Ινστιτούτο Πουλαντζάς: Στις 2,3 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Κλείνει κι άλλο η «ψαλίδα»
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ινστιτούτο Πουλαντζάς: Στις 2,3 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Κλείνει κι άλλο η «ψαλίδα»

Σε πτωτική πορεία η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σταθερότητα, χωρίς ωστόσο να ανεβάζει περαιτέρω τα ποσοστά του.

Η διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται στις 2,3 μονάδες, σύμφωνα με τις εκλογικές τάσεις Απριλίου του Ινστιτούτου Πουλαντζάς (των δημοσκόπων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης).

Πρόθεση ψήφου

Η ΝΔ εξακολουθεί την πτωτική πορεία της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρουσιάζει σταθερότητα, κάτι που μειώνει ακόμη περαιτέρω τη μεταξύ τους διαφορά (στις 2,3 ποσοστιαίες μονάδες πλέον). Σημαντικές απώλειες καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, οι οποίες το απομακρύνουν από το στόχο του διψήφιου ποσοστού, ενώ έστω οριακή ενίσχυση παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, σε αντίθεση με τα «λοιπά κόμματα» των οποίων το αθροιστικό ποσοστό αυξάνεται αισθητά (+1,2 μονάδα).

Η μέχρι σήμερα τάση μείωσης της διαφοράς των δύο μεγάλων κομμάτων προϊδεάζει για μια αμφίρροπη αναμέτρηση, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του τελευταίου μήνα της επίσημης προεκλογικής περιόδου.

Βάσει των ευρημάτων, η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής:

Ν.Δ: 28,2 ( από 30.1 έρευνα Δεκεμβρίου)

ΣΥΡΙΖΑ: 25,9 ( από 25,8)

ΠΑΣΟΚ: 8,9 ( από 11,1)

ΚΚΕ: 5,4 (από 5,1)

Ελληνική Λύση: 4,1 – αμετάβλητο

Μέρα25: 3,3 ( από 2,9)

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Συνεχίζεται η τάση μείωσης της διαφοράς μεταξύ του εν ενεργεία πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, και του βασικού διεκδικητή, Αλ. Τσίπρα, κυρίως οφειλόμενη στη συνεχόμενη πτώση του ποσοστού του πρώτου (-1,6 ποσοστιαία μονάδα), με αποτέλεσμα πλέον η μεταξύ τους διαφορά να έχει μειωθεί περαιτέρω από τις 4,5 στις 2,9 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση των Εκλογικών Τάσεων.

Στην ίδια έρευνα , Κ. Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας φέρνουν “ισοπαλία” στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με ποσοστό 28% ωστόσο ισχυρό είναι το ποσοστό που επιλέγει “κανένας” με 41,1%.

Αναποφάσιστοι

Σε ό,τι δε αφορά τη σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα ( Δεκέμβριος ’22):

• Αυξήθηκε το ποσοστό των προερχόμενων από τη ΝΔ ψηφοφόρων που ανήκων στη
“γκρίζα ζώνη”, ενδεικτικό ενδεχομένως και μιας μεγαλύτερης δυσαρέσκειας σε τμήμα της
εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος
• Αντίθετα, μειώθηκαν δραστικά οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ψηφοφόροι που
βρίσκονται στη “γκρίζα ζώνη”. Αυτό σημαίνει ότι καθ’ οδόν προς τις κάλπες το κόμμα της
αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μεν καταφέρει να πείσει και να ξανακερδίσει
περισσότερους πρώην δικούς του ψηφοφόρους, από την άλλη όμως πλευρά όπως είπαμε
έχει πια λιγότερα περιθώρια “λαμβάνειν” από τη συγκεκριμένη κατηγορία.
• Τέλος, ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυξάνεται το ποσοστό αυτών που
προέρχονται από την “γκρίζα ζώνη” του 2019 και βρίσκονται και τώρα σε αυτή.
Πρόκειται για ένα τμήμα του εκλογικού σώματος, του οποίου η συμμετοχή στις εκλογές είναι όλο και πιο αβέβαιη και την ίδια στιγμή, εφ’ όσον πάρει μέρος στις εκλογές, η επιλογή του είναι η πιο δύσκολη να προβλεφθεί.

