Ισόβια για τον δολοφόνο του Τσετσένου στο Βερολίνο

Ισόβια για τον δολοφόνο του Τσετσένου στο Βερολίνο

Ποιος είναι ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών στην δολοφονία

Ισόβια κάθειρξη αποφασίστηκε για τον 56χρονο Βαντίμ Κράζικοφ, ο οποίος κατηγορήθηκε για την δολοφονία του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, Γεωργιανού από την Τσετσενία. Η δολοφονία του είχε γίνει στο πάρκο Tiergarten, στο κέντρο του Βερολίνου. Το Δικαστήριο δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η δολοφονία έγινε για λογαριασμό της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB. «Έλαβε κυβερνητική εντολή να σκοτώσει», ανέφερε ο γερμανός Εισαγγελέας και έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα και «κρατική εντολή δολοφονίας σε γερμανικό έδαφος».

Το Εφετείο του Βερολίνου καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη τον 56χρονο Βαντίμ Κράζικοφ για τη δολοφονία το 2019 του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, Γεωργιανού από την Τσετσενία, στο πάρκο Tiergarten, στο κέντρο του Βερολίνου.

Ήταν μεσημέρι της 23ης Αυγούστου 2019, όταν ο 40χρονος Κανγκοσβίλι, ο οποίος είχε λάβει μέρος ως βαθμοφόρος στον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας και χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Τορνίκε Καφταρασβίλι, περπατούσε στο πάρκο Tiergartren, σε κεντρικό σημείο της γερμανικής πρωτεύουσας, όταν δέχθηκε έναν πυροβολισμό πισώπλατα από έναν ποδηλάτη, ο οποίος τον πυροβόλησε ακόμη δύο φορές ενώ βρισκόταν ήδη στο έδαφος. Ο Κανγκοσβίλι πέθανε επιτόπου και ο Κράζικοφ συνελήφθη λίγο αργότερα από τις γερμανικές αρχές, ισχυριζόμενος ότι λεγόταν Βαντίμ Σοκόλοφ, πολιτικός μηχανικός, χωρίς διασύνδεση με το ρωσικό κράτος, ισχυρισμό στον οποίο επέμεινε ως το τέλος και η υπεράσπισή του.

Το θύμα είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από τη Γερμανία το 2016, καθώς ήταν «στόχος υψηλής σημασίας» για τις ρωσικές υπηρεσίες, οι οποίες τον θεωρούσαν τρομοκράτη και τον κατηγορούσαν για συμμετοχή στην οργάνωση «Εμιράτο του Καυκάσου». Ο ίδιος ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε περιγράψει τον Κανγκασβίλι ως «ληστή» και «δολοφόνο».

Από την τέλεση της αξιόποινης πράξης, οι σχέσεις Μόσχας – Βερολίνου είχαν ήδη ενταθεί καθώς η τότε ανακοίνωση της γερμανικής Εισαγγελίας έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα και σχέση του δράστη με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ζητώντας μάλιστα την συνδρομή της Ρωσίας στην έρευνα. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, αποπέφθηκαν και δύο ρώσοι διπλωμάτες στην πρεσβεία του Βερολίνου με απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δείτε επίσης: Γιώργος Τράγκας: Τι ζήτησε η οικογένειά του (pic & vids)

Loading