Ιστορικό υψηλό στις στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ν. Δένδια

Ιστορικό υψηλό στις στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ν. Δένδια

Οι διαρκώς αναβαθμιζόμενες στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται ιστορικά στο υψηλότερο σημείο τους. Η διεύρυνση του αμυντικού αποτυπώματος των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια, τόσο επί προεδρίας Τραμπ όσο και επί προεδρίας Μπάιντεν, απέδειξε την γεωπολιτική σημασία της χώρας μας για την Ασφάλεια στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτό τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε άρθρο του στο mononews.gr. Η διμερής μας σχέση με τις ΗΠΑ εδράζεται στη βάση κοινών αρχών και αξιών, πέρα από πρόσωπα και κόμματα. Οι Συμφωνίες Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), οι οποίες υπογράφηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών με τους ομολόγους του Μάικ Πομπέο και Άντονι Μπλίνκεν, αποτελούν το αποκορύφωμα της άνθησης αυτής της σχέσης.

«Από την πλευρά μας, προσβλέπουμε στη συνεργασία με τον στρατηγικό μας εταίρο για τη συνέχιση και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας», προσθέτει. Οι αμυντικές συμφωνίες ενισχύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, αντικατοπτρίζοντας το επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Αντικατοπτρίζουν επίσης την προσήλωσή μας στην προστασία της κυριαρχίας κάθε χώρας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο υπουργός αναφέρει τη γεωστρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ χαρακτηρίζει ζωτικό αμυντικό κόμβο τη Θράκη. «Η Θράκη μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο της ως κρίσιμο ενεργειακό σταυροδρόμι για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», σημειώνει.

Αναφέρεται στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και στη σημασία της προμήθειας σύγχρονου αμυντικού υλικού στην Ελλάδα. «Η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ είναι σημαντικός κρίκος των διμερών σχέσεων και αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στα δύο έθνη», υπογραμμίζει.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και εδράζονται σε σταθερά θεμέλια. Ευελπιστώ ότι οι σχέσεις μας θα παραμείνουν ισχυρές, επ’ αμοιβαία ωφελεία των κρατών μας», καταλήγει.

Loading

Play