Κ. Πιερρακάκης: «Εκατόν πενήντα εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2021»

Κ. Πιερρακάκης: «Εκατόν πενήντα εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2021»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης αμφισβήτησε τα νούμερα που παρουσίασε ο κ. Πιερρακάκης 

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε στη θεματική ενότητα με θέμα «Σχέση πολίτη – δημοσίου η νέα ψηφιακή πολιτική και οι προκλήσεις της» που πραγματοποιείται με αφορμή την 85η ΔΕΘ και είπε πως το πρώτο εξάμηνο του έτους έγιναν 150.000.000 ψηφιακές συναλλαγές έναντι 8,8 εκατομμυρίων το 2018, 34 εκατ. το 2019 και 94 το 2020. 

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι μέχρι το τέλος του έτους οι συναλλαγές θα ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια ενώ ανέφερε πως η στρατηγική για τη διευκόλυνση των σχέσεων κράτους- πολίτη κωδικοποιήθηκε γύρω από μια πρωτοβουλία, τη δημιουργία του gov.gr, της νέας ψηφιακής πύλης του δημοσίου, που ξεκίνησε με 500 υπηρεσίες που ήδη υπήρχαν και είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν είχαν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο. «Τώρα, ενάμιση χρόνο μετά, είναι περίπου 1300», πρόσθεσε.

Μίλησε επίσης για μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών και των ψηφιακών συναλλαγών, και είπε πως το gov.gr είναι το νέο πρόσωπο του κράτους και στη συνέχεια δήλωσε ότι  αυτό που θέλει να κάνει άμεσα το Υπουργείο, είναι να απλουστεύσει και να  ψηφιοποιήσει υπηρεσίες μέσω του gov.gr. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε 440 έργα, κάποια από τα οποία έχουν δημοπρατηθεί ενώ τα πιο πολλά, όπως είπε, θα δημοπρατηθούν τώρα. 

«Εμείς οφείλουμε να σχεδιάζουμε τις υπηρεσίες απλά και λειτουργικά. Από την άλλη πλευρά, πρέπει ο πληθυσμός να μπορέσει να ακολουθήσει τη μετάβαση αυτή. Εδώ, ρόλο θα παίξει η ψηφιακή εκπαίδευση και τα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων» είπε.

Αντίθετα ο βουλευτής και τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης μίλησε για τον αριθμό των ψηφιακών υπηρεσιών και εξέφρασε την αμφιβολία του σχετικά με τα νούμερα που ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης κάνοντας λόγο για…επικοινωνιακό κόλπο. 

Πιο αναλυτικά είπε: 

«Μετράμε κάθε υπηρεσία και τις υποϋπηρεσίες της ως ξεχωριστές; για παράδειγμα το εμβόλιο, η πρώτη και η δεύτερη δόση είναι δύο υπηρεσίες; Το κλείσιμο ραντεβού είναι άλλη υπηρεσία; Το SMS είναι άλλη υπηρεσία; Αν κάνουμε ένα τέτοιο άθροισμα προφανώς είναι μια δημιουργική λογιστική. Εγώ θα έλεγα ότι δεν έχουν υπερβεί τις 20 με 30 οι νέες υπηρεσίες με τη σύσταση του gov.gr, το οποίο είναι σε θετική κατεύθυνση γιατί συγκέντρωσε προϋπάρχουσες υπηρεσίες του δημοσίου και τις επαύξησε σε θετική κατεύθυνση». 

Δείτε επίσης: Υπουργείο Παιδείας – Δείτε τις αλλαγές της φετινής χρονιάς

 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading