Ηχηρό μήνυμα κατά της διαφθοράς και του προέδρου Μπορίσοφ στις εκλογές της Βουλγαρίας: Έρχεται η αλλαγή;

Περίπατος για τον Ρούμεν Ράντεφ ο τελικός γύρος των προεδρικών εκλογών, με ευρύ μέτωπο υπέρ της πολιτικής αλλαγής στο πλευρό του

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ κατάφερε να επανεκλεγεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Βουλγαρία, σε μία αναμενόμενη νίκη που δίνει την πλέον επίσημη φωνή στο κίνημα κατά της διαφθοράς που κυριαρχεί στην χώρα. και στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέα κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση.

Πατώντας στις πλάτες πολλών κομμάτων της «αλλαγής», ο Ρούμεν Ράντεφ συγκέντρωσε 1.539.650 ψήφους, δηλαδή το 66,72%, έναντι 733,791 ψήφων (31,8%) του αντιπάλου του Αναστάς Γκερτζίκοφ, ο οποίος κατέβηκε με την στήριξη του συντηρητικού κόμματος Gerb του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο 58χρονος Ρούμεν Ράντεφ, πρώην πιλότος καταδιωκτικού και πρώην ηγέτης των ενόπλων δυνάμεων, δεν εκπροσωπεί απλά μια νέα πενταετία στον προεδρικό θώκο, αλλά την πραγμάτωση των αιτημάτων πολλών Βουλγάρων για εκκαθάριση της διαφθοράς στη χώρα, καθώς πρωτοστάτησε ως σύμβολο του αγώνα για πολιτική αλλαγή.

Με την Βουλγαρία να αντιμετωπίζει την χειρότερη πολιτική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, μετά την πτώση του κομμουνισμού, ο Ράντεφ αγωνίστηκε για την αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς στον τομέα της βιομηχανίας και της οικονομίας στην Βουλγαρία, εντυπώνοντας το πρόσωπο του ως σύμβολο της αλλαγής στην συνείδηση αρκετών ψηφοφόρων.

Η ψηφοφορία, η τέταρτη σε έναν χρόνο, πραγματοποιήθηκε εν μέσω του φονικού κύματος της πανδημίας της του κορονοϊού, με λιγότερο από το 25% των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και την θνητότητα να φτάνει στο ζενίθ των παγκόσμιων μετρήσεων.

Διπλός εκλογικός σεισμός κατά του Μπορίσοφ – Πρόεδρος και κυβέρνηση κατά της διαφθοράς

Στην Βουλγαρία, η πολιτική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση και ο πρόεδρος έχει τελετουργικό ρόλο.

Ομως, ο Ρούμεν Ράντεφ, στην προεδρία από το 2017, έδωσε στο αξίωμα πρακτικό βάρος και αναδείχθηκε με το πέρασμα των χρόνων ως αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα του πολιτικού παιγνίου.

Παρόλο που κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ο Ράντεφ είναι στενός σύμμαχος του κεντρώου κόμματος «Ας Συνεχίσουμε την Αλλαγή», μια νεοιδρυθέισα πολιτική συμμαχία που κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.

Οι δύο ηγέτες του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (AP Photo/Valentina Petrova)

«Η επιλογή του προέδρου θα επηρεάσει κάθε εξέλιξη στην Βουλγαρία», είχε υπογραμμίσει σε όλους του τόνους ο Κίριλ Πετκόφ, υποψήφιος πρωθυπουργός και συνιδρυτής του κόμματος «Ας Συνεχίσουμε την Αλλαγή», και είχε ενθαρρύνει τους ψηφοφόρους να προτιμήσουν «εκείνον που ξεκίνησε την αλλαγή».

Το καλοκαίρι 2020, ο Ρούμεν Ράντεφ πήρε ολοφάνερα και σθεναρά το μέρος των διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτηση του Μπόικο Μπορίσοφ.

Έπειτα, μετά τις εκλογές της 4ης Απριλίου που σήμαναν και την πτώση του Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά κατέληξαν σε πολιτικό αδιέξοδο, ο Ρούμεν Ράντεφ βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο.

Επέλεξε νέα πρόσωπα για την σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία διασφάλισε μεγάλη δημοτικότητα όταν έφερε στο φως τις πρακτικές της διαφθοράς της περιόδου Μπορίσοφ.

Αποχή το μεγάλο αγκάθι των εκλογών

Δύο υπουργοί αυτής της κυβέρνησης είναι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών.

Ο Κίριλ Πετκόφ και ο Ασέν Βασίλεφ ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση, με τους ψηφοφόρους να εκδηλώνουν την επιθυμία τους για μια νέα αρχή.

«Ολα πάνε στραβά. Θέλω αλλαγή για τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου και τους παλιούς μου μαθητές», ανέφερε μία συνταξιούχος καθηγήτρια, η Ντομπρίνκα Νάκοβα, που κατέβηκε στους δρόμους τον περασμένο χρόνο.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι Βούλγαροι πήραν και τόσο θερμά την αναμέτρηση έπειτα από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις αυτού του χρόνου, καθώς σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε σε 38,43%, με 2.669.863 πολίτες να ψηφίζουν από τους καταγεγραμμένους 6.946.852.

Τα αποτελέσμα των εκλογών έχουν ως εξής:

  • Συνεχίζουμε την Αλλαγή : 673.170 (25.32%) – 67 έδρες
  • ΠΕΑΒ–ΕΔΔ (Μπορισόφ): 596.456 ψήφοι (22.44%) – 59 έδρες
  • Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών: 341,000 ψήφοι (12.83%) – 34 έδρες
  • ΒΣΚ για τη Βουλγαρία: 267.817 ψήφοι (10.07%) – 26 έδρες
  • Υπάρχει Τέτοιος Λαός 249.743 ψήφοι (9.39%) – 25 έδρες
  • Δημοκρατική Βουλγαρία 166.968 ψήφοι (6.28%) – 16 έδρες
  • Αναγέννηση: 127.568 ψήφοι (4.80%) – 13 έδρες

Δεν υπάρχει πλέον Αριστερά και Δεξιά στην Βουλγαρία – Μόνο Μπορίσοφ ή Αλλαγή

Ο Ρούμεν Ράντεφ χαίρει εκτίμησης για τον ρόλο του στην πολιτική έξωση του Μπόικο Μπορίσοφ έπειτα από μία δεκαετία στην εξουσία. Ομως οι πολιτικοί του αντίπαλοι, τον επικρίνουν για υπέρβαση του αξιώματός του. Ο αντίπαλός του Αναστάς Γκερτζίκοφ τον κατηγόρησε ότι διχάζει, αντί να ενώνει την χώρα.

Ο Γκερτζίκοφ, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας, στάθηκε επίσης απέναντι του Ρούμεν Ράντεφ αποδίδοντάς του υποτιθέμενες φιλορωσικές συμπάθειες, που του εξασφάλισαν το προσωνύμιο «κόκκινος στρατηγός».

Σύμφωνα όμως με πολιτικούς αναλυτές, κατά την διάρκεια της προεδρικής του θητείας ο Ράντεφ άμβλυνε τις θέσεις του «και δεν θεωρείται πλέον άνθρωπος της Μόσχας».

«Οι κλασσικοί διαχωριστικοί άξονες στην Βουλγαρία -Ανατολή-Δύση, αριστερά-δεξιά – έχουν ξεπεραστεί από έναν νέο κοινό άξονα που κυριάρχησε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις αυτού του χρόνου: το μπούχτισμα έπειτα από την δεκαετή περίοδο Μπορίσοφ», περιγράφει ο Αντόνι Τοντόροφ, πολιτικός επιστήμονας του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου.

Την ηχώ των εκλογών ακούνε τα Σκόπια

Πέρα από τις αλλαγές που θα επιφέρουν εντός Βουλγαρίας, οι εκλογές αυτές αποτελούν σημείο μεγάλου ενδιαφέροντος και για την γειτονική Β. Μακεδονία. Εάν όλα πάνε καλά, ο συνασπισμός κομμάτων που θα αναλάβει την εξουσία, γεννά την ελπίδα στα Σκόπια, πως το βέτο που έχει ασκήσει η Βουλγαρία για την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ανατραπεί.

Το βέτο είναι προϊόν της εποχής Μπορίσοφ και σε μια νέα πραγματικότητα όπου το κόμμα του είναι στην αντιπολίτευση, η παράταξη που ηγείται στον αριθμό των ψήφων, «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», μπορεί να είναι αυτό που θα δώσει το πολυπόθητο «δώρο» στα Σκόπια. Το κόμμα ηγούνται δύο επιχειρηματίες με βασικό δόγμα τον πραγματισμό και την ανανέωση, ενώ μεγάλη πίεση ασκείται προς αυτήν την κατεύθυνση στην χώρα και από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει αυτονόητα πως κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί, καθώς η θέση του βέτο για την ένταξη της Β.Μακεδονίας στην ΕΕ. παραμένει ένα σημείο σταθερής συναίνεσης στον πολιτικό κόσμο της Βουλγαρίας , ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες συνθήκες αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.

Η σκιά της Τουρκικής επέμβασης

Την ίδια στιγμή που νέος αέρας φαίνεται να φυσά στην γειτονική χώρα, μια βαριά σκιά πέφτει στην αναμενόμενη αισιοδοξία της επόμενης μέρας. Παρά τις ηχηρές της αρνήσεις, η Τουρκία κατηγορείται για εμπλοκή στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Βουλγαρίας, μέσω της ενθάρρυνσης τη τουρκικής μειονότητας της χώρας, να ψηφίσουν το εθνικό κόμμα των Τούρκων.

Φυσικά, η Άγκυρα κάλεσε τον Βούλγαρο πρέσβη για να ξορκίσει αυτές τις κατηγορίες και να αρνηθεί σε κάθε τόνο, πως υπήρξε οργανωμένο σχέδιο με στόχο να αλλάξει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Αυτήν την στιγμή, στην Τουρκία μόνο, ζούνε 350.000 Τούρκοι με Βουλγαρική υπηκοότητα, μια πραγματικά πολιτική υπολογίσιμη δύναμη σε μια χώρα των 6,9 εκ. κατοίκων.

Η Τουρκική κυβέρνηση, από κοινού με το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, το Τουρκικό κόμμα της χώρας, έστειλαν μήνυμα καθολικής συμμετοχής στις εκλογές, με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Μπόϊκό Ράσκοβ, να δηλώνει πως 1500 πολίτες είχαν ψηφίσει, σε μόλις ένα τμήμα της Σμύρνης, κάτι το οποίο αποκάλεσε «αντικειμενικά αδύνατο».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, κέρδισε πάνω από 80.000 ψήφους σε 126 εκλογικά κέντρα σε όλη την Τουρκία, με τις μισές από τις ψήφους που έλαβε να έρχονται από τις κάλπες στην Τουρκία παρά στη Βουλγαρία. Εξαιτίας της μεγάλης αποχής, εξασφάλισε άνω των 13% των ψήφων και 34 θέσεις στη Βουλή, ενώ για πρώτη φορά προώθησε δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ο οποίος έλαβε 11,57% των ψήφων.

Ανεπίσημα, το Κίνημα στήριξε μαζί με τον Μπορίσοφ, τον ανεξάρτητο Anastas Gerdjikov, εναντίον του Ρούμεν Ράντεφ, μια κίνηση που δεν πρέπει να εκπλήσσει δεδομένου ότι το κόμμα έχει συνδεθεί πολλάκις με τους ολιγάρχες της διαφθοράς στη Βουλγαρία.

Δείτε επίσης: Ζόραν Ζάεφ: Παραιτείται αύριο από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr