Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εξαπολύσει δριμύτατες επικρίσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας – Απευθυνόμενος απο τη Βουλη στα κόμματα ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε, «Eμείς προχωράμε στο δρόμο της κοινής λογικής, εσείς προχωρήστε στο δρόμο του δογματισμού και της εμπάθειας».
Ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε «ατομικό δικαίωμα» του εργαζόμενου να επιδιώξει να διευθετήσει το χρόνο εργασίας του για να καλύψει τις οικογενειακές και προσωπικές ανάγκες, χωρίς να περιμένει την έγκριση του συνδικάτου.
Με χαρακτηριστικό τρόπο ο υπουργός υπερασπίστηκε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίαςλέγοντας:
«Ποιοι είμαστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα κόμματα, τα συνδικάτα, που θα κάνουμε κουμάντο στη ζωή κάθε εργαζόμενου; Ποιοι είμαστε εμείς που θα πούμε στην εργαζόμενη μητέρα, πώς θα συμφιλιώσει την επαγγελματική με την προσωπική της ζωή;», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σημείωσε ότι «Τα συνδικάτα υπάρχουν για να υπηρετούν τους εργαζόμενους και δεν υπάρχουν οι εργαζόμενοι για να υπηρετούν τα συνδικάτα».
Ο κ Κωστής Χατζηδάκης τόνισε «Έχετε το μονοπώλιο στην υπεράσπιση των προνομίων ορισμένων συντεχνιών και ορισμένων συνδικαλιστών. Εσείς έχετε κάθε δικαίωμα να κάνετε αυτό το οποίο νομίζετε, αλλά και εμείς, που είμαστε ένα μεγάλο λαϊκό και ευρωπαϊκό κόμμα, προχωρούμε με τις αναγκαίες τομές και με τις αναγκαίες συνθέσεις. Φέρνουμε στην Ελλάδα σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές, προσπαθούμε να προχωρήσουμε με ρυθμίσεις που συνδυάζουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, που είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με την προστασία του εργαζόμενου. Γι΄αυτό, τούτο το νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και δύναμη στην οικονομία. Εμείς προχωρούμε σε αυτό το δρόμο, στο δρόμο της Ευρώπης, στο δρόμο της κοινής λογικής, εσείς προχωρήστε με τους δογματισμούς και τα ξεπερασμένα συνθήματα».
Νωρίτερα, ο υπουργός είχε αναφερθεί στα σημεία του νομοσχεδίου που προκαλούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.
Υπερωρίες
Για τις υπερωρίες, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι από τις 96 ώρες ετησίως στη βιομηχανία και τις 120 στις υπηρεσίες, ο αριθμός υπερωριών και για τις δύο περιπτώσεις γίνεται 150 ώρες, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
«Προφανώς οι υπερωρίες αυτές θα πληρώνονται, όχι με ρεπό, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, αλλά με χρήματα 40% παραπάνω» είπε ο υπουργός.
Ανέλυσε λέγοντας ότι “η αύξηση του ορίου των υπερωριών εξυπηρετεί και ορισμένες επιχειρήσεις, αλλά και εργαζόμενους που θέλουν να εργαστούν περισσότερο ώστε να βάλουν και περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους”.
Ο υπουργός εξήγησε ότι το υπουργείο δεν εφησυχάζει, αλλά θεσπίζει την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και μετατρέπει σε ανεξάρτητη αρχή την Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να ελεγχθεί η μαύρη και η υποδηλωμένη εργασία.
Διευθέτηση
Αναφερόμενος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, υπογράμμισε ότι η διευθέτηση δεν καταργεί το 8ωρο εργασίας, αλλά είναι θεσμός σε ισχύ εδώ και 30 χρόνια, και στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε στοιχεία για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στην ΕΕ, σύμφωνα με τα οποία, «στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών ισχύουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας».
Υπογράμμισε δε, στο σημείο αυτό, ότι στις ατομικές συμβάσεις που θα γίνουν με αίτημα του εργαζόμενου, θα ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, δηλαδή ο συνολικός χρόνος εργασίας θα είναι ο ίδιος, «αλλά αυτός θα απλώνεται διαφορετικά», η αμοιβή θα είναι η ίδια, και θα δώσει την δυνατότητα στον εργαζόμενο να συμφιλιώσει καλύτερα την επαγγελματική με την προσωπική του ζωή.
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «Μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλεύει λίγο παραπάνω, από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη, και την Παρασκευή να κάθεται και να πληρώνεται και να βλέπει περισσότερο την οικογένεια και τα παιδιά του», για να υπογραμμίσει ότι στη διευθέτηση η αμοιβή είναι σταθερή, σε αντίθεση με όσα ισχύουν σήμερα που πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται σε άδεια άνευ αποδοχών.
