Οι πυρκαγιές του Αυγούστου σε Αττική και Έβρο, που ακολούθησαν αυτές του Ιουλίου σε Ρόδο και Εύβοια, αποτελούν πεδίο ισχυρής κριτικής από την αντιπολίτευση.
Το μήνυμα
Η κυβέρνηση εκπέμπει το μήνυμα ότι, στον κατάλληλο χρόνο, θα γίνει απολογισμός, αυτοκριτική και θα αποδοθούν ευθύνες. “Όλοι υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θυμάται πως μετά το Μάτι είχε συσταθεί μία επιτροπή ειδικών, η οποία εξέδωσε ένα πόρισμα που εφαρμόστηκε. Άρα να μην απαξιώνουμε και να βλέπουμε τι έχει γίνει. Δημιουργήθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, αναβαθμίσαμε τα εναέρια μέσα. Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται μία αξιολόγηση. Πέρυσι πήγαμε καλά, αλλά φέτος δεν τα πήγαμε τόσο καλά. Όταν τελειώσει αυτή η περίοδος, πρέπει να συζητήσουμε τι δεν πήγε καλά”, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μια καινούργια πραγματικότητα, η οποία θέτει σε περιδίνηση ολόκληρες περιοχές του πλανήτη.
“Στη διάρκεια της εφετινής περιόδου είδαμε περισσότερα φαινόμενα, περισσότερες πυρκαγιές. Με μεγαλύτερη ένταση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, που απαιτούσαν διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά την κατάσβεση. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι δεν είμαστε εκεί που βρισκόμασταν το 2019. Διαθέτουμε περισσότερο προσωπικό και σε πυροσβέστες και σε εθελοντές. Περισσότερα εναέρια μέσα. Έχουμε το 112. Η Ελληνική Αστυνομία υλοποιεί ένα πολύ σημαντικό σχέδιο εκκένωσης κάθε φορά σε κάθε διαφορετική περίπτωση, προστατεύοντας κρίσιμες υποδομές”, σημειώνουν.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο επίπεδο αντιμετώπισης των πύρινων μετώπων. Αλλαγές με στόχο την αποτύπωση ενός ευρύτερου σχεδίου για την Πολιτική Προστασία, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε άμεσο χρόνο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Οι κινήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, αλλά και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσουν το σκηνικό για την παρουσίαση της νέας κυβερνητικής στρατηγικής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
“Απέναντι σε αυτό το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, ειδικά θα έλεγα η Μεσόγειος, που είναι ένα hot spot για την κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχει μια μαγική άμυνα. Εάν υπήρχε, προφανώς θα την είχαμε εφαρμόσει. Αυτή η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε, με περισσότερες δυνάμεις, αλλά με μεγαλύτερη έμφαση ακόμα στη διαλειτουργικότητα, στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, των αρμοδίων υπουργείων. Αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι σε έναν βαθμό το έχουμε ήδη κατακτήσει, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Και φυσικά στις δράσεις πρόληψης, οι οποίες και θα αποτελέσουν και το επίκεντρο του προγραμματισμού μας από εδώ και στο εξής”, είναι το σήμα που έχει εκπέμψει ο πρωθυπουργός.
Το σχέδιο που θα έρθει στο προσκήνιο θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα δράσης:
- Την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης, με έμφαση στις εναέριες δυνάμεις.
- Τη μετακίνηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία των δασών.
- Την εμπλοκή και τον συντονισμό της κοινωνίας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ειδικότερα:
- Στο επίπεδο της ενίσχυσης των μέσων πυρόσβεσης, σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί το σχέδιο “ΑΙΓΙΣ”, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2026 η χώρα θα παραλάβει τα πρώτα επτά καναντέρ, ενώ προγραμματίζεται η προμήθεια σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης με ελικόπτερα και drones, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για την προστασία των δασών. “Το 2023 τις πυροσβεστικές υπηρεσίες επανδρώνουν 16.580 πυροσβέστες. Από το 2021 έως σήμερα έχουν διπλασιαστεί οι εθελοντές μας. Από 2.132 σε 4.185. Ο στόλος των χερσαίων οχημάτων έχει αυξηθεί σε 3.654 οχήματα, από 3.410 που ήταν το 2022. Όσο για τα εναέρια μέσα, το 2019 είχαμε 61 και σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 89… Το αποτέλεσμα, βέβαια, δεν είναι σε κάθε μάχη αυτό που θα θέλαμε. Γι’ αυτό διαρκώς εξετάζουμε, αξιολογούμε και επανασχεδιάζουμε με βάση τα νέα δεδομένα, για την επόμενη ημέρα”, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
- Στον τομέα της μετακίνησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η συγκεκριμένη κίνηση θα αποβλέπει στην προετοιμασία για την προστασία τους, την οργάνωση της άμυνας στο δάσος, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και, συνολικά, την προστασία του περιβάλλοντος.
“Όσον αφορά την εμπλοκή και τον συντονισμό της κοινωνίας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα οργανωθεί, στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχουν παραδείγματα δήμων που κάνουν επιτήρηση των περιοχών τους με drones. Υπάρχουν παραδείγματα δήμων με υψηλό επίπεδο εθελοντικών ομάδων. Οι εφετινές εικόνες θα υπάρχουν με ένταση και τα επόμενα καλοκαίρια. Έχουμε οργανωθεί καλύτερα, αλλά θα πρέπει να πράξουμε περισσότερα”, σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης.
Το βλέμμα στο Βελλίδειο
Σε χρόνο παράλληλο, και από τις αρχές της εβδομάδας, αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους στενούς συνεργάτες του, με το βλέμμα στραμμένο στο διήμερο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, θα αναδείξει τις κινήσεις για τον πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό του κράτους.
Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι θα απουσιάζουν ανακοινώσεις για την περαιτέρω θωράκιση των πολιτών και, κυρίως, των πλέον ευάλωτων ομάδων, μπροστά στις… Συμπληγάδες της ακρίβειας. “Θα έχουμε μια ομιλία που θα είναι εστιασμένη στα προβλήματα της καθημερινότητας… Και αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι η συνέπεια. Δηλαδή αυτά που είπαμε προεκλογικά να τα κάνουμε πράξη μετεκλογικά… Η κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στους πολίτες στην αντιμετώπιση των συνεπειών των κρίσεων, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη“, είναι το μήνυμα των “γαλάζιων”.
ΠΗΓΗ: thetoc.gr,Capital.gr
Δείτε επίσης: Έβρος: Ελεύθεροι χωρίς όρους οι 4 πρώτοι μετανάστες αφού απολογήθηκαν