Κ. Φραγκογιάννης σε υπουργό Μεταφορών Λιβύης: Η φιλία φαίνεται με πράξεις – Θα επενδύσουμε στη χώρα σας

Στην Τρίπολη συναντήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης με τον Λίβυο υπουργό Μεταφορών, Mohammed Elsh’houbi.

Τον κοινό τους στόχο  για επαναλειτουργία της αεροπορικής και θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και  Λιβύης, εξέφρασαν σε συνάντηση που είχαν στην Τρίπολη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών και ο Λίβυος υπουργός Μεταφορών.

«Νιώθουμε την ευθύνη της μακρόχρονης φιλίας μας, βάζοντας καινούργια θεμέλια για νέες δραστηριότητες στο μέλλον» είπε ξεκινώντας ο κ. Φραγκογιάννης  και διαμήνυσε πως «η φιλία δεν είναι κάτι που πρέπει απλώς να λέγεται, αλλά να φαίνεται και με πράξεις».

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Λιβύη ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής και στην επίμαχη συζήτηση, εστίασε στη θαλάσσια και την αεροπορική σύνδεση, καθώς και σε θέματα που έχουν σχέση με τα αεροδρόμια και τρόπους με τους οποίους μπορούν η Ελλάδα και η Λιβύη να έρθουν πιο κοντά. Όσον αφορά το αίτημα των Λιβύων, για επαναλειτουργία της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας-Τρίπολης και των θαλάσσιων μεταφορών, ανέφερε πως «την επιθυμούμε κι εμείς». Μάλιστα, κάλεσε τη Λιβύη να καταθέσει στην ελληνική πλευρά τις αντίστοιχες συμφωνίες που έχει με τη Μάλτα, καθώς είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και σημαίνει ότι υπάρχει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας και «να δούμε πώς μπορούμε πάνω σε αυτό να στηριχθούμε».

Ταυτόχρονα, διευκρίνισε πως καλό είναι να μην ξεκινήσουμε από το μηδέν και να χτίσουμε πάνω σε αυτό, με τον υπουργό Μεταφορών της Λιβύης να δεσμεύεται πως θα αποστείλει στις ελληνικές αρχές τα σχετικά σχέδια. Ως προς την επίτευξη αυτών των επικοινωνιών, ο κ. Φραγκογιάννης δεσμεύθηκε να φέρει σε επαφή τις ελληνικές υπηρεσίες (υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας και θαλάσσιων μεταφορών) με τις αντίστοιχες λιβυκές.

Επίσης, εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας μας να επενδύσει στη Λιβύη στους τομείς των συγκοινωνιών, των επικοινωνιών, της υγείας. 

Υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επαναλειτούργησε το προξενείο της στη Βεγγάζη και σημείωσε πως χθες και σήμερα πραγματοποιεί τη δέσμευση που διατύπωσε κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στη Λιβύη, ότι θα επανέλθει με επιχειρηματίες. «Είμαστε εδώ με μια ομάδα επιχειρηματιών που ψάχνουμε να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της Λιβύης».

Αναφερόμενος στην επιχειρηματική αποστολή που τον συνοδεύει στην επίσκεψή του, είπε πως «έχουμε ενδιαφέρον να επενδύσουμε στη χώρα σας, όπως για παράδειγμα στο λιμάνι της Βεγγάζης και σε θέματα που αφορούν τα αεροδρόμια».

Εξίσου, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας και στη «Λιβύη που στέκεται μόνη της στα πόδια της, μακριά από ξένα στρατεύματα και προς σε αυτή την κατεύθυνση θα θέλαμε να έχουμε μια στενή συνεργασία μαζί σας». Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως η Ελλάδα πιστεύει στην ανεξαρτησία της Λιβύης και έστειλε το μήνυμα: «θέλουμε να σας βοηθήσουμε και είμαστε εδώ».

Υπό το πρίσμα αυτό, εξέφρασε την ικανοποίησή του που υπάρχει καλή πρόθεση από τη λιβυκή πλευρά.

 

Καλωσόρισε την ελληνική επιχειρηματική αποστολή ο Υπουργός Μεταφορών της Λιβύης

«Η Ελλάδα είναι φίλη χώρα και γειτονική και είμαστε υπέρ της στήριξης των σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και θα πρέπει να τις αναβιώσουμε» είπε από τη μεριά του ο υπουργός Μεταφορών της Λιβύης, Mohammed Elsh’houbi. Καλωσορίζοντας την ελληνική επιχειρηματική αποστολή, σημείωσε πως «οι ελληνικές εταιρείες έχουν μια καλή φήμη, έχοντας λάβει μεγάλο μέρος στα αναπτυξιακά έργα της χώρας του κατά το παρελθόν και τις κάλεσε να λάβουν μέρος και στα νέα αναπτυξιακά έργα».

Ειδικότερα, ο κ. Elsh’houbi εκδήλωσε την επιθυμία του οι δύο χώρες να χτίσουν θεμέλια για την ενίσχυση της σχέσης συνεργασίας τους, απευθύνοντας το αίτημα για επαναλειτουργία των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών. «Θα παρακαλούσαμε για την επαναλειτουργία της αεροπορικής γραμμής μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης, στα πρότυπα της συμφωνίας που έχουμε συνάψει με τη Μάλτα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ της ελληνικής και της λιβυκής υπηρεσίας πολιτικής επικοινωνίας. 

Επίσης, απηύθυνε αίτημα στην ελληνική πλευρά να συμβάλλει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άρση του εμπάργκο της ΕΕ στα λιβυκά αεροσκάφη.

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές, ανέφερε πως «επιθυμούμε να επαναλειτουργήσει και η πορθμειακή σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών» για τη μεταφορά εμπορευμάτων και ανθρώπων.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Κ. Φραγκογιάννη, ο υπουργός Μεταφορών της Λιβύης ανέφερε πως στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης πραγματοποιούνται έργα για την επισκευή του και εκτίμησε πως έως τον Απρίλιο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάστασή του. Επίσης, σε ό,τι αφορά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, είπε πως η Λιβύη έχει συνάψει συμβόλαιο με ιταλική εταιρεία για την αποκατάσταση των ζημιών στο αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας.

Αποκρυσταλλώνοντας τις προτάσεις της λιβυκής πλευράς, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι πολύ κοντά μας», είναι μια γειτονική χώρα και πως η επαναλειτουργία των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών θα διευκολύνει την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για την προστασία από τη ρύπανση των θαλασσών και για τις διασώσεις.

Σκιαγραφώντας τους σημαντικότερους στόχους της εθνικής ενότητας της Λιβύης που ανέλαβε θητεία τον Μάρτιο, είπε πως ήταν να σταματήσει ο πόλεμος, να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα και να αναπτύξει σχέσεις με τις περιφερειακές χώρες, με σκοπό τη διεύρυνση των σχέσεων συνεργασίας

Σημειώνεται πως στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Σμυρλής και ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη, Ιωάννης Σταματέκος, ενώ από τη λιβυκή, οι υφυπουργοί για τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, καθώς οι πρόεδροι της υπηρεσίας λιμένων και της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Λιβύης.

Δείτε επίσης: Δεν έχουν τέλος οι Τουρκικές προκλήσεις – 1.989 παραβιάσεις έχει κάνει η Ελλάδα σύμφωνα με τουρκικό πρωτοσέλιδο(pic)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr