Η υποστήριξη του Τραμπ ενδυναμώνει τις τεχνολογικές εταιρείες στην αμφισβήτηση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες επιδιώκουν να αμφισβητήσουν τους κανονισμούς της ΕΕ, ελπίζοντας ότι η υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν αντίξοες ρυθμίσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την αγορά. Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, αντιτίθεται στον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη της ΕΕ. Οι λομπίστες τεχνολογίας πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν μείωση της εφαρμογής των αυστηρών κανόνων που ισχύουν στην Ευρώπη για την καινοτόμο τεχνολογία.
Η Σίλικον Βάλεϊ ασκεί επίσης πιέσεις προς τις Βρυξέλλες, ζητώντας περιορισμούς στην επιβολή του νόμου για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος αποσκοπεί στη ρύθμιση της κατάχρησης της αγοράς από μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και προβλέπει αυστηρά οικονομικά πρόστιμα. Η νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του αντιπροεδρεύοντα Βανς, ζητά μια ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης που δεν θα θίγει την ανάπτυξη του τομέα. Η επικεφαλής τεχνολογίας της ΕΕ, Χένα Βιρκούνεν, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ευρώπης να επιβάλει τους κανονισμούς παρά τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε την προγραμματισμένη Οδηγία Ευθύνης AI, υποδεικνύοντας την πίεση που ασκούν οι αμερικανικές εταιρείες στην ΕΕ για τόνωση των επενδύσεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, οι κριτικές για τις ρυθμίσεις της ΕΕ εντείνονται, καθώς οι εταιρείες όπως η Meta εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι κανόνες ενδέχεται να καταπνίγουν την καινοτομία και να προκαλούν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Σημαντικό είναι επίσης ότι η Meta και άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες αν διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς, με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους. Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω μετά τις εκλογές, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει τις έρευνές της σχετικά με τις παραβιάσεις από αμερικανικές εταιρείες.
Η αντίθεση του Τραμπ προς τα πρόστιμα της ΕΕ, καθώς και η διάθεση πολλών Ευρωπαίων ηγετών να αποφύγουν συγκρούσεις στον τομέα της τεχνολογίας, δημιουργούν ένα περίπλοκο σκηνικό, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει την στρατηγική της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή. Οι πιέσεις για σωστή εφαρμογή των κανόνων είναι έντονες και οι τεχνολογικές εταιρείες φαίνεται ότι χρησιμοποιούν την κυβέρνηση Τραμπ ως σύμμαχο στην προσπάθειά τους να προσαρμόσουν τους κανονισμούς σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr