Ηλιόπουλος: «Η κοινωνία πληρώνει ακριβά αυτήν την κυβέρνηση»

Στο Πρώτο Πρόγραμμα φιλοξενήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος μίλησε για την πορεία της πανδημίας αλλά και για το θέμα της ακρίβειας.

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια. Αυτή τη στιγμή η κοινωνία πληρώνει ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Είπε ότι από την αρχή η κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα της ακρίβειας, ανακοινώνοντας στη ΔΕΘ κονδύλι «μόλις 150 εκατ. ευρώ για το ρεύμα, στη λογική ότι αυτό το πρόβλημα θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ εμείς από τότε λέγαμε ότι ειδικά για την ενέργεια το πρόβλημα θα κρατήσει τουλάχιστον 9 μήνες, ενώ ήδη στις ΗΠΑ αναλυτές κάνουν λόγο ακόμα και για δύο χρόνια».

Σημείωσε ότι «σήμερα έχουμε φτάσει να έχουμε αρνητικό ρεκόρ 10ετίας με τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στο 5,1% και βλέπουμε στο 135% πάνω το φυσικό αέριο, 34% πάνω το πετρέλαιο θέρμανσης, 45% πάνω το ρεύμα».

Πρόσθεσε ότι σε αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί ότι «στα 3 χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν κοπεί 2,5 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους, καθώς η κυβέρνηση κατήργησε την -ψηφισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ‘19- μόνιμη ετήσια δαπάνη των 850 εκατ. για την επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης».

Ο κ. Ηλιόπουλος επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από το 2010. Η τελευταία πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού έγινε το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αύξηση κατά 11% στον κατώτατο και κατά 27% για τους νέους με την κατάργηση του υποκατώτατου», είπε, συμπληρώνοντας ότι «τότε και η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, ενώ αυξήθηκε και η ιδιωτική κατανάλωση». 

Αναφορικά με την πανδημία σχολίασε ότι «με τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, με τη σημερινή κατάσταση στα μέσα μεταφοράς, με την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας, στο τέταρτο κύμα η χώρα κατάφερε να είναι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες αναλογικά με τους κατοίκους και πως δυστυχώς ήδη στον μισό μήνα Ιανουάριο έχουμε χάσει 942 ανθρώπους».

Σημείωσε ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν με ασφάλεια και ότι «δεν είναι parking για τα παιδιά». Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής ζήτησε να μην ισχύσει το πρωτόκολλο 50%+1, σχολιάζοντας ότι «ήδη βέβαια πολλοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο μετά το πρώτο ή το δεύτερο κρούσμα στην τάξη».

Είπε ακόμη πως «όταν τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων έχουν βρεθεί 25.000 κρούσματα και η κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, των οποίων τα παιδιά νοσούν, “στέλνοντάς” τους στη δουλειά, τότε βλέπουμε μια κυβέρνηση που κυριολεκτικά αντιμετωπίζει την κοινωνία ως αγέλη».

Δείτε επίσης: Ο Άδωνις Γεωργιάδης κηρύττει πόλεμο στα κομμωτήρια και μανικιούρ στο σπίτι: «Δουλεύουν μαύρα»