Κ. Γκιουλέκας στο Politic.gr: «Οχυρώνουμε την ειρήνη μας, ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας»

Κ. Γκιουλέκας στο Politic.gr: «Οχυρώνουμε την ειρήνη μας, ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Γκιουλέκας, ανοίγει τα χαρτιά του στο Politic.gr.

Ο κ. Γκιουλέκας μιλά για την εξέλιξη του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, καλεί την Ευρώπη να βάλει τέλος στα ευχολόγια αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, δίνει το στίγμα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ακόμη, απαντά αν το κλίμα που επικρατεί στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας επηρεάζεται από την τοξικότητα στην κεντρική πολιτική σκηνή και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο δικαίωμα ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων, αναφερόμενος σε ένα πολύ σημαντικό «πρώτο βήμα», για την ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Κύριε Γκιουλέκα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αγορά των Rafale το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας είναι η αγορά των φρεγατών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η επιλογή αυτών, αν δηλαδή πάρουμε στο τέλος γαλλικές, αμερικανικές ή ολλανδικές φρεγάτες θα γίνει στο τέλος από την Κυβέρνηση αποκλειστικά και μόνο με επιχειρησιακά κριτήρια ή  θα ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως ενδεχομένως οι ισορροπίες ισχύος στην περιοχή;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο τραπέζι αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Η επιλογή θα γίνει βάσει των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των φρεγατών που προσφέρονται σε συνάρτηση με το κόστος απόκτησης. Ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού μας και γι’ αυτό είμαστε σε διαπραγμάτευση προκειμένου να αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, έως τις αρχές καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτή είναι η προτεραιότητα που θέτουμε.

Η συνεχής ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας και οι επενδύσεις τον τομέα της Άμυνας γίνονται με ένα και μοναδικό κριτήριο: να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για να προστατεύσουμε την ειρήνη μας και, ταυτόχρονα, να εγγυηθούμε την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Γι’ αυτό εργαζόμαστε όλο αυτό το διάστημα, χωρίς πομπώδεις τόνους και σιωπηρά, και στον επιχειρησιακό άξονα, ενισχύοντας τον ισχυρότατο αποτρεπτικό μηχανισμό μας, τις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις μας, κατά 63% (κατά περίπου 2,1 δισ. Ευρώ). Ο Προϋπολογισμός για την Άμυνα ενισχύθηκε για πρώτη φορά, μετά από μία δεκαετία μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών. Η χώρα δεν σταματάει ούτε στιγμή να εκπέμπει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, σταθερότητας και ισχύος.

