Κ. Μάλαμα: Παγίδα κερδοσκοπίας το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Κ. Μάλαμα: Παγίδα κερδοσκοπίας το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Ομιλία Κυριακής Μάλαμα στο σχέδιο νόμου “Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων”. Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. 27.2.2024.

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές, θα ήθελα σήμερα να απευθυνθώ στο φοιτητικό κίνημα, στη νεολαία, αλλά και στο γονεϊκό ζήτημα και να τους πω ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι παγίδα κερδοσκοπίας. 

Είναι παγίδα, η οποία μαζί με την συνολική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, θα οδηγήσει σε αδυναμία πληρωμής των σπουδών των παιδιών τους για την συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών. 

Η κυβέρνηση, με πονηρό πολιτικά τρόπο, επιτρέψτε μου την έκφραση, την προηγούμενη τετραετία επέβαλε την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια. Τότε έλεγε η κυβέρνηση ότι είναι μέτρο αριστείας για να μην μπαίνουν με χαμηλούς βαθμούς τα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Σήμερα, κι ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει ότι αυτό ήταν ένα ψέμα, μια παγίδα κερδοσκοπίας, γιατί αυτός που έχει λεφτά θα μπορεί να περάσει σε σχολή του ιδιωτικού πανεπιστημίου, του κολλεγίου με αναβαθμισμένη ταμπέλα, με χαμηλότερη βάση εισαγωγής. 

Δηλαδή, αν χρειάζεται να γράψει 18 στα 20 κάποιος για να περάσει στη δημόσια ιατρική, με 9 στα 20 και 15 χιλιάδες ευρώ το χρόνο θα μπορεί να πάει σε μία ιδιωτική ιατρική σχολή, ενός παραρτήματος ιδιωτικού ιδρύματος της Κύπρου, που θα έχει στήσει ένα παράρτημα στο ίδιο κτίριο με ένα ΙΕΚ κι ένα κολλέγιο. 

Ήδη, στο κέντρο της Αθήνας οι ταμπέλες αλλάζουν, ας κάνουν οι κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας μια βόλτα να τα δουν. 

Τι ισχύει σήμερα; Τα κολλέγια προωθούν συνεργασίες franchise με ιδρύματα της αλλοδαπής, όπου λένε, κάνε τα δύο πρώτα χρόνια εδώ και πάνε τον τρίτο χρόνο του bachelor στην Αγγλία για παράδειγμα. 

Πλήρωσε 20 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για δίδακτρα και διαμονή στέλνοντας το παιδί σου από τη Χαλκιδική στην Αθήνα και μετά την τρίτη χρονιά πήγαινε το έξω για 8 μήνες με fast track διαδικασίες και γύρνα πίσω με ένα τριετές δίπλωμα. 

Τώρα, με το νομοτεχνική κόλπο που κάνετε, στην ουσία λέτε, καταργώ και τον τρίτο χρόνο στο εξωτερικό και μείνε για τρία χρόνια εδώ στο παράρτημα, πάρε την βεβαίωση από τον ΔΟΑΤΑΠ και ψάξε να δεις τι αντίκρισμα έχει το χαρτί αυτό που πλήρωσες τόσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε γνώσεις και σε κύρος στην αγορά εργασία. 

Όμως, εσείς τώρα, το εμπόριο αυτό ελπίδας και ψέματος το κλιμακώνετε. Λέτε ότι με λίγα παραπάνω λεφτά θα σε κάνω και γιατρό. 

Δεν πρέπει οι πολίτες να πιστέψουν λέξη από όσα λέει η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα είναι άκρως κερδοσκοπικά, εμπορικές επιχειρήσεις ελπίδας και τίποτα περισσότερο. Ιδιαίτερα, θα ήθελα να επαναλάβω στους γονείς ότι η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια με την αγωνία τους. 

Αποκλείει τα παιδιά τους από το δημόσιο πανεπιστήμιο, μέσα από την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τους καλεί να πληρώσουν αδρά για να σπουδάσουν αυτό που ονειρεύτηκαν, μέσα από ιδιωτικά ιδρύματα, που είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχουν σε 5 ή σε 10 χρόνια. 

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το σύνταγμα, παραβιάζει το άρθρο 16, παραβιάζει κάθε ηθική αρχή για αξιοκρατία στην εκπαίδευση και στις ίσες ευκαιρίες. Δεν υπάρχει κανένας ιδιώτης φορέας που να μην είναι κερδοσκοπικός, κανένας δεν θα έρθει για τη δόξα, θα έρθει μόνο για να πληρωθεί αδρά. 

Και θα ήθελα να κλείσω με μία ερώτηση προς τον κύριο Υπουργό. Ισχύει ότι το πρώτο πανεπιστήμιο που θα έρθει είναι το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Λευκωσίας; Κι αν ισχύει, βγείτε και πείτε πόσο θα χρεώνει την χρονιά. Ξέρετε; Βγείτε και πείτε το.

Σας ευχαριστώ »

Δείτε επίσης: Πυροτεχνουργοί του στρατού έδιναν εκρηκτικές ύλες σε τρομοκράτες – Τι έδειξε η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής

Loading

Play