«Λυπάμαι που γκρεμίζω μύθους, προκαταλήψεις, δόγματα, αλλά απαντώ με στοιχεία», είπε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας μάλιστα, ότι αυτή την περιβόητη διευθέτηση δεν την θέλουν πολλές επιχειρήσεις, γιατί δεν τις εξυπηρετεί, και επομένως μπορεί να δούμε το φαινόμενο, εργαζόμενοι να ζητούν τη διευθέτηση και οι επιχειρήσεις να μην την αποδέχονται.
Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε και στις επιθέσεις που δέχεται, ότι η διευθέτηση ήρθε για να φέρει τις ατομικές συμβάσεις και να αποδυναμώσει τις συλλογικές. «Αν έχουμε έναν εργαζόμενο σε μια επιχείρηση που δεν υπάρχει συνδικάτο. Τι θα του πούμε; Περίμενε να γίνει συνδικάτο πρώτα και μετά θα διευθετήσει το χρόνο εργασίας σου, με βάση τις ανάγκες σου; Ποιοι είμαστε εμείς, ποιοι είστε εσείς που θα αρνηθούμε αυτό το ατομικό δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο και στην κάθε εργαζόμενη; Είναι φιλεργατική αυτή η πολιτική;», είπε .
“Δεν είναι «γαλέρα», ούτε και «οδοστρωτήρας» η ρύθμιση της διευθέτησης που έρχεται να διευκολύνει τη ζωή των εργαζομένων” πρόσθεσε.
«Σπαστό ωράριο»
Τις προηγούμενες ώρες η κυβέρνηση δέχθηκε πυρά ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα γενικευτεί η μερική απασχόληση με σπαστό ωράριο, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η υπέρβαση του ωραρίου εργασίας, αμείβεται στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης με προσαύξηση 12% και επομένως συμφέρει τους εργοδότες να μετατρέψουν τη σύμβαση μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
Τηλε-εργασία
Αναφερόμενος στη ρύθμιση για την τηλε-εργασία, ο υπουργός υπογράμμισε ότι αυτή θα στηρίζεται σε συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων. «Αν επιτευχθεί συμφωνία, θα υπάρξει και τηλε-εργασία», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και επισήμανε ότι η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία, είναι η 3η χώρα που θεσπίζει το δικαίωμα της αποσύνδεσης, ώστε να μην μπορεί ο εργοδότης να ενοχλεί τον εργαζόμενο, πέραν του ωραρίου.
ΣΕΠΕ
Στη μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης υπογραμμίζοντας ότι πλέον ο υπουργός δεν θα έχει τη δυνατότητα να ευνοεί και να αδικεί τους ελέγχους που γίνονται αλλά θα υπάρχει εκεί ένας «Πιτσιλής No2».
Κυριακές
Στοιχεία για τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκες χώρες, επικαλέστηκε ο υπουργός και για την εργασία τις Κυριακές.
Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως «Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει καθόλου νομοθεσία για τις Κυριακές. Ο καθένας μπορεί να ανοίγει και να κλείνει χωρίς περιορισμούς. Χώρες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, είναι η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κύπρος. Δηλαδή, όλες οι μεσογειακές χώρες που μας ανταγωνίζονται στα logistics και σε άλλους τομείς, δεν έχουνε κανένα περιορισμό. Εμείς πρέπει να έχουμε περιορισμό για να πυροβολούμε τα πόδια μας. Ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται 75% παραπάνω εάν εργάζονται την Κυριακή».
Συνδικαλισμός
Τέλος σχολίασε την κριτική για τις παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι:
«δεν είναι δημοκρατικό να υπάρχει ‘σωματείο-σφραγίδα’ και να μην μπορεί κανείς να το ελέγξει». Αναφέρθηκε στους ξυλοδαρμούς στη ΓΣΕΕ λόγω της αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικότητας και πρόσθεσε σκωπτικά: «Είναι προοδευτικά τα μπλόκα του κυρίου Νταλακογιώργου. Με παράνομη απεργία να εμποδίζει τον κόσμο να μπει στο πλοίο και εμείς να του λέμε ότι μπορεί να συνεχίσει να κάνει αυτά και να μην έχει επιπτώσεις. Αποφασίζεται ότι είναι παράνομη η απεργία στο μετρό και στη συνέχεια έρχεται το Εργατικό Κέντρο την ίδια απεργία να την καλύψει. Αυτό είναι συνταγματικό και προοδευτικό. Να παρακάμπτουμε τα δικαστήρια για να κάνουμε την κοινωνία ζούγκλα και να υπάρχει ασυλία των συνδικαλιστών».
Δείτε επίσης: Εργασιακό νομοσχέδιο: Κοινοβουλευτική αντιμαχία των εισηγητών των κομμάτων