(EUROKINISSI)

Κ. Χήτας στην POLITIC: «Το μόνο που παράγουμε με συνέπεια είναι ελλείμματα και χρέη»

«Η κυβέρνηση έχει βουλιάξει την χώρα στα ελλείμματα, καταγράφουμε ρεκόρ αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου, αφού δεν παράγουμε τίποτα» ανέφερε ο κ. Χήτας.

Συνέντευξη: Δημήτρης Κετικίδης

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνος Χήτας μίλησε στην politic και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων τόσο στην πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων όσο και στη νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις επόμενες εκλογές.

Σχετικά με τη νομοθεσία της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις, ως Ελληνική Λύση κάνατε λόγο για «μαύρο σκοτάδι». Γιατί το λέτε αυτό;

«Η θέση της Ελληνικής Λύσης είναι αδιαπραγμάτευτη. Όλα στο φως. Την ίδια ώρα, όταν η Νέα Δημοκρατία μιλά για διαφάνεια και προαναγγέλει άπλετο φως, νομοθετεί το “μαύρο σκοτάδι”. Οι πράξεις δεν συμβαδίζουν με τα λόγια.

Αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί και η άρνηση της ΝΔ να μην επιτρέψει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων, στην οποία λογοδοτεί, για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Στην πραγματικότητα είναι μια ομολογία ε-νοχής. Είναι άλλη μια επιβεβαίωση για τις καταγγελίες της Ελληνικής Λύσης.

Για τη ΝΔ οι ανεξάρτητες αρχές, που φτάνουν τις 37 αντί για τις 5, που θα έπρεπε να έχουμε, και μας στοιχίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο, είναι καλές όταν εξασφαλίζουν αργομισθίες στα δικά της παιδιά, εις βάρος των Ελλήνων. Κι όχι όταν ζητούν να επιτελέσουν το συνταγματικό τους καθήκον, να ενημερώσουν την Βουλή των Ελλήνων».

Σχολιάζοντας το food pass κάνατε λόγο για ελάχιστο βοήθημα. Πώς μπορεί η Ελληνική Λύση να φτάσει την οικονομία της χώρας σε τέτοιο επίπεδο, έτσι ώστε σε περιόδους μεγάλων κρίσεων να μην έχουν ανάγκη οι πολίτες τα επιδόματα;

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά σε ότι αφορά τις θέσεις της Ελληνικής Λύσης και τις πρακτικές της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, που ως αντιπολίτευση, μας έλεγε το 2017 ότι δεν θέλει πολίτες εξαρτημένους από επιδόματα, αλλά ανθρώπους που θα ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Όλα αυτά τα επιδόματα είναι απλά παυσίπονα για τις “ασθένειες”, που η ίδια η κυβέρνηση με τις πολιτικές της προκαλεί στην κοινωνία και στην ουσία προσβάλουν τους Έλληνες. Ο Έλληνας έχει μάθει να έχει το κεφάλι ψηλά, δεν είναι επαίτης, ούτε περιμένει 22 ευρώ για να βγάλει το μήνα. Ο Έλληνας θέλει αξιοπρεπείς δουλειές, θέλει προστασία από τα καρτέλ και τους κερδοσκόπους.

Η ακρίβεια σαρώνει την κοινωνία, ο Έλληνας πληρώνει τα ακριβότερα καύσιμα, πανάκριβο ρεύμα και αέριο, οι τιμές έχουν φύγει όλες στα ύψη. Που είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Που είναι ο πόλεμος στα καρτέλ και στους κερδοσκόπους;

Και δεν γίνεται από τη μια να στραγγίζεις την κοινωνία με την υπεροφορολόγηση, από την άλλη να ξοδεύεις 8-9 δις σε απευθείας αναθέσεις και στο τέλος να προσπαθείς να πείσεις τον κόσμο ότι τον ανακουφίζεις με κουπόνια των 22 ευρώ».

Χαρακτηρίσατε ως πρωταπριλιάτικο ψέμα την αύξηση του κατώτατου μισθού που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η χώρα δε μπορεί να βγει εκτός δημοσιονομικής τροχιάς. Ποιες κινήσεις μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ομαλή γενναία αύξηση στην Ελλάδα;

«Επειδή μιλήσατε για δημοσιονομική τροχιά… Η κυβέρνηση λέει από τη μια ότι έχει δημοσιονομικό χώρο 1 δισ. για παροχές, μια και έρχονται οι εκλογές, κι από την άλλη δανείζεται 3,5 δισ. με επιτόκιο 4,28%. Πόσα δανεικά μπορεί να αντέξει αυτή η χώρα; Πόσα βάρη μπορεί να σηκώσει η πλάτη των Ελλήνων, γιατί αυτοί θα κληθούν να τα επιστρέψουν, όχι όσοι τα δανείζονται. Αυτοί ούτως ή άλλως έχουν τα δικά τους χρέη σε τράπεζες και προμηθευτές, περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, και δεν τους καίγεται καρφί.

