ΗΠΑ: Τελεσίγραφο προς Τουρκία: ”Να απενεργοποιήσετε τους S-400 και να τους πάτε στο Κατάρ” – Καμία εμπιστοσύνη σε Ερντογάν

Όπως αναφέρει ο Αμερικανός ειδικός της CIA Henri J. Barkey, εξελίσσεται μια σφοδρότατη σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, με θέμα τους ρωσικούς πυραύλους S-400, η οποία θα σημάνει και το οριστικό τέλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι ΗΠΑ δεν δείχνουν διάθεση υποχωρήσεων στο ζήτημα αυτό και φέρονται να έχουν προτείνει δυο συγκεκριμένες λύσεις:

propoli
  • Τη μεταφορά των τουρκικών S-400 στην τουρκική βάση στο Κατάρ, με στόχο όμως το Ιράν, κάτι που η Άγκυρα απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο.
  • Τη μεταφορά και τοποθέτηση των S-400 στην βάση του Ιντσιρλίκ, σε μια κατάσταση “μακράς αποθήκευσης”, με τους Αμερικανούς να διατηρούν τον έλεγχο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η βάση αυτή συνιστά “κόκκινο πανί” για τον Τούρκο πρόεδρο, γ αυτό και εκείνος έδωσε εντολή για καθοδηγούμενες διαμαρτυρίες κατά της βάσης, με αίτημα τη δήθεν αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν.

Ο υπάλληλος της CIA Henri J. Barkey καταδικάστηκε από την Τουρκία ερήμην σε ισόβια κάθειρξη, για δήθεν δραστηριότητες στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου και έγραψε άρθρο με τίτλο «Η επίλυση της κρίσης των S-400 θα μπορούσε να αναζωογονήσει τις Τουρκοαμερικανικές σχέσεις», με τις συγκεκριμένες εκδοχές.

“Ακόμα και τότε, κανείς δεν αμφισβήτησε σοβαρά τη δέσμευση της Τουρκίας στο σύστημα της Δυτικής Συμμαχίας έκτοτε όμως οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά από όλα αυτά έχουν φτάσει σε μια άνευ προηγουμένου θέση που προσομοιάζεται με την περίοδο του εμπάργκο των ΗΠΑ το 1974, μετά την εισβολή της Άγκυρας στην Κύπρο” αναφέρει ο Μπάρκεϊ.

Ακόμα, χαρακτήρισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία ως «κατοχή» και επεσήμανε τις διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, κυρίως συγκριτικά με την προκλητική παρουσία του τουρκικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, τα γεγονότα του 1915, όπως και την εταιρική σχέση ΗΠΑ-YPG.

«Εκτιμώ ότι Ουάσιγκτον/ΝΑΤΟ και Τουρκία δεν μπορεί να προσεγγίσουν σε μια συμφωνία, μετά την ρωγμή που προκλήθηκε από την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει S-400 αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία», γράφει ακόμα ο υπάλληλος της CIA.

Ο Αμερικανός, ειδικός των μυστικών υπηρεσιών, υπογραμμίζει ότι η αγορά των S-400 της Τουρκίας από τη Ρωσία ήταν απάντηση στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

“Η όλη κίνηση με τους ρωσικούς πυραύλους αφορά τον θυμό του Ερντογάν με τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, όταν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον. Ως εκ τούτου, η συμφωνία με τη Μόσχα ήταν μια προσπάθεια να δείξει τη δυσαρέσκειά του στους Αμερικανούς, παρόλο που η όλη διαδικασία υλοποιήθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Τραμπ τον Σεπτέμβριο του 2017. Υπάρχουν δύο επιλογές για να ξεπεραστεί η διαφορά  των S-400, η μία από αυτή είναι να τοποθετηθούν οι S-400 στη βάση του Ιντσιρλίκ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιούνται και θα είναι προσβάσιμοι σε συνεχή έλεγχο, και η άλλη να μεταφερθούν στο Κατάρ στοχεύοντας το Ιράν. Η σημερινή κυβέρνηση Μπάιντεν ωστόσο έχει χάσει ολοκληρωτικά την πίστη της στον Ερντογάν, και δεν θα  συναινέσει ούτε και σε μια τέτοια συμφωνία, αφού ο Ερντογάν ενδέχεται να την παραβιάσει” αναφέρει ο Μπάρκεϊ.

Επιπλέον, ο ίδιος επεσήμανε τον διαρκώς αυξανόμενο αντι-αμερικανισμό στην Τουρκία, και εφιστά την προσοχή στο ότι η αμερικανική παρουσία στη βάση του Ιντσιρλίκ έγινε ήδη κεντρικό θέμα στην “ φλεγόμενη” τουρκική πολιτική, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι εύκολο να γίνει εφαρμογή του μοντέλου της Κρήτης για τους τουρκικούς S-400.

Για να καταλήξει ο Barkey: “Ωστόσο, η Ουάσιγκτον μπορεί να κάνει μια ρύθμιση που θα παρέχει έναν έμμεσο έλεγχο και πρόσβαση σε αυτούς τους πυραύλους, όπως και με τους ελληνικούς πυραύλους S-300. Μπορεί επίσης να διασφαλίσει ότι οι πύραυλοι αυτοί, αν μεταφερθούν στο Κατάρ για παράδειγμα δεν θα μετακινηθούν  ποτέ από εκεί, και ούτω καθεξής. Στο βαθμό που μια συμφωνία παρέχει βελτίωση στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, το σύστημα S-400 θα μπορούσε να μετατραπεί σε πονοκέφαλο για την Τεχεράνη“, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι ρεαλιστική για τη νυν τουρκική κυβέρνηση.

Δείτε επίσης: Ιταλία: Oι πελάτες σε μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν να καταναλώνουν προϊόντα και σε κλειστούς χώρους

Loading