Κ. Χατζηδάκης: Η νομιμότητα στις παραλίες διασφαλίστηκε με 20.500 ελέγχους σε 630 παραλίες και 2.400 επιχειρήσεις

Κ. Χατζηδάκης: Η νομιμότητα στις παραλίες διασφαλίστηκε με 20.500 ελέγχους σε 630 παραλίες και 2.400 επιχειρήσεις

Σε ένα εκτενές πρόγραμμα επιθεωρήσεων, οι Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησαν σε 20.500 ελέγχους πολιτών σε 630 παραλίες σε διάστημα 60 ημερών, από την αρχή του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί τους πιο εκτεταμένους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στις ελληνικές παραλίες, με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η εφαρμογή MyCoast, drones και δορυφορικές εικόνες. Οι έλεγχοι οδήγησαν στην εφαρμογή αυστηρών κανόνων λειτουργίας και στην επιβολή ποινών σε παραβάτες.

Κατά τις αυτοψίες που διεξήχθησαν από πολλές ομάδες των Κτηματικών Υπηρεσιών, με τη βοήθεια των τοπικών Δήμων και της ΕΛΑΣ, ελέγχθηκαν πάνω από 2.400 επιχειρήσεις, με 682 παραβάσεις να διαπιστώνονται. Επιβλήθηκαν 400 διοικητικά μέτρα και εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης επιχειρήσεων, με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε πάνω από 8,5 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Αύγουστο, οι έλεγχοι ανήλθαν στο 50% του συνολικού αριθμού των ελέγχων του έτους.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα έως την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου. Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η βελτιωμένη κατάσταση στις παραλίες αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν. Ανέφερε ότι αν και δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, η προσπάθεια είναι εμφανής.

Η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, Νάγια Κόλλια, συμπλήρωσε ότι η φετινή κατάσταση στις παραλίες ήταν σαφώς καλύτερη σε σχέση με προηγούμενα έτη, χάρη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Σχετικά με τις καταγγελίες που εξετάστηκαν, οι περισσότερες προήλθαν μέσω της εφαρμογής MyCoast, με μόνο το 10% να είναι επώνυμες. Στις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν επιβλήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, με πολλές διαταγές σφράγισης να εκδίδονται κυρίως στην Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ζάκυνθο και άλλες περιοχές.

Συνολικά, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 8,5 εκατ. ευρώ, με την Κεφαλονιά, τα Δωδεκάνησα και το Ηράκλειο να κατατάσσονται στις περιοχές με τα υψηλότερα πρόστιμα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συμβάσεις παραχώρησης για τη χρήση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας υπερέβησαν τους αρχικούς στόχους, φτάνοντας τις 1.650, όταν αρχικά είχε τεθεί στόχος για 1.200. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των παραχωρήσεων, με ιστορικό υψηλό και στις απευθείας συμβάσεις.

©

Loading

Play