Στην εκπομπή “Οι Απέναντι” της Atlas TV, που παρουσιάζουν οι Χρήστος Τσαλικίδης και Σταύρος Οραήλογλου ήταν καλεσμένος ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος μίλησε για θέματα της επικαιρότητας, την εξωτερική πολιτική και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αρχικά ζητήθηκε από τον κ. Γκιουλέκα να σχολιάσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για καθορισμό αργίας κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται να συμβεί σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου οι περίοδοι καύσωνα είναι ένα συχνό φαινόμενο:
«Αν ο καύσωνας ήταν μόνο μια ημέρα, κάτι που ξέφευγε από τις καθημερινές συνθήκες, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ως πρόταση τη δήλωση του κ. Τσίπρα αλλά τώρα ο καύσωνας είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Αν κάθε φορά που έχουμε καύσωνα οδηγούμαστε σε μια καθολική αργία, μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποιους άλλους να εργαστούν στη θέση μας. Δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο.»
Τον λόγο πήρε ο κ. Τσαλικίδης και αναφέρθηκε στον λαϊκισμό που με σειρά δηλώσεών του, εκφράζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο δημοσιογράφος αναρωτήθηκε αν αυτός ο λαϊκισμός μαζί με τις πορείες των αρνητών του εμβολίου αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή της χώρας μας.
«Το να καλούμε τον κόσμο σε διαδηλώσεις ή ο πρώην Υπουργός Υγείας, ο κ. Πολάκης να δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια και δεν θα εμβολιαστεί είναι πράματι μια κατρακύλα, ένας επικίνδυνος λαϊκισμός» σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας για να προσθέσει: «Λυπάμαι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για κάποιες ομάδες αλλά μόλις εφάρμοσε αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση, υπήρξαν αντιδράσεις, Αναζητούν πολιτικά οφέλη επενδύοντας στην καταστροφολογία».
Παράλληλα αποκάλυψε πως το θέμα του λαϊκισμού συζητήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια στην ενημέρωση που του παρείχε για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις: «Τονίσαμε πόσο σημαντικό είναι στα εθνικά θέματα να μην εισέρχονται λαϊκίστικες απόψεις και τάσεις, πρέπει ο ελληνισμός ενωμένος να στέλνει ένα μήνυμα. Αντιστοίχως το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει στο πεδίο της υγείας»
Εξωτερική πολιτική και Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο κ. Γκιουλέκας κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις που είχε κάνει στην εκπομπή ο πρώην υφυπουργός εσωτερικών στην κυβέρνηση Καραμανλή, Γιάννης Βαληνάκης όπου χαρακτηριστικά είχε πει πως: «Κάποτε πρέπει να αντικαταστήσουμε την διπλωματία των ανακοινώσεων με την διπλωματία των αποτελεσμάτων»
Ο κ. Γκιουλέκας είπε πως αρχικά σέβεται την άποψη του κ. Βαληνάκη αλλά όπως τόνισε, ειδικά αυτή η περίοδος αποτελεί ένα δείγμα εξωτερικής πολιτικής βασισμένης στην εξωστρέφεια και τα αποτελέσματα. Αναφέρθηκε εκτενώς στις συμφωνίες που έχει συνάψει η χώρα μας και στις συμμαχίες που έχει χτίσει με χώρες όπως μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ισραήλ. Κατά τον βουλευτή, οι κινήσεις της Τουρκίας αποδεικνύουν ακριβώς τις καλές κινήσεις της Ελλάδας.
«Αυτη τη περίοδο η εξωτερική μας πολιτική δείχνει έμπρακτα το πως χειρίζεται με εξωστρέφεια τα θέματα και τί αποτελέσματα έχει. Αυτά τα δύο χρόνια έχουν γίνει οι σημαντικότατες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες. Αν δεν κλείναμε αυτή τη συμφωνία με την Αίγυπτο, θα μας προλάβαινε η Τουρκία και καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε αυτό για την Ελλάδα.»
