Κ. Φραγκογιάννης: “Σκοπός της θετικής μας ατζέντας με την Τουρκία είναι ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης”

Κ. Φραγκογιάννης: “Σκοπός της θετικής μας ατζέντας με την Τουρκία είναι ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης”

Τα 25 projects με την Τουρκία, που θα συζητηθούν στις 18 Ιουνίου στην Αττάλεια, τη σημασία της θετικής ατζέντας στο πλαίσιο μιας προσεκτικής προσέγγισης με την γειτονική χώρα καθώς και τα άμεσα σχέδια με άλλες χώρες είναι στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη.

Η θετική ατζέντα με την Τουρκία είναι, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «ο άνθρωπος της θετικής ατζέντας», και η δυσκολότερη από τις «ειδικές αποστολές» που έχει εμπιστευθεί στον κ. Φραγκογιάννη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το νόημα της θετικής ατζέντας είναι ιδιαίτερα σημαντικό» λέει ο υφυπουργός Εξωτερικών μετά από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, αλλά και τη δική του συνάντηση με τον τούρκο μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα το περασμένο Σάββατο 29 Μαΐου.

«Με την Τουρκία βρεθήκαμε πέρυσι χωρίς γέφυρες επικοινωνίας. Αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε τη θετική ατζέντα για να δημιουργήσουμε ένα θετικό πλαίσιο» προσθέτει.

«Με την Τουρκία», επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, «υπήρχαν έργα που χρόνιζαν, ορισμένα πιο εύκολα, άλλα ανυπέρβλητα. Σκεφθήκαμε όμως ότι μέσα από αυτά ίσως αυξήσουμε τις πιθανότητες να λύσουμε και άλλα θέματα».

Όπως εξηγεί, «στείλαμε στην τουρκική πλευρά έναν κατάλογο από 15 έργα που εμείς κρίναμε ότι μπορούσαν να προχωρήσουν, οι Τούρκοι πρόσθεσαν άλλα οκτώ και στην τελευταία συνάντησή μας στην Καβάλα εισάγαμε άλλα δύο».

Στο σύνολο υπάρχει πλέον ένας κατάλογος 25 projects, ενώ αυτό που υπήρξε ιδιαίτερα ουσιαστικό ήταν η συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών κατά της COVID-19.

Σκοπός του εγχειρήματος, όπως εξηγεί ο κ. Φραγκογιάννης είναι «να φτιάξουμε ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης, με υποσχέδια ανά έργο» τα οποία θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι στις 18 Ιουνίου όταν βρεθεί στην Αττάλεια για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ στο περιθώριο του ομώνυμου Διπλωματικού Φόρουμ.

Στο πλαίσιο αυτό «θα δημιουργηθούν και ομάδες εργασίας ανά κάθε ζήτημα ξεχωριστά ώστε μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχουμε αποτυπώσει τη θετική ατζέντα» υπογραμμίζει.

Ειδικότερα οι τομείς ενδιαφέροντος κατηγοριοποιούνται ως εξής: οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές), μεταφορές – τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές), τεχνολογία (2 θεματικές), ενέργεια (1 θεματική), τουρισμός (1 θεματική), ναυτιλία (3 θεματικές), εκπαίδευση (1 θεματική), κοινωνική ασφάλιση (1 θεματική), υγεία (1 θεματική) και περιβάλλον (1 θεματική).

Αναφορικά με τα σχέδια που αφορούν άλλες χώρες ο κ. Φραγκογιάννης, ανακοίνωσε ότι «επίκεινται επισκέψεις στη Λιβύη, στο Ιράκ, αλλά και μία βαλκανική περιοδεία».

Μετά την επίσκεψη στο Κόσσοβο που πραγματοποίησε πρόσφατα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, όπως είπε, «ακολουθεί μία επίσκεψή μας στη Λιβύη, όπου θα επαναλειτουργήσει το Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη, ενώ θέλουμε να εισέλθουμε στην ανοικοδόμηση της χώρας, στις κατασκευές και στις υποδομές. Θα βρεθούμε στο Ιράκ, όπου υπάρχουν επίσης ευκαιρίες. Ας μην ξεχνάμε».

Εξηγεί «ότι η χώρα μας εισάγει σχεδόν το 50% του πετρελαίου της από το Ιράκ, ενώ η χώρα αυτή έχει ανάγκη από νέες υποδομές – φανταστείτε ότι υποχρεώνονται να εισάγουν ρεύμα από το Ιράν ενώ θα μπορούσαν να παράγουν πχ από το φυσικό αέριο. Υπάρχει επομένως πεδίο ανοιχτό για τις ελληνικές εταιρείες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα Βαλκάνια, θέλουμε να βοηθήσουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών αυτών, διότι επιθυμούμε να είναι ευημερούσες και να μην υπάρχουν “μαύρες τρύπες” στην περιοχή μας».

Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών, τονίζει τη σημασία της οικονομικής διπλωματίας σήμερα επισημαίνοντας:

«Παραδοσιακά, στη διπλωματία, όπου υπήρχε πολιτική προσέγγιση, υπήρχε και άνθιση της οικονομικής συνεργασίας. Τελικά, μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Η διπλωματία που ξέραμε έχει αλλάξει. Και κάθε μέσο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φέρεις δύο μέρη κοντά, είναι χρήσιμο».

Δείτε επίσης: Δένδιας: «Με την Τουρκία έχουμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play