Ιράν: H IAEA προειδοποιεί για επιτάχυνση της παραγωγής ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60%

«Θα σταματήσουμε μόνο αν αρθούν πλήρως οι κυρώσεις από την Ουάσινγκτον», τονίζει η ΙΑΕΑ.

Η διεθνής συμφωνία της Βιέννης (2015) για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης θέτει το επίπεδο 3,67% ως όριο στον εμπλουτισμό του ουρανίου.

Στην τελευταία του έκθεση ο διευθυντής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι προειδοποιεί τα κράτη μέλη του διεθνούς οργανισμού ότι το Ιράν εφαρμόζει νέα διαδικασία για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60% χρησιμοποιώντας δύο διατάξεις συσκευών φυγοκέντρησης, έναντι μίας μέχρι σήμερα.

Το Ιράν ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου από το 20% στο 60% τον Απρίλιο, απαντώντας στην έκρηξη και διακοπή της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο της Νατάνζ.

Η Τεχεράνη επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στο Ισραήλ. Το επίπεδο εμπλουτισμού που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων είναι περί 90%.

Συμφωνία της Βιέννης και Αμερικανικές κυρώσεις

Η εφαρμογή της συμφωνίας επέτρεψε την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την δέσμευση του Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών του Ντόναλντ Τραμπ από την συμφωνία της Βιέννης και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, η Τεχεράνη ξεκίνησε σταδιακά να αθετεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας της Βιέννης για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού της προγράμματος.

Οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν είναι ειρηνικές και σύμφωνες με τις δεσμεύσεις, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ολα τα πυρηνικά προγράμματα και τα μέτρα του Ιράν βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT), τις δεσμεύσεις του Ιράν και τελούν υπό την εποπτεία της IAEA», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ίδιος πρόσθεσε, «Αν οι υπόλοιπες πλευρές επιστρέψουν στην τήρηση των δεσμεύσεών τους στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας (της Βιέννης) και η Ουάσινγκτον άρει πλήρως και κατά επαληθεύσιμο τρόπο τις μονομερείς και παράνομες κυρώσεις της…όλα τα αντίμετρα που έχουν ληφθεί από το Ιράν θα είναι αναστρέψιμα».

«Το Ιράν θα συνεχίσει το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ανάγκες του, τις κυρίαρχες αποφάσεις του και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του μέχρι την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της Βιέννης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες πλευρές», συνέχισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξι γύροι διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκαν στην Βιέννη από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις σε μία προσπάθεια διάσωσης της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας.

Ο τελευταίος γύρος έληξε στις 20 Ιουνίου και δεν έχει ορισθεί καμία ημερομηνία για την επανάληψη των συνομιλιών.

Δείτε επίσης; HΠΑ: Έπεσε το ποσοστό δημοτικότητας του Τζο Μπάιντεν, μετά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading