στις σχετικές φήμες, συνεργάτες του Πρωθυπουργού σχολιάζουν πως είναι σημαντικό να γίνει στη Βουλή η συζήτηση για τα Τέμπη και η διερεύνηση της Εξεταστικής Επιτροπής να ξεκινήσει, όπως λέει η πρόταση του Περισσού, από το 1997 και εντεύθεν.

Εξηγούν, μάλιστα, πως οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας θα διατυπωθούν με σαφήνεια κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μετά την υπερψήφιση της πρότασης.

Ως προς την πολιτική διάσταση του ζητήματος, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί στη Βουλή, αναφέροντας ότι «η κρίση του ελληνικού λαού έβαλε όλα τα θέματα στη ζυγαριά, και τα θετικά τα οποία πετύχαμε και τα σφάλματά μας. Και τις δύσκολες στιγμές και τις φορές που αναγνωρίσαμε λάθη. Από εκεί και πέρα, ο ελληνικός λαός έκανε μια πολιτική ετυμηγορία. Αυτό ως προς την πολιτική διάσταση του θέματος, η οποία δεν υποκαθιστά, σε καμία περίπτωση, το ανεξάρτητο της Δικαιοσύνης».

Σφίγγουν τα “λουριά” στα funds

Στο πεδίο της καθημερινότητας τώρα, η κυβέρνηση στρέφει όλη την προσοχή της και στη μάχη της προστασίας των ευάλωτων  δανειοληπτών από τα fund.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τέθηκε σε διαβούλευση, εισάγοντας ρυθμίσεις οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα, δημιουργούν ένα νέο πλέγμα υποχρεώσεων σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών από τους servicers.

Παράλληλα, επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στην πτωχευτική διαδικασία και στον φορέα απόκτησης ακινήτων, θωρακίζοντας τους ευάλωτους οφειλέτες, ενώ προωθούν και τη χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κινούνται σε πέντε άξονες:

-Θεσπίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους servicers.

-Διευρύνεται η προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους.

-Εκσυγχρονίζονται και βελτιώνονται οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

-Εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.

Επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS).

Δείτε επίσης: Πισπιρίγκου: Ξεκινά η δεύτερη δίκη για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας – Σε διπλανή αίθουσα συνεχίζεται αυτή της Τζωρτζίνας

Loading

Play