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία απόκτησης των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Παράλληλα, αποκτούμε τα νέα ελικόπτερα “Romeo” με εξαιρετικές ανθυποβρυχιακές δυνατότητες και νέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Αναβαθμίζονται τα μαχητικά F-16 και τα ελικόπτερα «Απάτσι». Ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων με 1.600 Επαγγελματίες Οπλίτες και 1.000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως, ενώ και στις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών όλων των Κλάδων θα εισάγονται 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών. Και σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, προχωρούμε άμεσα στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ και, όπως προανέφερα, δρομολογείται η απόκτηση-ναυπήγησης 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου μέσα στο επόμενο δίμηνο. Μία χώρα όπως η Ελλάδα, στην περιοχή που βρίσκεται, πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Και αυτό κάνει η Κυβέρνηση. Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε την εθνική κυριαρχία μας. Οχυρώνουμε την ειρήνη μας και ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχει η προοπτική ουσιαστικών οικονομικών κυρώσεων προς την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν η γειτονική χώρα επιστρέψει σε παραβατικές συμπεριφορές. Αν, όμως, έχει κάτι η Τουρκία να επιδείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μόνο παραβατικές συμπεριφορές. Από τον Έβρο ξεκινώντας, το casus belli για τα 12 ναυτικά μίλια, την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε εκατοντάδες νησιά του Αιγαίου, το παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο κ.α. Τι άλλο έμεινε να κάνει η Τουρκία για να αντιδράσει, επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλές διστακτικές φωνές όσον αφορά στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. H E.E. έμεινε σε ευχολόγια, με εξαίρεση ορισμένες χώρες που τάχθηκαν ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας. Είτε γιατί κάποιες χώρες έχουν οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία είτε γιατί η τουρκική μειονότητα που ζει στις χώρες αυτές λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για οποιοδήποτε περαιτέρω βήμα. Βεβαίως, όλοι γνωρίζουν ότι η εξωτερική πολιτική δεν χαράσσεται με βάση τις φιλίες αλλά με βάση τα συμφέροντα. Τώρα ήλθε η ώρα να δείξει η Ευρώπη εάν μπορεί πραγματικά να περάσει πάνω από τον πήχη. Εάν εννοεί όλα αυτά που δικαιολογούν την ύπαρξή της, ότι, δηλαδή, ο συνασπισμός κρατών δεν είναι μόνο οικονομικός, ότι υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της, ότι παίρνει θέση σε ότι αφορά στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της και ότι προασπίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών της, άρα και της Ελλάδας και της Κύπρου. Τώρα είναι η ώρα να μπει τέλος στα ευχολόγια και να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα βήματα. Οφείλουν όλοι να καταλάβουν ότι δεν διακυβεύεται μόνο η ασφάλεια της Ελλάδος ή της Κύπρου. Διακυβεύεται η ασφάλεια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί η Τουρκία δεν απειλεί ανοιχτά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Άγκυρα θέλει να επιβάλλει ένα δικό της status quo στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και δυναμιτίζει την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η αλλαγή στάσης της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας είναι πλέον μονόδρομος. Κάθε περαιτέρω αναβολή εκλαμβάνεται ως αδυναμία της Ένωσης. Η Ευρώπη φαίνεται ότι υποκύπτει στους εκβιασμούς ενός υποψηφίου προς ένταξη κράτους, το οποίο παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, παραβιάζει και αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., υπονομεύει την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προκειμένου να εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη από την Ευρώπη και δείχνει απόλυτη έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.

Στην πρόσφατη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχα την ευκαιρία να επισημάνω στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ.Jens Stoltenberg  και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. κ. Josep Borrell την αντισυμβατική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της κρατών, απειλεί ανοιχτά με πόλεμο την Ελλάδα και, ταυτόχρονα, εξοπλίζει τις ένοπλες δυνάμεις της με οπλικά συστήματα μιας χώρας μη μέλους της Συμμαχίας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η κατευναστική πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία δείχνει να μην αποφέρει τα αναμενόμενα και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στη γείτονα χώρα.

  • Με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα, το νομοσχέδιο για την Παιδεία και τα θλιβερά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη γίναμε μάρτυρες της κορύφωσης της πολιτικής πόλωσης εντός του Κοινοβουλίου και όχι μόνο. Ήθελα να σας ρωτήσω, ως Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, αυτή η τοξικότητα μεταφέρεται και στις συνεδριάσεις της Επιτροπής σας ή εκεί, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, εξασφαλίζεται μια κάποια συναίνεση;

Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος σε αυτό. Ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις υπάρχουν στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, συγκλίνουμε όλοι σ’ έναν κοινό τόπο. Όλοι, όλες οι παρατάξεις, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, συγκλίνουν σε μία εθνική γραμμή: εργαζόμαστε για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, αλλά είμαστε και αποφασισμένοι, σε κάθε περίπτωση, να υπερασπίσουμε την εθνική κυριαρχία και να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Αυτή είναι η εθνική γραμμή στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούμε. Αυτό το κλίμα έχει επιβεβαιωθεί σε όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής –  περισσότερες από εξήντα – που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο. Με παρουσία πολλών Υπουργών (Άμυνας, Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου κ.ά.), σε συναντήσεις/τηλεδιασκέψεις με πρέσβεις,  εκπροσώπους κρατών, διεθνών οργανισμών και ομολόγους των αντιστοίχων επιτροπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην διεξαγωγή κοινών συνεδριάσεων της ελληνικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με τις αντίστοιχες Επιτροπές της Κύπρου, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Κύριε Γκιουλέκα, 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη Μεγάλη Ιδέα του Ελληνισμού, ένας κοινός στόχος και όραμα, τα οποία θα μπορούσαν να συσπειρώσουν τους Έλληνες;

