Κ. Μάλαμα: Η δημιουργία ενός πλαισίου βιωσιμότητας στις οικιστικές πυκνώσεις εξοχικής κατοικίας της Ν. Προποντίδας είναι προς το συμφέρον της Χαλκιδικής

Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους ιδιοκτητών εξοχικών κατοικιών του Δήμου Νέας Προποντίδας πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα στη Νέα Καλλικράτεια. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, των αναγκών και των προοπτικών εφαρμογής ενός οδικού χάρτη βιωσιμότητας για την Νέα Προποντίδα, για τους οικισμούς και για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Όπως υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη, εδώ και 30 και πλέον χρόνια έχουν δομηθεί πάνω από 50 χιλιάδες εξοχικές κατοικίες, σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Νέα Ηράκλεια μέχρι και μετά την Ποτίδαια. Το καλοκαίρι στις εξοχικές κατοικίες αυτές φιλοξενούνται έως και 150.000 άνθρωποι. Οι συγκεκριμένες κατοικίες αναπτύχθηκαν, σε πολλές περιπτώσεις και για διάφορους κοινωνικούς λόγους, εκτός πολεοδομικών και κτηριοδομικών κανόνων, ενώ οι μεγάλοι αυτοί οικισμοί, δεν έχουν σχέδιο πόλης, δεν έχουν υποδομές ύδρευσης κι αποχέτευσης, δεν έχουν κατάλληλες οδικές υποδομές και υποδομές πολιτικής προστασίας. Παρόλο που οι κατοικίες αυτές τακτοποιήθηκαν με το νομικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα, τα σχέδια για την ένταξη τους σε ένα συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό δεν προχώρησαν, επίσης, για διάφορους κοινωνικούς κι οικονομικούς λόγους.

propoli

Το αποτέλεσμα είναι οι οικισμοί αυτοί να εκλαμβάνονται ως αυθαίρετες οικιστικές πυκνώσεις από την διοίκηση και να μην είναι εφικτή καμία παρέμβαση για την διαχείριση των προβλημάτων τους, καθώς και για την διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο εκτείνονται. Προκύπτουν, επίσης, πολύ κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία και την πυροπροστασία των χιλιάδων ανθρώπων που διαβούν στους οικισμούς αυτούς το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες αυτών των κατοικιών, στις περισσότερες περιπτώσεις κληρονόμοι των αρχικών αυθαιρετούχων, παρόλο που έχουν τακτοποιήσει τα οικήματα, δεν μπορούν πλέον να τα μεταβιβάσουν, ούτε να τα ανακαινίσουν γιατί αυτά χτίστηκαν προ τριακονταετίας και πλέον σε εξ΄αδιαιρέτου αγροτεμάχια, με πολλούς από τους αρχικούς αγοραστές να μην είναι δυνατόν να εντοπιστούν.

Οι εκπρόσωποι υπογράμμισαν ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι μελέτες για την ένταξη της τεράστιας αυτής περιοχής στον ρυμοτομικό σχεδιασμό, ώστε να καταστεί εφικτή η δημιουργία υποδομών κοινής ωφέλειας, ποιότητας ζωής και περιβαλλοντικής και πολιτικής προστασίας. Ταυτόχρονα, μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να επιλύσει και το αδιέξοδο σε σχέση με την δυνατότητα κανονικής μεταβίβασης των τακτοποιημένων κατοικιών στους ιδιοκτήτες.

Η Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι η δημιουργία, από την δεκαετία του 1970 και μέχρι τις αρχές του 2000 αυτής της τεράστιας οικιστικής πύκνωσης, έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρές προκλήσεις και στον Δήμο Νέας Προποντίδας και στην Χαλκιδική συνολικότερα. Πρέπει το ζήτημα του συνολικού χωρικού σχεδιασμού να προχωρήσει άμεσα, μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για έργα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης. Η ένταξη μιας από τις μεγαλύτερες οικιστικές πυκνώσεις στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε ως “αυθαιρετούπολη”, σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας είναι προς το συμφέρον της Χαλκιδικής, της ασφάλειας των ανθρώπων της και του φυσικού της περιβάλλοντος.​

Δείτε επίσης: Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Ενημερωτική εκδήλωση για τις καλλιέργειες και τους εργάτες γης

Loading