«Το γεγονός πως υπάρχουν απτά αποτελέσματα το επιβεβαιώνει και η ίδια η Τουρκία που διαμαρτύρεται καθώς η Ελλάδα κινείται και δεν σταματά την πολιτική της που φέρνει αποτελέσματα. Η Τουρκία θέλει να προβάλει την ισχύ της, εφαρμόζοντας το διεθνές δίκαιο αλα καρτ και να αγνοεί κυριαρχικά δικαιώματα όπως κάνει με την Ελλάδα και τη Κύπρο» και τόνισε πως «Μόνο αδρανής δεν είναι η εξωτερική πολιτική της χώρας, πλέον ό,τι συμβαίνει δεν είναι μια ελληνοτουρκική διαφορά αλλά μια ευρωτουρκική διαφορά, και αυτό είναι μια κατάκτηση.»
«Σήμερα η Τουρκία εγκαλείται από όλες τις πλευρές. Οι κινήσεις της στη Κύπρο καταδικάστηκαν από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαική Ένωση, τις ΗΠΑ. Αυτό είναι αποτέλεσμα δυναμικής και ενεργούς εξωτερικής πολιτικής»
Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι επισήμαναν πως ενώ υπήρχαν δηλώσεις για ένα ήσυχο καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως ισχύει καθώς υπάρχουν οι προκλήσεις με τα Βαρώσια, την επιστολή του ΟΗΕ. Ζήτησαν την άποψη του βουλευτή που εκτός των άλλων είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
«Είναι απαράδεκτο να μας εγκαλεί η Τουρκία για επιθετική πολιτική όταν έχει στην Μ. Ασία ολόκληρο στρατό με αποβατικές δυνάμεις. Χρησιμοποιούμε το αυτονόητο δικαίωμα μας για την άμυνα. Υπάρχει σχέδιο αναβάθμισης των ενόπλων δυνάμεων γιατί πρέπει να διατηρήσουμε την ειρήνη στην περιοχή. Η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει ισχυρό αποτρεπτικό μηχανισμό προκειμένου να στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτό ακριβώς κάνουμε.»
Οι επερχόμενες εκλογές στη γειτονική χώρα θα επηρεάσουν τα ελληνοτουρκικά υποστήριξε ο κ. Γκιουλέκας, καθώς ο κ. Ερντογάν έχοντας να αντιμετωπίσει δεκάδες προβλήματα στο εσωτερικό και μια κακή οικονομική κατάσταση θα προσπαθήσει να ενισχύσει το εθνικιστικό φρόνημα στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
«Πολύ πιθανό ο Ερντογάν να επιλέξει να κορυφώσει τις εντάσεις και πρέπει αυτό να το παρακολουθούμε. Δεν είναι όμως το τι κάνει ή θα μπορούσε να κάνει όσο πλησιάζουν οι εκλογές, θα πρέπει με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε το γεγονός καθώς βλέπουμε πως η αντιπολίτευση μεν στριμώχνει τον Ερντογάν αλλά η τουρκική εξωτερική πολιτική ακολουθεί άλλη γραμμή και είναι πιο ενωμένη» «Στα εξωτερικά θέματα πρέπει να περιμένουμε μια Τουρκία που δεν θα έχει διαφοροποιήσεις»
Κλείνοντας τόνισε πως και οι αλλαγές που θα έρθουν με τις γερμανικές εκλογές, θα επηρεάσουν τους συσχετισμούς στην περιοχή:
«Τελειώνει η περίοδος της κυρίας Μέρκελ και όπως φαίνεται έρχονται οι Πράσινοι. Αυτό σημαίνει εξελίξεις στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας. Η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και την αλλαγή συσχετισμών και να τους εκμεταλλεύεται»
Δείτε επίσης: Tάσος Γαϊτάνης: Το μόνο που καταφέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να γελοιοποιείται