Ηλιόπουλος: «Εάν θέλουμε να μιλήσουμε για φύλαξη συνόρων, υπάρχει το παράδειγμα της Συνθήκης των Πρεσπών» (vid)

Ηλιόπουλος: «Εάν θέλουμε να μιλήσουμε για φύλαξη συνόρων, υπάρχει το παράδειγμα της Συνθήκης των Πρεσπών» (vid)

Πώς σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την ενδεχόμενη επέκταση του φράχτη στον Έβρο

«Χαμός» επικράτησε στο πλατό του MEGA και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» όπου βρέθηκαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Νάσος Ηλιόπουλος και η Ζέφη Δημαδάμα, μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για να συζητήσουν για τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας.

Χθες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και αποφασίστηκε να παρθούν κάποια μέτρα έτσι ώστε να μπει φρένο στις ροές των παράνομων μεταναστών από τον Έβρο.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με μοναδικό αντικείμενο τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, μετά και τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας που δείχνουν μια αναζωπύρωση της «κινητικότητας» στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι να επεκταθεί ο φράχτης του Έβρου αλλά και η αναβάθμιση και ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.

Για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την πλευρά της Τουρκίας ο κ. Νότης Μηταράκης είπε:

«Αντιμετωπίζουμε στα σύνορα αυξημένα επίπεδα προκλητικότητας, ενώ φέτος είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Καθημερινά γίνονται 1.500 αποτροπές στα εθνικά σύνορα. Οι τουρκικές αρχές φέρνουν τους μετανάστες στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πιέζουν να έρθουν στις νησίδες του ποταμού, ώστε η Ελλάδα, πιεζόμενη, να τους βάλει στην επικράτειά της. Η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί δύο εναλλακτικές για να φέρει μετανάστες, η μία εναλλακτική είναι με τα ιστιοφόρα να στείλουν απευθείας μετανάστες στην Ιταλία – η Ιταλία δέχεται πια το 80% του μεταναστευτικού μέσω θαλάσσης και η Ελλάδα το 20% – και η δεύτερη εναλλακτική είναι να πηγαίνουν τους μετανάστες στον Έβρο, έξω από τα σύνορα μας.

Την ίδια μέρα μία μη κυβερνητική οργάνωση έχει κατά σύμπτωση την λίστα αυτών που βρέθηκαν στην νησίδα, την καταθέτει στο Στρασβούργο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και γίνεται μία φασαρία η Ελλάδα να πάει να τους βρει. Όλο αυτό δημιουργεί μία κερκόπορτα».

Ο υπουργός για την επέκταση του φράχτη υποστήριξε ότι γίνεται κυρίως γιατί το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε ένα εργαλείο για την κατανάλωση της εσωτερικής πολιτικής στην Τουρκία.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε:

«Αρχικά ελπίζω με τα μπλεξίματα στο κτηματολόγιο του Έβρου, η κυβέρνηση να μην μπερδευτεί και να επεκτείνει τον χάρτη στο λάθος νομό, στην λάθος χώρα ή και σε λάθος περιοχή. Δεύτερον η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να κρυφτεί πίσω από τον φράχτη. Και ο κος Μητσοτάκης έχει πολλά προβλήματα αυτή την στιγμή με βασικό την οικονομία της χώρας.

Τρίτη παρατήρηση εάν θέλουμε να μιλήσουμε για φύλαξη συνόρων, υπάρχει το παράδειγμα της Συνθήκης των Πρεσπών, όπου στα βόρεια σύνορά μας τώρα υπάρχουν ελληνικά αεροσκάφη  και όχι τουρκικά αεροσκάφη».

Σχετικά με τον φράχτη ρώτησε για ποιο λόγο το υπουργείο διαχειρίζεται μυστικά κονδύλια και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενδέχεται να διαφωνήσει με την επέκτασή του. Το βασικό σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο είναι να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά της η κ. Δημαδάμα η οποία είναι μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είπε:

«Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η νοοτροπία τουριστικού γραφείου ”περάστε και λιαστείτε” και από την άλλη με την  Νέα Δημοκρατία έχουμε μία κυβέρνηση που εγκλωβίζονται μετανάστες σε μία νησίδα και λένε ότι δεν υπάρχουν. Αυτή η προσέγγιση δεν βγάζει πουθενά. Πρέπει να δούμε την ευρωπαϊκή υποκρισία που είναι απίστευτη και θέλει να αφήσει τους ανθρώπους αυτούς στην δική μας αυλή και πουθενά αλλού και να βρούμε εμείς της εθνική στρατηγική για το μεταναστευτικό  και το προσφυγικό».

Ενώ για την επέκταση του φράχτη σχολίασε:

«Βεβαίως να δούμε σε συγκεκριμένα σημεία, με τι κόστος και με ποιες προϋποθέσεις και με ποιες δυνατότητες γίνεται ο φράχτης στον Έβρο, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξουν και συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την τουρκική πλευρά και με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ζήτημα τηλεφωνικών υποκλοπών

Με τις τοποθετήσεις των βουλευτών και όχι του διοικητή της ΕΥΠ, του προέδρου της ΑΔΑΕ αλλά και των κ.κ. Γεραπετρίτη και Πιερρακάκη ξεκίνησε -κεκλεισμένων των θυρών- η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η Ζέφη Δημαδάμα είπε:

«Ποιος ήταν ο λόγος που ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθείτο από την ΕΥΠ και ποιος έχει αγοράσει το κακόβουλο λογισμικό του Predator, αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα. Εάν δεν γνωρίζει ο πολιτικά προϊστάμενος της ΕΥΠ, δηλαδή ο πρωθυπουργός, ποιοι παρακολουθούνται, τότε η ΕΥΠ είναι ”ξέφραγο” αμπέλι; Εμείς θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και θεσμική παρακολούθηση του ζητήματος».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα, η λύση είναι να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να προκηρυχθούν εκλογές.

«Εδώ που φτάσαμε μία είναι η λύση. Η παραίτηση του πρωθυπουργού και κατόπιν εκλογές. Υπήρχαν δύο βασικές αντιφάσεις στα λόγια του πρωθυπουργού, η μία ήταν σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη αλλά δεν την γνώριζε και δεν θα την επέτρεπε, γιατί αφού είναι νόμιμη. Και η δεύτερη αντίφαση είναι ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη και την αναλαμβάνει ο κος Δημητριάδης. Δεν γίνεται την πολιτική ευθύνη να την αναλαμβάνει ένα μη πολιτικά εκλεγμένο πρόσωπο».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης είπε:

«Κατ΄ αρχήν είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση. Στις συνταγματικές αλλαγές που έκανε η Ν.Δ. έδωσε το δικαίωμα στην εκάστοτε αντιπολίτευση, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης να μπορεί να έχει την δυνατότητα σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών. Και πλέον με την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν υπάρχει παραγραφή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών».

Δείτε επίσης: Βαρβιτσιώτης: «Η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί από χώρα σε χώρο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών»

Loading

Play