«Θα πνιγόμασταν». Την κατηγορηματική αυτή απάντηση δίνει ο Γιώργος Ιωακειμίδης στη συνέντευξη που παραχωρεί στην POLITIC για το τι θα συνέβαινε στην Αττική αν αντιμετώπιζε την κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε τη Θεσσαλία.
Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής ζητά αναπροσανατολισμό των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας από τα έργα βιτρίνας στα έργα ουσίας, υπενθυμίζοντας πως η Περιφέρεια έχει ένα τεράστιο προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ δικών της κι ευρωπαϊκών πόρων για την υλοποίηση μεγάλων έργων που σήμερα είναι ημιτελή ή ανύπαρκτα.
Ο ίδιος, εξάλλου, ιεραρχεί ως κορυφαίο θέμα στην ατζέντα του συνδυασμού του «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» τα απορρίμματα και τη διαχείρισή τους.
Ο κ. Ιωακειμίδης κατακεραυνώνει, επίσης, τον ανθυποψήφιό του Νίκο Χαρδαλιά, λέγοντας πως τον διόρισε ο πρωθυπουργός και γι’ αυτό είναι μεγάλος ο κίνδυνος να υποβαθμιστεί η Περιφέρεια σε ένα υφυπουργείο Αττικής κι ο περιφερειάρχης να μετατραπεί σε έναν πειθήνιο κυβερνητικό υπάλληλο.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Ιωακειμίδη:
-Τι θα γινόταν στην Αττική αν την χτυπούσε μια κακοκαιρία τύπου «Daniel»;
Είναι πολύ απλό: Θα πνιγόμασταν. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του κινδύνου, αρκεί η διαπίστωση πως αν η μισή βροχή της Θεσσαλίας πέσει στο Λεκανοπέδιο, η Αττική, κυρίως στα νοτιοδυτικά, θα πλημμυρίσει. Εδώ και χρόνια φωνάζουμε ότι πρόληψη για την κλιματική κρίση σημαίνει μελέτη και γρήγορα έργα ουσίας. Συγκεκριμένα, είναι επείγουσα ανάγκη για:
-αναπροσανατολισμό των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας από τα έργα βιτρίνας στα έργα ουσίας.
Μια ολιστική μελέτη για τη διαχείριση υδάτων δηλαδή για τα αντιπλημμυρικά και την άρδευση.
-Ένα νέο τρόπο στην επιλογή αναδόχων των έργων με εγγυήσεις διαφάνειας. Για να μην κάνουν οι αναθέσεις πέντε χρόνια με τις καθυστερήσεις των ενστάσεων και των δικαστηρίων.
Μέχρι σήμερα η συντεταγμένη πολιτεία σε όλα τα επίπεδα αρέσκεται σε διαπιστώσεις και αυτές κατόπιν εορτής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τον πλημμυρισμένο κάμπο επανέλαβε αυτά που ζητάμε εδώ και τρεις μήνες για την Αττική.
Σημειώνω ότι κατά παράβαση των προειδοποιήσεων της ΕΕ, δεν έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη κινδύνου πλημμύρας του 2018. Έπρεπε να έχει υλοποιηθεί το 2022.
Εάν όλοι συμφωνούμε πως η κλιματική κρίση εντείνεται, η επικαιροποίηση με τα νέα δεδομένα είναι περισσότερο από απαραίτητη. Οι επιστήμονες και οι ειδικοί το φωνάζουν εδώ και ένα χρόνο.
Αν θέλουμε πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο τώρα. Η ανυπαρξία υποδομών στα 4/5 της Αττικής είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των κατοίκων και κοινωνικά βάρβαρη.
Θέλουμε εδώ και τώρα απαντήσεις από την κυβέρνηση για το νομοθετικό πλαίσιο των διαγωνισμών. Ποιες τροποποιήσεις του νόμου 4412/2016 με παράλληλες εγγυήσεις διαφάνειας θα επιταχύνουν τις διαδικασίες;
Από την Περιφέρεια περιμένουμε απαντήσεις για την μελέτη κινδύνου πλημμυρών που δεν έχει προχωρήσει το υπουργείο και για την ενεργή καθημερινή διοίκησή της. Η Αττική είναι το σπίτι μας. Μας ενώνουν οι απειλές, οι κίνδυνοι, τα προβλήματα και η αντιμετώπισή τους.
-Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει ύστερα από τέσσερα χρόνια, αν εκλεγείτε περιφερειάρχης;
Η Περιφέρεια έχει ένα τεράστιο προϋπολογισμό 1,6 δισ. δικών της και ευρωπαϊκών πόρων για την υλοποίηση μεγάλων έργων που σήμερα είναι ημιτελή ή ανύπαρκτα. Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η χρηστή διαχείριση ενός τέτοιου ποσού μπορεί να επιλύσει σειρά προβλημάτων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες, θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη τους στον κορυφαίο θεσμό της αυτοδιοίκησης και θα αμβλύνει τις ανισότητες.
Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα του συνδυασμού μας είναι τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους. Με δεδομένο τον κορεσμό της Φυλής (σ.σ. ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει διάρκεια ζωής το πολύ ενάμιση χρόνο ακόμα), αν οι πολίτες μας εμπιστευτούν θα είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσω με τον πρωθυπουργό και θα διαπραγματευτώ με την αρμόδια διεύθυνση της ΕΕ. Είναι θέμα που πραγματικά επείγει.
Επίσης θα προχωρήσω στην αλλαγή στον οργανισμό της Περιφέρειας που είναι ένα μικρό, υποστελεχωμένο, δαιδαλώδες Δημόσιο, με αλλαγή στο περιεχόμενο των διευθύνσεων για να εξυπηρετούν τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονη ψηφιοποίηση 100% των υπηρεσιών.
Στα παραπάνω προσθέστε βασικά έργα υποδομών για την Πολιτική Προστασία. Εμείς καταθέτουμε στην κρίση των πολιτών ένα συνεκτικό σχέδιο για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των υποδομών της Περιφέρειας Αττικής. Για να μην πνιγόμαστε, για να μην καιγόμαστε. Δεν γίνεται να επικαλούμαστε την κλιματική κρίση ως δικαιολογία για τις εικόνες διάλυσης που είδαμε με την κακοκαιρία, αλλά και τις πρόσφατες πυρκαγιές. Τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα, αλλά το ζήτημα είναι να προσαρμοστεί η Πολιτική Προστασία στις νέες αυξημένες απαιτήσεις. Δίνουμε τα χέρια για την Αττική, δίνουμε τα χέρια για να ζήσουμε καλύτερα.
-Πόσα μπορεί να καταφέρει ένας περιφερειάρχης που δεν στηρίζεται από την κυβέρνηση;
Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι είναι άλλο πράγμα η στήριξη κι άλλο ο διορισμός. Τα κόμματα πρέπει να στηρίζουν, όχι να διορίζουν. Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να λειτουργούν ως υφιστάμενοι των κυβερνητικών και κομματικών ηγεσιών. Τον κ. Χαρδαλιά τον διόρισε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη του επιλογή μετά την αποπομπή Πατούλη στο παρά πέντε των εκλογών. Ο χαρακτήρας της δικής μου υποψηφιότητάς και του συνδυασμού «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» είναι βαθιά αυτοδιοικητικός, ανεξάρτητος και υπερκομματικός. Οι αρμοδιότητες που έχει η Περιφέρεια, αν και οι περισσότεροι δεν το έχουν αντιληφθεί, είναι πολλές. Διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο και επηρεάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος να υποβαθμιστεί η Περιφέρεια σε ένα υφυπουργείο Αττικής και ο περιφερειάρχης να μετατραπεί σε έναν πειθήνιο κυβερνητικό υπάλληλο. Γι’ αυτό λέμε η Περιφέρεια όχι υφυπουργείο Αττικής, όχι μακρύ χέρι της όποιας κυβέρνησης.
Πάμε για να εκλέξουμε τον περιφερειάρχη που θα νοιαστεί αποκλειστικά για την Αττική, που θα κάνει την Αττική το σπίτι μας. Αυτόν που θα μετατρέψει την Περιφέρεια σε συνέταιρο των δήμων και της κυβέρνησης και όχι εκβιαστή των δήμων και υπάλληλο της κυβέρνησης όπως είναι μέχρι τώρα, ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, ούτε η κυβέρνηση ούτε η Περιφέρεια μπορούν κατά μόνας να επιλύσουν τα μεγάλα και πιεστικά προβλήματα. Αυτό που απαιτείται είναι δυνατότητες συνεργασίας, αλλά και βούληση για διεκδίκηση. Οι δύο πλευρές έχουν ξεχωριστούς πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία και ξεχωριστές αρμοδιότητες από το Σύνταγμα, όμως και οι δύο πρέπει να εργάζονται για το καλό της Αττικής και των κατοίκων της.
Δείτε επίσης: Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για Θεσσαλία: Έως και 2,2 δισ. ευρώ η βοήθεια – Θα είμαστε γρήγοροι και θα βρούμε λύσεις