Δεν είναι όραμα, αλλά προτροπή… Να μην ξεχνάμε! Για να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και να θυμόμαστε ότι όλοι μαζί, ενωμένοι μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη πατρίδα. Είναι ξεκάθαρο μέσα στην Ιστορία μας. Μοιρασμένοι οι Έλληνες λύγισαν, ενώ ενωμένοι μεγαλούργησαν. Πριν από δύο αιώνες είδαμε ένα θαύμα. Και στην συνέχεια, η Πατρίδα μας μεγάλωσε σε όλα. Διακόσια χρόνια μετά, το στοίχημα της γενιάς μας είναι να δώσουμε όλοι τον καλύτερο αυτό μας. Με έναν μόνο στόχο: να παραδώσουμε μία καλύτερη Ελλάδα στα παιδιά μας. Και αυτό ειδικά είναι και το μήνυμα για όλους, τους πολιτευόμενους πολίτες.

Με το Νόμο για τη ψήφο των αποδήμων Ελλήνων η κυβέρνηση έκλεισε μια χρόνια εκκρεμότητα που πλήγωνε εκατομμύρια συμπατριώτες μας. Τι σημαίνει αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία για τον Ελληνισμό της Διασποράς, είναι μια πρώτη δικαίωση για όλους αυτούς τους Έλληνες που ζουν εκτός συνόρων;

Αυτό που εμείς ζητούσαμε άλλοτε ως αντιπολίτευση, τώρα ως Κυβέρνηση αναλάβαμε την πρωτοβουλία και το κάναμε πράξη. Να δοθεί επιτέλους το δικαίωμα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των απόδημων Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από τον τόπο της σημερινής κατοικίας τους. Ήταν μία στοιχειώδης δημοκρατική και εθνική υποχρέωση της Πολιτείας προς την Ομογένειά μας, προς τους συμπατριώτες μας που αποφάσισαν να κατοικήσουν και να εργαστούν σε άλλες χώρες, μακριά από την Ελλάδα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ήταν επιβεβλημένο να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους συμπατριώτες μας  που κατά εκατοντάδες έφυγαν από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης! Η συμμετοχή των Ελλήνων στις εκλογές δεν ήταν μόνον ζήτημα δημοκρατίας αλλά και προϋπόθεση για την επανασύνδεση της γενιάς του brain drain με την Ελλάδα. Ο απανταχού Ελληνισμός, οι Έλληνες ως πρέσβεις της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, αποτελούν  ακλόνητο στήριγμα που μας δίνει ελπίδα, αισιοδοξία και πίστη ότι η πατρίδα μας, για μια ακόμη φορά,  θα τα καταφέρει. Και, παράλληλα, πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ομογένειά μας αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο και υποστηρικτή των εθνικών μας συμφερόντων και μπορεί να εξελιχθεί σε βραχίονα της εξωτερικής μας πολιτικής. Η Ομογένεια αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί της Ελλάδας, που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στα εθνικά θέματά μας. Έχουμε δει μικρότερα κράτη να σχηματίζουν ισχυρά λόμπι για να υπερασπιστούν τα εθνικά δίκαιά τους. Γι’ αυτό μετά από τόσα χρόνια γίνονται κινήσεις για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την Ομογένεια. Έγινε ένα πρώτο βήμα, αλλά, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα…

Δείτε επίσης: Κ. Γκιουλέκας: “Απόλυτη προτεραιότητα όλων οι ανθρώπινες ζωές” (vid)

Loading

Play