K. Μητσοτάκης: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Τι είπε για ακρίβεια και πανδημία

Ο πρωθυπουργός υπόσχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μάϊου και νέο πακέτο στήριξης εστίασης και πολιτισμού λόγω κορονοϊού, ενώ προαναγγέλλει μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

Την αποκλιμάκωση της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο «Ενώπιος Ενωπίω» και στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1. 

Εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξει ξανά lockdown, τονίζοντας πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Θα σπάσουμε αυγά και θα κάνουμε αλλαγές στο σύστημα υγείας, είπε ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε «σημαντικό όπλο»  τα αντιικά χάπια,  η πλατφόρμα για τα οποία ανοίγει αύριο Παρασκευή.  

«Δεν υπάρχει πρόθεση επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού»

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα «Ελευθερία», ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία και επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και επισήμανε ότι η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα αφορούσε τις ευάλωτες ηλικίες.

Πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Όταν ρωτήθηκε για τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, είπε ότι υπάρχει η επιλογή «να πράξουν το σωστό». Πρόσθεσε ότι το πρόστιμο δεν είναι αμελητέο, για να συμπληρώσει ότι αν δεν υπήρχε, θα ήταν άδικο για εκείνους που έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο. 

«Κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για πάντα, όπως η μάσκα στα νοσοκομεία και στα μέσα μεταφοράς», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, ενώ είπε ότι δικαιώθηκε η επιλογή για το άνοιγμα των σχολείων, κάνοντας μάλιστα λόγο για «υστερίες» της αντιπολίτευσης. 

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Μαΐου

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μάϊου αυτού του έτους”, ανέφερε ειδικότερα ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι υπάρχει μία θεσμοθετημένη διαδικασία που θα διαρκέσει τρεις μήνες και πρόσθεσε: “Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση 2% που ήδη έχουν δει οι εργαζόμενοι από 1η Ιανουαρίου του 2022. Δεν μπορώ να προσδιορίσω. Αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα είναι μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ανακοινώσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων 

Ο κ. Μητσοτάκης ειδικότερα ανέφερε ότι: «Τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη την Πρωτοχρονιά και μετά. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στους κλάδους της εστίασης»

Διευκρίνισε ότι: «Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -γιατί εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστούμε τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση, αλλά από το κράτος».

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος»

Για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα».

Όχι σε πρόωρες εκλογές ή σε “εκλογικό ανασχηματισμό”

Ο κ. Μητσοτάκης κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στα τέλη άνοιξης ή στις αρχές φθινοπώρου, είπε: «η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι θα μπορούσα να το είχα κάνει και δεν το έκανα. Αν έψαχνα πολιτικό παράθυρο να κάνω εκλογές, ουδέποτε η δημοτικότητα της κυβέρνησης δεν ήταν υψηλότερη από το Μάιο μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Θα εξαντλήσω την τετραετία. Πιστεύω ότι η κατάσταση της χώρας το2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι σήμερα. Η οικονομία θα ανακάμψει και θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία».

Ο πρωθυπουργός διέψευσε και τα σενάρια ανασχηματισμού. Αναφέρθηκε στην παλιά έννοια του εκλογικού ανασχηματισμού δηλαδή στην επιλογή υπουργών με κριτήριο σε ποιες περιφέρειες η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα και ρώτησε ρητορικά: «Σας ταιριάζει αυτή η λογική σε ό,τι ξέρετε για μένα;» Δήλωσε εξάλλου ότι μόνο του κριτήριο ήταν η αποτελεσματικότητα των υπουργών και η δυνατότητα να υπηρετήσουν το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνουν.

Στο ερώτημα αυτοδυναμία ή συνεργασία καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, ο πρωθυπουργός καταρχάς απέρριψε το ενδεχόμενο ενός “μεγάλου συνασπισμού” με το ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε ότι είναι υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων, που διασφαλίζει η ενισχυμένη αναλογική.

«Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να είναι μονοκομματική, αλλά έχει ενσωματώσει και στελέχη που δεν προέρχονται από την κομματική μήτρα της ΝΔ. Είμαστε μία κυβέρνηση που προτάσσει την αποτελεσματικότητα. Αυτές οι κυβερνήσεις είναι πιο αποτελεσματικές σε περιόδους κρίσης», σχολίασε επίσης με νόημα.

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Τι δείχνει το πρώτο μεγάλο γκάλοπ για το 2022