«Η ψηφιακή πολιτική μειώνει τις ανισότητες, βοηθά τα άτομα με αναπηρία, τον απόδημο Έλληνα αλλά και την διαφάνεια» είπε ο Υπουργός
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε δηλώσεις που παραχώρησε αναφέρθηκε στην έναρξη κατασκευής του νέου Data Center, της νέας επένδυσης της Lamda Hellix που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Όπως τόνισε στο πλαίσιο συζήτησης το ετήσιο συνέδριο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ» με κεντρικό θέμα το ερώτημα: «Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;», η εν λόγω επενδυτική κίνηση έχει μια «γεωπολιτική σημασία στους αγωγούς δεδομένων. Τέτοιου τύπου επενδύσεις δεν αφορούν το μέλλον, αλλά το παρόν». Ο υπουργός επεσήμανε ότι την περίοδο της πανδημίας ο χώρος του ψηφιακού μετασχηματισμού εκ των πραγμάτων κατέστη αναγκαιότητα σημειώνοντας ότι η πανδημία ανάμεσα στα αρνητικά αφήνει και κάτι θετικό, τη λειτουργία του gov.gr, της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, το οποίο είναι το «νέο οικοδόμημα του κράτους. Αυτό θα συνεχιστεί», όπως ανέφερε.
Στη συνέχεια είπε ότι «η ψηφιακή πολιτική μειώνει τις ανισότητες, βοηθά τα άτομα με αναπηρία, τον απόδημο Έλληνα αλλά και την διαφάνεια. Χρειάζεται κανείς να τα σχεδιάζει με μεγάλη προσοχή και να τα επικοινωνεί όσο το δυνατόν καλύτερα» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθαρίζοντας πως πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι ο πολίτης.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα όσα σχεδιάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως η μεταβίβαση ακινήτων με μια κίνηση στον συμβολαιογράφο, η ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης, η ίδρυση ατομικής επιχείρησης, αλλά και πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης στον τομέα της δικαιοσύνης, στον τομέα υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας όπως η ανανέωση διαβατηρίου ψηφιακά ή και πληρωμή μιας κλήσης με την πιστωτική κάρτα. Για τις συντάξεις είπε πως «αυτό το ζήτημα προσπαθούμε να το λύσουμε τώρα με τον κ. Χατζηδάκη – πήραμε την ομάδα που έκανε το σύστημα του εμβολιασμού».
Όσον αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ο κ. Πιερρακάκης τόνισε την ανάγκη αποχαλκοποίησης των δικτύων σταθερής τηλεφωνίας και αντικατάστασής τους από οπτική ίνα, ενώ αναφέρθηκε και στη μείωση του τέλους της κινητής τηλεφωνίας για τους πολίτες άνω των 30 ετών και του μηδενισμού για τους πολίτες μέχρι 29 ετών.
«Αυτή η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν πολύ καίρια, πολύ σημαντική ακριβώς διότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στον κόστος των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, στο κόστος των δεδομένων».
Για το ποια είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση που έχει γίνει είπε:
«Η μεγαλύτερη κατάκτηση είναι το ότι έχουμε κάνει ένα άλμα. Η Ελλάδα έχει πρώτη ύλη, είναι στους μηχανικούς της, είναι οι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει και δουλεύουν στο χώρο της πληροφορικής. Εμείς απελευθερώσαμε τις δυνατότητές τους και νομίζω ότι μπορούν να δώσουν λύσεις σε πολλά προβλήματα που έχουν τεχνική υπόσταση αλλά είναι βαθιά πολιτικά».
Έπειτα αναφέρθηκε και στην τοπική αυτοδιοίκηση λέγοντας πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.
«Εκεί θα πούμε πολλά σε σχέση με τα εργαλεία που θα δώσουμε στους δημάρχους ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας του δημότη».
Για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε πως αποτελεί ένα σχέδιο Μάρσαλ καθώς έτσι θα καλυφθούν οι ανάγκες και τα κενά και «πέρα από το αναγκαίο μπαίνουμε και στο επιθυμητό για να γίνει η ψηφιακή μετάβαση». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε ότι με βάση τα πεπραγμένα της διετούς θητείας της κυβέρνησης «αυτό μπορεί το να δει κανείς στην αντανάκλασή τους στην καθημερινότητα του πολίτη και νομίζω ότι το 2023 θα δει και την αντανάκλασή τους και στην κάλπη».
- Intracom Defense: Νέα ηγεσία και στρατηγική ανάπτυξης
- Αποχώρηση Κάτανετς από την εθνική Ουζμπεκιστάν για λόγους υγείας
- Η πρεμιέρα της σειράς ντοκιμαντέρ «Μυστηριώδη Νησιά» του National Geographic στις 27 Ιανουαρίου
- Η Λόρεν Σάντσεζ απαντά στις αντιδράσεις για την αμφιλεγόμενη εμφάνισή της στην ορκωμοσία του Τραμπ
- VITA: Η Σμαράγδα Καρύδη αποκαλύπτει τη σχέση της με τον χρόνο
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr