Μητσοτάκης και Μακρόν έδειξαν χθες πως Ελλάδα και Γαλλία στέκονται μαζί απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις αλλά και στην ενεργειακή κρίση
Με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Ελιζέ στο Παρίσι, λίγες εβδομάδες πριν το μπαράζ ευρωπαϊκών Συμβουλίων από τις αρχές Οκτωβρίου. Οι τουρκικές προκλήσεις, η ενεργειακή κρίση στην Ε.Ε. και η κατάσταση στην Ουκρανία συζητήθηκαν από τους δύο ηγέτες.
Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία
«Περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις πρόσφατες απειλές Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός, όμως, άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο του διαλόγου, τονίζοντας ότι «κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις αλλά κρατάμε πάντα ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο και στις συζητήσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής, είναι πάνω απ’ όλα δύναμη συνεργασίας».
Και ο κ. Μακρόν, πάντως, ο οποίος δεν φημίζεται για τη θέρμη των σχέσεών του με τον κ. Ερντογάν, επανέλαβε την ευθεία στήριξη της Γαλλίας για τις ελληνικές θέσεις, όπως το έκανε και στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά. «Στηρίζουμε πλήρως – και το λέω με μεγάλη σαφήνεια- την Ελλάδα. Αυτή η στρατηγική σχέση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος με νόημα.
Κατά πληροφορίες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Μακρόν για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτες οι τουρκικές απειλές και αιτιάσεις και η αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας και η ένταση που προκαλεί η Άγκυρα, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Κοινό σχέδιο για την ενέργεια
Ελλάδα και Γαλλία δείχνουν να λειτουργούν με κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει χτυπήσει της Ευρώπη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να γίνεται όλο και πιο πιεστικός.
Μάλιστα παρά τις επιμέρους διαφορές στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κυρίως σε ότι αφορά το πλαφόν, με την Αθήνα να προωθεί τη λύση της ανώτατης τιμής συνολικά στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο και το Παρίσι να συντάσσεται με το πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμένης απάντησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κοινός τόπος μεταξύ των δυο ηγετών για να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου φαίνεται να είναι ή αντίληψη ότι αυτό είναι εφικτό μόνο μέσω ενιαίων παρεμβάσεων και κινήσεων και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και οι δύο αναμένεται να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση για μια ηχηρή παρέμβαση και ταχεία λήψη αποφάσεων στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στην Πράγα 6-7 Οκτωβρίου και στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Οκτωβρίου.
Ειδική αναφορά έγινε και στο ζήτημα της επάρκειας του ενεργειακού εφοδιασμού και στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρουν οι υποδομές της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, σημειώνοντας παράλληλα τη δυνατότητα μετατροπής της χώρας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την Ε.Ε.
Αλληλεγγύη στην Ουκρανία
Συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη συντονισμένη επίδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά της Ε.Ε. προς το Κίεβο έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.
Ο Πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή του προέδρου Μακρόν στην πραγματοποίηση επίσκεψης ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.
Αναφορά έγινε και στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.
Πηγή: iefimerida.gr – Μητσοτάκης στο Παρίσι -Κοινό βήμα Ελλάδας-Γαλλίας για τουρκικές προκλήσεις και ενέργεια – iefimerida.gr