Βασικά Συμπεράσματα

*Αφ’ ενός η ΝΔ υποχωρεί οριζόντια σε όλες τις δημογραφικές, κοινωνικές και πολιτικές κατηγορίες, όχι όμως το ίδιο έντονα και πάντως διατηρώντας το προβάδισμά της, έστω και “ψαλιδισμένο” στις ομάδες που παραδοσιακά αποτελούσαν “κάστρα” της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βελτιώνει σημαντικά τη διείσδυσή του σε ορισμένα ακροατήρια που παραδοσιακά πρόσκεινταν ευνοϊκά προς τη ΝΔ, αλλά αυτό προς το παρόν συμβαίνει με παράλληλες απώλειες σε ομάδες εκλογέων που αποτελούσαν ευνοϊκό για τον ίδιο χώρο.

Οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, και ιδίως της Αριστεράς (Αλ. Τσίπρας, Δ. Κουτσούμπας, Γ. Βαρουφάκης) παρουσιάζουν αύξηση της δημοτικότητάς τους. Αντίθετα, Κ. Βελόπουλος και εντονότερα ο Ν. Ανδρουλάκης ( πτώση 3.1%) υποχωρούν σε δημοφιλία. Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η έρευνα αναφέρει πως η μείωση της δημοφιλίας του αφ’ ενός δείχνει ότι ο νέος αρχηγός έχει πλήρως εξαντλήσει την όποια δυναμική του, αφ’ ετέρου γεννά ένα ερώτημα, μήπως η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να ισορροπήσει μεταξύ διαφορετικών θέσεων, ειδικά σε περιόδους πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης, όπως π.χ. μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, καθιστά το κόμμα και τον αρχηγό του μη σχετικό (irrelevant) στη δημόσια συζήτηση.

Η ΝΔ έχει κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερους πρώην ψηφοφόρους της στην “γκρίζα ζώνη” από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το οποίο σημαίνει, βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, ότι -εκτός της πρόθεσης ψήφου όπου, όπως είδαμε, προηγείται- έχει και έναν χώρο από τον οποίο μπορεί να αντλήσει περισσότερους εν δυνάμει ψηφοφόρους προοπτικά.

Το προβάδισμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόθεση ψήφου και σε αρκετούς άλλους δείκτες που μελετάμε, αν και έχει περιοριστεί δραστικά, υφίσταται ακόμα έστω οριακό, ενώ την ίδια στιγμή το κυβερνών κόμμα διαθέτει και μια μεγαλύτερη δεξαμενή πρώην αναποφάσιστων ψηφοφόρων του. Αφ’ ετέρου όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν καταφέρει να διανύσουν ήδη μια μεγάλη απόσταση από τις θηριώδεις διαφορές υπέρ της ΝΔ που είχαν καταγραφεί στην αρχή και στο μέσο του εκλογικού κύκλου, φτάνοντας σε μια μάχη κυριολεκτικά στήθος με στήθος και κυρίως, φαίνεται ότι έχουν το προβάδισμα σε μερικά θέματα που είναι κεντρικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως είναι π.χ. το ζήτημα της ακρίβειας ή της διαφάνειας.

Συντριπτικό επίσης (94%) είναι το ποσοστό όσων θεώρησαν ότι υπάρχουν γενικώς πολιτικές ευθύνες για το δυστύχημα. Ενώ αμέσως μετά το δυστύχημα φαίνεται ότι η (έστω σχετική) πλειοψηφία αποδίδει στη σημερινή κυβέρνηση την κύρια ευθύνη, σταδιακά η δεύτερη “γραμμή άμυνας” της κυβέρνησης, ότι “όλοι φταίνε” φαίνεται ότι κέρδισε μεγαλύτερο έδαφος εντός της κοινής γνώμης.

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα ΕΔΩ

Δείτε επίσης: “Χαμός” on air μεταξύ Μπ. Παπαδημητρίου και Αντώναρου: «Είναι η ημέρα του Ιούδα. Σας συμβουλεύω να πάτε στην εκκλησία» (vid)

Loading

Play