Ηλιόπουλος: O κ. Μητσοτάκης έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα πως θα χάνουμε καθημερινά δεκάδες ανθρώπους

«Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι καθημερινά για τους επόμενους δύο μήνες θα χάνουμε 80 με 100 ανθρώπους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Είναι φανερό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει σχέδιο για τους επόμενους δύο μήνες», σημείωσε o ο κ. Ηλιόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο ίδιος στο τελευταίο του διάγγελμα, έχουμε πάνω από 500.000 πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και περίπου 1,5 εκατ. πολίτες άνω των 60, που έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχει περάσει το εξάμηνο». «Ακόμα και αν με κάποιο μαγικό τρόπο αύριο όλοι εμβολιάζονταν, η κατάσταση για τους επόμενους δύο μήνες θα συνεχίσει να είναι πολύ δύσκολη», πρόσθεσε.

propoli

«Η σημερινή τραγική κατάσταση βέβαια είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, γιατί αρνείται να πάρει μια σειρά από άμεσα μέτρα που θα μπορούσαν να την αντιστρέψουν», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Τέτοιο μέτρο είναι η επιστροφή της τηλεργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό είναι εφικτό», ανέφερε, εξηγώντας ότι «η τηλεργασία θα συμβάλει άμεσα στην αποσυμφόρηση στα μέσα μεταφοράς».

«Χρειάζεται επίσης να ακυρωθούν εδώ και τώρα οι συγχωνεύσεις σχολικών τάξεων που κάνει η κυβέρνηση», πρόσθεσε. «Σήμερα, σε πολλά σχολεία, όταν υπάρχουν ένα ή δύο κρούσματα στην τάξη, οι γονείς σταματούν να στέλνουν τα παιδιά, αυτό δείχνει ότι τα σχολεία δεν λειτουργούν με ασφάλεια», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Επισήμανε ακόμα ότι «αυτή τη στιγμή 800 γιατροί περιμένουν στις λίστες για πρόσληψη στο ΕΣΥ, αυτοί πρέπει να ενταχθούν άμεσα στο δυναμικό του δημόσιου συστήματος υγείας».

«Χθες το βράδυ 172 άνθρωποι ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ», σημείωσε, ενώ υπενθυμίζοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού στη Βουλή -ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με όσους διασωληνώνονται σε ΜΕΘ- τόνισε: «ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως αρνητής της επιστήμης, ακύρωσε με μία φράση του την εντατικολογία».

«Δεν γίνεται να ακούμε τον κ. Βορίδη να λέει ότι η διασωλήνωση είναι μία απλή ιατρική πράξη», πρόσθεσε. «Με αυτά που λένε, οι άνθρωποι γίνονται επικίνδυνοι», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ο κ. Καπραβέλος το είπε ξεκάθαρα, με τη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ οι ελπίδες είναι ελάχιστες. Και -αφού έχουμε φτάσει στο σημείο να πρέπει να αποδείξουμε τα αυτονόητα- υπάρχουν και μελέτες που το δείχνουν αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν πλουτίσει»

«Η κυβέρνηση επιλέγει να ακυρώνει και να βγάζει ψεύτες τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη», υπογράμμισε. Σημείωσε ακόμα ότι «οι ιδιωτικές κλινικές πρέπει άμεσα να μπουν στη μάχη, να επιταχθούν από την κυβέρνηση», λέγοντας ότι «στη διάρκεια της πανδημίας οι ιδιωτικές κλινικές έχουν πλουτίσει».

«Η κυβέρνηση έκοψε επίσης τη δυνατότητα από τους ανασφάλιστους να μπορούν να κάνουν συνταγογράφηση σε ιδιώτες γιατρούς. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πηγαίνουν αποκλειστικά σε δημόσια δομή για να κάνουν συνταγογράφηση είτε για εξετάσεις είτε για φάρμακα και η αναμονή για αυτή τη διαδικασία μπορεί να κρατά και τρεις μήνες», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας πως «είναι απαράδεκτο σε περίοδο πανδημίας να περιορίζεις την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίας υγείας».

Ηλιόπουλος: Πλήρως αντίθετοι με το πρόστιμο των 100 ευρώ

Σχετικά με τον εμβολιασμό, δήλωσε την πλήρη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ και εξήγησε: «Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία στήριξε σε μεγάλο βαθμό την πρωτοβάθμια περίθαλψη και αύξησε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία».

Τέλος, αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε τονίσει ότι αν δεν είναι όλοι ασφαλείς, δεν είναι κανένας ασφαλής». «Γι’ αυτό από την αρχή ο ΠΟΥ διεκδικούσε την άρση της πατέντας των εμβολίων -που ήταν εξαρχής και θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», σημείωσε, καταλήγοντας πως «υπερψηφίστηκε τροπολογία για την άρση της πατέντας στο ευρωκοινοβούλιο και όσοι την καταψήφισαν -όπως οι ευρωβουλευτές της ΝΔ- εγκληματούν κατά της ανθρώπινης ζωής».

Δείτε επίσης: ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ειδικά για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας (vids)

Loading