Κ. Νοτοπούλου: “SOS” για την επιβίωσή τους εκπέμπουν τα ξενοδοχεία ορεινού-ημιορεινού όγκου της Ελλάδας

Κ. Νοτοπούλου: “SOS” για την επιβίωσή τους εκπέμπουν τα ξενοδοχεία ορεινού-ημιορεινού όγκου της Ελλάδας

Στην ανάγκη να υπάρχει ενότητα των δυνάμεων και στρατηγικός σχεδιασμός καθώς ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση, αναφέρθηκε η τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου σε συνάντηση με προέδρους ξενοδοχειακών ενώσεων μελών της ΠΟΞ στο πλαίσιο της 37ης έκθεσης Philoxenia.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην εθνική τουριστική πολιτική της περιόδου 2015-2019 και τα θετικά αποτελέσματα που έφερε και επέμεινε στην ανάγκη για πραγματική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με παράλληλη ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα. Μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος. Για διασυνδεσιμότητα στην πράξη, της τουριστικής δραστηριότητας με την αγροτική παραγωγή, την αγροδιατροφή, τη μεταποίηση. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και υπογράμμισε την άναρχη τουριστική ανάπτυξη ενώ υπενθύμισε τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στο χωροταξικό του τουρισμού.

Σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις και θα θέτουν σαφή όρια μεταξύ των αστικών μισθώσεων ακινήτων και των τουριστικών καταλυμάτων.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για απαγόρευση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στα νομικά πρόσωπα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος – ιδιαίτερα σε περιοχές που καταγράφεται μικρό στεγαστικό απόθεμα, απελευθέρωση της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και έως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή. Τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση, δηλαδή 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία και 3 – 4 μήνες ως βραχυχρόνια.

Μοιράστηκε τις ίδιες αγωνίες με τους ξενοδόχους του ορεινού και ημιορεινού όγκου για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται με τα λειτουργικά κόστη να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και υπογράμμισε πως ο χειμερινός τουρισμός δεν είναι μια δραστηριότητα που αφορά δύο ή τρία τριήμερα την εορταστική περίοδο αλλά είναι μια περίοδος 130 ημερών.

Η πολιτεία- δήλωσε- πρέπει να λάβει άμεσα, ένα πλέγμα μέτρων στήριξής τους και ενδεικτικά ανέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις ΜμΕ με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ρύθμιση χρεών με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής χρεών που δημιουργήθηκαν στην υγειονομική κρίση και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Ένταξη στο σχήμα και όσων απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019. Ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό και νέο πτωχευτικό κώδικα. Επιπλέον, μείωση του ΦΠΑ στο 6% για είδη πρώτης ανάγκης, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα της ΕΕ.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας τόνισε και δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάκαμψη, με τις ΜμΕ αποκλεισμένες από ευρωπαϊκούς πόρους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος δήλωσε, ο ανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού πόρου με την μέγιστη δυνατή διάχυση.

Η τομεάρχης τουρισμού, έθεσε στη συζήτηση και το θέμα του εσωτερικού τουρισμού καθώς καταγράφηκε πτώση του ενώ τα προγράμματα της κυβέρνησης για τη δήθεν στήριξή του, ήρθαν πολύ αργά και ήταν πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, με την έκρηξη της ακρίβειας φέτος δεν κατάφερε να κάνει διακοπές.

Επιπλέον, η μεγάλη πτώση -35% που καταγράφηκε στις οδικές αφίξεις αποτέλεσε πλήγμα κυρίως στον τουρισμό της Β.Ελλάδας.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου εξέφρασε ακόμη έντονη ανησυχία για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε καθεστώς sale and lease back και τα οποία εκπέμπουν σήμα κινδύνου καθώς και για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων τους επόμενους μήνες υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό δεν είναι μόνο πως θα κινηθεί ο τουρισμός την επόμενη σεζόν αλλά την επόμενη δεκαετία.

Και αυτό απαιτεί συνεργασία και σχέδιο.

Η επόμενη μέρα του τουρισμού τόνισε πρέπει να μας βρει μαζί και με σχέδιο.

Δείτε επίσης: Κ. Μάλαμα : Η δασική πολιτική πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο των αναγκών της Χαλκιδικής

Loading