Κ. Καραμανλής: «Τίποτε δεν ήταν δεδομένο εάν δεν βγαίναμε από την ψηφιακό μεσαίωνα»

Κ. Καραμανλής: «Τίποτε δεν ήταν δεδομένο εάν δεν βγαίναμε από την ψηφιακό μεσαίωνα»

Η μετάβαση του κράτους στην ψηφιακή εποχή έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία ήταν από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε μεταξύ άλλων π υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στην παρουσίαση της εφαρμογής Gov.gr Wallet

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή «μέσα με τη μέρα οι υπηρεσίες προς τον πολίτη γίνονται όλο και πιο σύγχρονες, όλο και πιο φιλικές.Τρία χρόνια μετά το στοίχημα της κυβέρνησης δικαιώνεται, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Αυτός ο μετασχηματισμός δεν ήταν εύκολος και αυτονόητος. Τίποτε δεν ήταν δεδομένο εάν δεν βγαίναμε από την ψηφιακό μεσαίωνα. Στο υπουργείο αλλάξαμε το πληροφοριακό του σύστημα μετά από 38 χρόνια» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Αλλάξαμε εμείς, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα των πολιτών!».

Ο υπουργός τόνισε, επίσης, πως «η διαλειτουργικότητα των διοδίων αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα σε μία σειρά από εφαρμογές που χρησιμοποιούν καθημερινά οι συμπολίτες μας» επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση αποκαθιστά τον σεβασμό του κράτους προς τους πολίτες. Να μην τον εκδικείται με πολύπλοκες, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Με δυο λόγια, να μην τον αντιμετωπίζει ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων με την οποία απλοποιείται και αυτοματοποιείται η διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων και το My Auto την εφαρμογή με την οποία κάθε πολίτης μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών και έγγραφων που αφορούν στο όχημά του.

Σήμερα, όμως ήρθε η σειρά της ψηφιακής άδειας οδήγησης, μαζί με την ψηφιακή ταυτότητα. Οι πολίτες θα μπορούν πλέον να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο, ένα σύγχρονο και λειτουργικό «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», το οποίο θα εμπεριέχει το δίπλωμα και την ταυτότητά τους. Είναι το αποτέλεσμα της άριστης και πολύ εποικοδομητικής συνεργασίας των τριών Υπουργείων, του Υποδομών και Μεταφορών, του Προστασίας του Πολίτη και του Ψηφιακής Διακυβέρνησης που βεβαίως είχε προηγηθεί με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο και κατά την επαναφορά του Δακτυλίου στην Αθήνα. Το πρώτο που διασφαλίζεται λοιπόν με αυτή την εφαρμογή είναι η γνησιότητα των προσωπικών εγγράφων. Ταυτόχρονα όμως  διευκολύνεται και η διαδικασία της ταυτοπροσωπίας επομένως διευκολύνεται το έργο των ελεγκτικών αρχών.

Για το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, το electrokinisi.yme.gov.gr. , επισήμανε πως είναι η πρώτη ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας με πόρους που έχουν διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης η οποία θα είναι διαθέσιμη το Σεπτέμβριο για κινητά τηλέφωνα.

Παράλληλα υπενθύμισε ενδεικτικά ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή:

– Άδεια οδήγησης (προσωρινή και ανανέωση, ή αντικατάσταση λόγω φθοράς/κλοπής)

– Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου

– Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου ΙΧ

– Σήμα δακτυλίου της Αθήνας, και σήμα δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητου οχήματος

Σύμφωνα με τον υπουργό με όλες τις παραπάνω ενέργειες ενισχύεται η διαφάνεια στις συναλλαγές με το Δημόσιο. 

«Αυτή τη στιγμή υλοποιείται στη χώρα μας μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση. Μια εκ βάθρων επανασύσταση των δομών και των υπηρεσιών του κράτους σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα Υπουργεία. Τομές για ένα κράτος πιο σύγχρονο, πιο φιλικό προς τους πολίτες και με περισσότερη διαφάνεια .Το ελληνικό κράτος δεν είναι πια «ψηφιακά αναλφάβητο» όπως πριν τρία χρόνια. Και σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα πλέον πρωτοπορεί. Δεν είναι πια παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά παράδειγμα προς μίμηση» κατέληξε ο υπουργός.

Δείτε επίσης: Ποιες Ελληνικές εταιρείες υπέγραψαν τις 16 συμφωνίες και τα μνημόνια με σαουδαραβικούς ομίλους

Loading