Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Κ. Μητσοτάκης: Διαθέτουμε ομορφιά και ασφάλεια

Aπό το βήμα της 28ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , τόνισε ότι η Ελλάδα δε διαθέτει μόνο ομορφιά, αλλά και ασφάλεια.


Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων πως υπάρχουν δυνάμεις για να αντέξουν αυτή τη δύσκολη χρονιά τονίζοντας πως αν είναι κριθεί απαραίτητο να δοθεί πρόσθετη στήριξη στις δυνάμεις παραγωγής, αυτό θα γίνει. «Είμαστε, λοιπόν, εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής και αν αυτή είναι απαραίτητη, πιστεύω ότι προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε»..

propoli

«Το Κράτος, αγαπητοί εκπρόσωποι του κλάδου του τουρισμού, στέκεται δίπλα σας. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι και εσείς θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και θα επιτελέσετε τον κοινωνικό σας ρόλο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης αυτό το καλοκαίρι υπηρετεί δύο στόχους: «Πρώτος είναι ο τακτικός. Να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν τις απώλειες, να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις, να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.  Και ο δεύτερος, ο στρατηγικός. Να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ώστε ο τουρισμός να ανασυνταχθεί και να επανέλθει δυναμικά στην ανάπτυξη από τις αρχές του 2021».

Επανέλαβε δε τη δυνατότητα που δίνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας όταν η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους είναι μικρή τονίζοντας, ωστόσο, πως όποιες διευκολύνσεις προσφερθούν προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση. «Εξακολουθεί το Κράτος να αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει την αποζημίωση των 534 ευρώ στο προσωπικό τους. Όπως και το επίδομα των εποχικά ανέργων του κλάδου για το οποίο μάλιστα μειώνονται και τα απαραίτητα ένσημα. Και, βέβαια, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και η στήριξη των επιχειρήσεων περνούν σε ένα βαθμό, αλλά αυτό εξαρτάται και από τη δική σας ανταπόκριση, μέσα από το Πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Και καθώς η δραστηριότητα δεν είναι αυξημένη, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται στις επιχειρήσεις ακόμα και το μισό χρόνο τους, τις μισές ώρες, οι απολαβές τους όμως θα παραμένουν σχεδόν ακέραιες. Τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα σε μεγάλο βαθμό είναι εξασφαλισμένα και από την Πολιτεία, πλήρως εξασφαλισμένα, αλλά έρχεται και η πολιτεία να καλύψει ένα κομμάτι των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Και βέβαια, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, ενδεχομένως, αλλά σίγουρα όχι ως προς την προσοχή και ως προς την πειθαρχία μας» για να τονίσει την ενεργοποίηση, με ακόμη 30 εκατ ευρώ του προγράμματος  «Τουρισμός για Όλους» προκειμένου «να προσφερθούν σε περίπου 250.000 οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, καλύπτοντας το μισό κόστος διαμονής, με διαφανείς διαδικασίες, ψηφιακή υποβολή αιτήσεων και όπου χρειάζεται ηλεκτρονική κλήρωση».

Από την πλευρά του ο κ. Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων, απηύθυνε έκκληση ο ελληνικός τουρισμός να μείνει εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης. «Αφήστε τον ΣΕΤΕ και τον ελληνικό τουρισμό εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης», σημείωσε και στη συνέχεια τόνισε: «Μην εργαλειοποιείτε τον τουρισμό, προσδοκώντας μικρά πολιτικά οφέλη. Ο πόνος και η αγωνία του τουριστικού τομέα, δεν είναι καύσιμη ύλη για πολιτικές συγκρούσεις. Ιδίως τώρα, σε αυτές τις δύσκολες, τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας. Προστατέψτε την κοινωνική ειρήνη, το κύρος, την αξία, τον κόπο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, χιλιάδων μικρών ή μεσαίων επιχειρηματιών που προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό για το κοινό καλό. Γιατί το κοινωνικό αποτύπωμα του ελληνικού τουρισμού, η τεράστια κοινωνική του διάσταση, μας αφορά όλους. Αφορά την Ελλάδα, την ευημερία του ελληνικού λαού. Και αυτή την κοινωνική διάσταση προσπαθήσαμε και να αναδείξουμε και να διευρύνουμε. Να εξηγήσουμε παντού ότι από τον ελληνικό τουρισμό είμαστε όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση κερδισμένοι», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Loading