Ημερίδα για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού από τη Μαρία Σπυράκη με τη συμμετοχή μαθητών

Ημερίδα για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού από τη Μαρία Σπυράκη με τη συμμετοχή μαθητών

Ημερίδα με τίτλο «Το νερό  – νεράκι» και θέμα τη βιώσιμη  διαχείριση του νερού, ως φυσικό πόρο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 10 το πρωί, στην Αποθήκη 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές» με την οργανωτική ευθύνη της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη και του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν μαθητές γυμνασίου και λυκείου, από δέκα σχολεία της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τη διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού στη μαθητική και οικογενειακή καθημερινότητα. Η ομάδα των μαθητών με την καλύτερη εργασία θα βραβευθεί με επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από πρόσκληση της ευρωβουλευτή.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο αρμόδιος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Επίτροπος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, ενώ θα  χαιρετίσουν δια ζώσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας. Επίσης, θα μιλήσουν ο καθηγητής Συστημάτων Ενέργειας της Πολυτεχνικής Σχολής και πρόεδρος της Εταιρείας Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Άγις Παπαδόπουλος, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και η εκπαιδευτικός, συντονίστρια του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας Δέσποινα Μιχελάκη.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη τόνισε ότι «απαιτείται συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ για την εξασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας του νερού ως βιώσιμου αγαθού. Η  Ε.Ε έχει αναλάβει ενεργό ρόλο για  την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα σχετικά με το νερό. Στην ΕΕ εξελίχθηκε και το Right2Water η πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το νερό που οδήγησε στη στρατηγική για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικό  οι μαθητές να έχουν πληροφόρηση προκειμένου να συμβάλλουν στη διαμόρφωση βιώσιμης διαχείρισης του νερού στην καθημερινότητα τους. Η  προστασία των υδάτινων πόρων και του νερού που πίνουμε αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος στην Ευρώπη» κατέληξε η ευρωβουλευτής. 

 Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, 1 στους 4 ανθρώπους στον πλανήτη, δηλαδή πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κατά την έναρξη της πανδημίας 1 στους 3 ανθρώπους παγκοσμίως δεν μπορούσε να πλύνει τα χέρια του με σαπούνι και νερό μέσα στο σπίτι του. Ακόμη και στον αναπτυγμένο κόσμο, η διαχείριση του νερού γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, καθώς επηρεάζεται  από την κλιματική κρίση και την υπερκατανάλωση του πόρου.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια» (vids)

Loading

Play