Σε ότι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού… Ναι, είναι ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, διότι αν θέλεις να μιλήσεις για πραγματική αύξηση, θα πρέπει να φροντίσεις να μην απωλέσει ο εργαζόμενος αγοραστική δύναμη. Ο πληθωρισμός και η υπερφορολόγηση έχουν εξανεμίσει τα εισοδήματα, η αγοραστική δύναμη έχει συρρικνωθεί, ο κόσμος πλέον κάνει μεγάλες “εκπτώσεις” στα στάνταρ της διαβίωσής του. Mία αύξηση 5%-6%-7% στον ονομαστικό μισθό δεν λέει τίποτα. Μια αύξηση έχει νόημα με την συγκράτηση του επιπέδου τιμών».

Η Β’ Θεσσαλονίκης είναι μια εξαιρετικά πολυμορφική περιφέρεια με πάνω από 400 χωριά. Πως θεωρείτε ότι θα βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των ανθρώπων της; Ποια είναι τα ελλείμματα και ποιες οι αναγκαίες παρεμβάσεις;

«Η Β’ Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η χώρα και κυρίως η περιφέρεια. Κάποιες περιοχές της Β’ Θεσσαλονίκης έχουν πληγεί περισσότερο, διότι στήριξαν για δεκαετίες την ευημερία τους στον πρωτογενή τομέα, τον οποίο οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού.

Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, είναι σα να πυροβολάμε τα πόδια μας, με την συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα, που ήταν επί δεκαετίες ο πυλώνας που στήριξε την πατρίδα μας. Σήμερα είμαστε μια χώρα που έχει πάψει να παράγει, όσα καταναλώνουμε, τα εισάγουμε.

Η κυβέρνηση έχει βουλιάξει την χώρα στα ελλείμματα, καταγράφουμε ρεκόρ αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου, αφού δεν παράγουμε τίποτα. Το μόνο που παράγουμε με συνέπεια, είναι ελλείμματα και χρέη.

Πηγαίνω στα χωριά της Β΄ Θεσσαλονίκης, συζητώ με τον κόσμο, αφουγκράζομαι τα προβλήματα και τις αγωνίες του. Ως Ελληνική Λύση έχουμε πρόγραμμα, άμεσα εφαρμόσιμο, έχουμε τις λύσεις, όταν οι άλλοι έχουν τα προβλήματα και γι΄ αυτό ζητήσαμε από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να μας δώσουν μία ευκαιρία να κυβερνήσουμε».

Η Τουρκία απειλεί ξεκάθαρα με πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης των ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο από 6 στα 12. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτές τις εκρηκτικές δηλώσεις, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση;

«Η Ελληνική Λύση έχει καταθέσει προ ημερών πρόταση νόμου. Mιλήσαμε για casus belli. Κάθε παράβαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας σε στεριά, θάλασσα και αέρα θα αποτελεί αιτία πολέμου. Για κάθε παρόμοια ενέργεια των Τούρκων, η ελληνική κυβέρνηση θα οφείλει να ζητήσει την επιβολή βαρύτατων κυρώσεων κατά της Τουρκίας και την αποπομπή της από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είτε υπάρχει διεθνές δίκαιο, είτε όχι. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει.

Σε ότι αφορά την Τουρκία, οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Υπάρχει μία Τουρκία που σε ανώτατο επίπεδο απειλεί την πατρίδα μας, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και όλες τις συνθήκες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική κατευνασμού, που αποθρασύνει τους Τούρκους.

Ως Ελληνική Λύση έχουμε ζητήσει την πλήρη εφαρμογή των κανόνων διεθνούς δικαίου έναντι της Τουρκίας. Την κατάρριψη των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων, όπως τα drοnes, που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας, την καταδίωξη και βύθιση των πολεμικών πλοίων που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Νηοψία, κατάσχεση των μη πολεμικών πλοίων, που επιχειρούν στα ελληνικά ύδατα, σύλληψη των πληρωμάτων. Οτιδήποτε άλλο, συνιστά υποκρισία, που ενισχύει τις τουρκικές απειλές».

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές. Τι στάση θα κρατήσει η Ελληνική Λύση απέναντι σε αυτό το θέμα;

«Όταν τη φέρει, θα τη δούμε. Κυκλοφόρησε ένα σχέδιο δεξιά κι αριστερά, αλλά εμείς δεν έχουμε πάρει τίποτα. Όταν έρθει αυτή η νομοθετική ρύθμιση, θα τη δούμε και θα τοποθετηθούμε».

Δείτε επίσης: Ελληνική Λύση για «food pass»: Δεν μπορεί να «εξαγοράσει» την «συγχώρεση» των πολιτών