Μια περίοδο ιστορικά υψηλών επιδόσεων διανύει ο ελληνικός τουρισμός με τα μέχρι τώρα στοιχεία να δείχνουν ότι το 2024 θα κλείσει ως το νέο έτος αναφοράς, πάνω δηλαδή και από τα επίπεδα του 2023, σύμφωνα με όσα αναφέρει η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Το 2024 ο τουρισμός στη χώρα μας όχι μόνο ενίσχυσε τη δυναμική του αλλά επιβεβαίωσε -για ακόμη μία χρονιά- την ισχυρή θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς, παγκοσμίως» τονίζει η κυρία Ράπτη και προσθέτει ότι «το ίδιο ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα που λαμβάνουμε για το 2025».
Η υφυπουργός αναφέρεται στις κατευθύνσεις του νέου κύκλου «Τουρισμός για όλους», σημειώνοντας ότι παρουσιάζει συγκεκριμένες αλλαγές που αποσκοπούν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στην κινητροδότηση των πολιτών να συμμετάσχουν στην κλήρωση. «Μέσω του φετινού προγράμματος, επιλέξαμε να προβάλουμε τις ορεινές και λιγότερο δημοφιλείς περιοχές, ώστε να δώσουμε ώθηση στην τοπική οικονομία και να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα, στηρίζοντας τους Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού» σημειώνει η κυρία Ράπτη.
Εστιάζοντας στην τουριστική εκπαίδευση, αναλύει τις δράσεις του υπουργείου και υπογραμμίζει ότι «η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι βασικός στρατηγικός μας στόχος, τον οποίο υλοποιούμε μέσα από παρεμβάσεις», ώστε οι υπηρεσίες που παρέχονται στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες να συνάδουν με τη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.
Την ίδια στιγμή, η κυρία Ράπτη κάνει ειδική αναφορά στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, σημειώνοντας ότι «αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο επέκτασης της τουριστικής περιόδου και για τον λόγο αυτό, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επενδύουμε στην ανάπτυξή τους».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υφυπουργού Τουρισμού, Έλενας Ράπτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Μαρία Τσιβγέλη.
ΕΡ: Ποια είναι η εικόνα από τα διαθέσιμα στοιχεία του 2024 για την πορεία του ελληνικού τουρισμού; Τι μηνύματα έχετε για τη νέα χρονιά;
ΑΠ: Ο ελληνικός τουρισμός διανύει μια περίοδο ιστορικά υψηλών επιδόσεων, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να δείχνουν ότι το 2024 θα κλείσει ως το νέο έτος αναφοράς, πάνω δηλαδή και από τα επίπεδα του 2023.
Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα έσοδα εμφάνισαν αύξηση κατά 5,5% και διαμορφώθηκαν στα 20,9 δισ. ευρώ, ενώ οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,2% και διαμορφώθηκαν σε 33,8 εκατ. ταξιδιώτες, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι ήδη το πρώτο δεκάμηνο του 2024 ξεπέρασε το σύνολο του 2023 τόσο σε έσοδα όσο και σε αφίξεις!
Μπορούμε λοιπόν, να πούμε με βεβαιότητα ότι το 2024 ο τουρισμός στη χώρα μας, όχι μόνο ενίσχυσε τη δυναμική του αλλά επιβεβαίωσε -για ακόμη μία χρονιά- την ισχυρή θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς, παγκοσμίως.
Το ίδιο ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα που λαμβάνουμε για το 2025.
Πρόκειται για στοιχεία, που φυσικά, δεν μας κάνουν να επαναπαυόμαστε, αλλά αντιθέτως μας δίνουν ώθηση για ακόμη πιο στοχοπροσηλωμένη δουλειά.
ΕΡ: Ποιες είναι οι κατευθύνσεις του νέου κύκλου «Τουρισμός για όλους» 2025;
ΑΠ: Το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» είναι από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού.
Από πλευράς μας, κάθε χρόνο το εμπλουτίζουμε και το κάνουμε ακόμα πιο προσιτό και ελκυστικό για τους συμμετέχοντες.
Ειδικά για φέτος, το πρόγραμμα παρουσιάζει συγκεκριμένες αλλαγές, που αποσκοπούν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στην κινητροδότηση των συμπολιτών μας να συμμετάσχουν στην κλήρωση.
Συγκεκριμένα, με το φετινό πρόγραμμα, ενισχύουμε τον χειμερινό και ορεινό τουρισμό με αυξημένη επιδότηση για ταξίδια στη χαμηλή περίοδο, δηλαδή από την έναρξη του προγράμματος έως τις 30 Απριλίου 2025 και από τη 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2025.
Ακόμη, αυξάνουμε τα ποσά για όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων, παρέχοντας επιδότηση 300 ευρώ για τη χαμηλή περίοδο και 200 ευρώ για την υψηλή στους γενικούς δικαιούχους.
Η κυρία Ράπτη τονίζει ότι «μέσω του φετινού προγράμματος, επιλέξαμε να προβάλουμε τις ορεινές και λιγότερο δημοφιλείς περιοχές», ώστε να δώσουμε ώθηση στην τοπική οικονομία και να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα.
ΕΡ: Πόσο σημαντική είναι η τουριστική εκπαίδευση για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ποιοτικού μοντέλου τουρισμού;
ΑΠ: Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι βασικός στρατηγικός μας στόχος.
Οι σχολές του Υπουργείου Τουρισμού είναι εκείνες που δημιουργούν τους αυριανούς επαγγελματίες του κλάδου και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης είναι από τους βασικότερους παράγοντες για τις διαδοχικές επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού.
Οι σχολές μας παρέχουν υποδειγματική διφυή εκπαίδευση σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, και το 80% των αποφοίτων απορροφώνται στην αγορά εργασίας εντός του πρώτου εξαμήνου από την αποφοίτησή τους.
ΕΡ: Τι περιθώρια υπάρχουν για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού στην Ελλάδα;
ΑΠ: Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μοναδικά χαρακτηριστικά και η διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος αποτελεί στρατηγικό μας στόχο.
Με χρηματοδότηση 99,2 εκατ. ευρώ, επενδύουμε στον ορεινό, καταδυτικό, και γαστρονομικό τουρισμό, καθώς και στον τουρισμό υγείας και ευεξίας.
ΕΡ: Πώς κινήθηκε ο χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα κατά την περίοδο των εορτών;
ΑΠ: Η τουριστική κίνηση κατά την περίοδο των γιορτών ήταν σε υψηλά επίπεδα, με την πληρότητα σε δημοφιλείς προορισμούς να αγγίζει το 100%.
Μας ικανοποιεί, ότι το 2024 είχαμε σημαντική αύξηση τόσο σε έσοδα όσο και στην ταξιδιωτική κίνηση, που κινήθηκε γύρω στο 20%.
ΕΡ: Τι αλλάζει για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού;
ΑΠ: Το νέο νομοσχέδιο στοχεύει στην μακροπρόθεσμη βιώσιμη ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και για πρώτη φορά, ορίζει προδιαγραφές για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Το πλαίσιο δημιουργεί δυνατότητες ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