Κ. Σκρέκας και Αδ. Γεωργιάδης για τις ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Κ. Σκρέκας και Αδ. Γεωργιάδης για τις ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να «τρέξει σαν λαγός» στο μέτωπο της οικονομίας και των επιχειρήσεων, εξέφρασε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ζητούμενο είναι τώρα «να τρέξουμε μαραθώνιο με ρυθμό λαγού».

Μιλώντας στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ενδεικτικά ότι σε μόλις τέσσερα χρόνια η Ελλάδα κατόρθωσε να δεκαπλασιάσει τον ρυθμό εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και των συνδέσεων με το δίκτυο, ενώ -σύμφωνα με την Ernst & Young- το 2021 ήταν η δεύτερη χώρα στον πλανήτη στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στις ΑΠΕ και το 2022 η πρώτη.

Ο κ.Σκρέκας επισήμανε ακόμα πως σήμερα πάνω από 900 επιχειρήσεις γερμανικών ή ελληνογερμανικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και απασχολούν πάνω από 50.000 άτομα προσωπικό. Πρόκειται, όπως είπε, για επιχειρήσεις που συνέχισαν να επενδύουν στην Ελλάδα όταν η χώρα θεωρείτο το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και σήμερα μπορούν να αποζημιωθούν για την επιλογή τους, αφού «ο ελληνικός ήλιος λάμπει πολύ φωτεινός και η σημερινή Ελλάδα δεν είναι ούτε αυτή του 2010, ούτε εκείνη του 2019».

Στην κατεύθυνση αυτή υπενθύμισε ότι η χώρα αναπτύσσεται με ρυθμό αυξημένο τρεις έως τέσσερις φορές σε σχέση με τον αντίστοιχο της ευρωζώνης και ενώ το 2019 ήταν μεταξύ των δύο τελευταίων χωρών της ΕΕ σε ανάπτυξη, σήμερα περιλαμβάνεται μεταξύ των τριών πρώτων. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 57% σε σχέση με το 2021, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1%.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει άξιο και υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και ο στόχος είναι τώρα να βελτιωθεί η επαγγελματική κατάρτιση σε τεχνικά επαγγέλματα. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι η όλη διαδικασία αδειοδότησης ανθρώπων σε τεχνικά επαγγέλματα πρόκειται να αλλάξει, με μια τεράστια μεταρρύθμιση, καθώς σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν σε ισχύ ακόμα και βασιλικά διατάγματα για τέτοιες διαδικασίες.

Ο κ.Σκρέκας επανέλαβε και τις αλλαγές που προωθούνται στον επενδυτικό νόμο και ιδίως στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, η οποία στόχος είναι να γίνεται με την ταχύτητα των προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ κατ΄οίκον», ενώ υπενθύμισε ότι θα πριμοδοτούνται με μόρια η εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά και οι συνενώσεις και οι συνεργασίες, καθώς και η έρευνα και ανάπτυξη και οι συνέργειες επιχειρήσεων με επιστημονικά ινστιτούτα και φορείς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ακόμα ότι στόχος είναι η Ελλάδα, που έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσα από τους αγωγούς που κατασκευάστηκαν, να εξελιχθεί και σε κόμβο logistics για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσα από τα πέντε λιμάνια της, τις οδικές υποδομές και το σιδηροδρομικό δίκτυο «στο οποίο χρειάζεται πολλή δουλειά», αλλά και μέσα από τις ψηφιακές υποδομές της. Σήμερα, είπε, λειτουργούν στη χώρα κέντρα δεδομένων 38 MW, που στόχος είναι σε τέσσερα χρόνια να φτάσουν στα 128 MW, με στόχο η Ελλάδα να εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό κόμβο στη Νότια Ευρώπη την επόμενη οκταετία.

Αδ. Γεωργιάδης: Συγκλονιστική ευκαιρία για την ελληνική αγορά εργασίας οι μυθώδεις ευρωπαϊκοί πόροι

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα, επειδή παρέμεινε στην ΕΕ, βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια συγκλονιστική ευκαιρία για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της, το re-skilling και το up-skilling, καθώς οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί πόροι που διατίθενται στη χώρα μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι κολοσσιαίοι, διατύπωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Ουδέποτε στην ιστορία μας είχαμε τη σύμπτωση τόσων κολοσσιαίων οικονομικών πόρων, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αν αθροίσεις τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το παλιό και το νέο ΕΣΠΑ, προκύπτει ένα μυθώδες ποσό, που αν το αξιοποιήσουμε σωστά, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε δεξιότητες, που ζητά η ελληνική αγορά εργασίας. Αν δεν το κάνουμε, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας» είπε.

Σε ερώτημα για το αν η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τους μετανάστες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, ο κ.Γεωργιάδης επισήμανε ότι «το αν η λύση είναι οι μετανάστες στα κέντρα είναι συζητήσιμο. Υπό κάποιες συνθήκες θα μπορούσε να είναι ναι, αλλά έχει και ισχυρό αντίλογο, ότι αν δώσω σήμα ότι όποιος έρχεται στην Ελλάδα βρίσκει δουλειά, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κύμα εντελώς ανεξέλεγκτο. Οι μετανάστες είναι πολύ απαραίτητοι και χρήσιμοι ως συμπλήρωμα του εργατικού δυναμικού της χώρας μας, αλλά (η αξιοποίησή τους) πρέπει να γίνεται σε λελογισμένους αριθμούς και με κανόνες». Πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες με εγχώριο εργατικό δυναμικό όσο γίνεται και όταν ο λόγος γίνεται για μετανάστες χρειάζεται να προηγούνται διακρατικές συμφωνίες.

Β.Γούναρης: Αισιόδοξος για συνέχιση του ανοδικού ρυθμού των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Αισιόδοξος ότι ο ρυθμός των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα θα διατηρηθεί ανοδικός και ότι προς αυτή την κατεύθυνση ο ελληνικός Βορράς αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης. Πρόσθεσε ότι η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, βελτιώνει περαιτέρω το κλίμα στην αγορά και τις προσδοκίες όλων ότι το ΑΕΠ θα δεχθεί νέα ώθηση από τις επενδύσεις και κυρίως ότι η οικονομία θα αντέξει στις όποιες πιέσεις ασκούνται σήμερα από τις σοβαρότατες διεθνείς γεωπολιτικές κρίσεις.

«Όλοι γνωρίζουμε» είπε αναφερόμενος ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, «ότι ο βόρειος άξονας της χώρας επιλέγεται σήμερα για επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, σε πεδία όπως το περιβάλλον και η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες και η Έρευνα και Ανάπτυξη. Ιδιαίτερα, μάλιστα, η Μακεδονία και η Ήπειρος κατέχουν σημαντικό προβάδισμα από την υψηλή συμμετοχή μεγάλων γερμανικών εταιρειών στους τομείς της πληροφορικής και του προγραμματισμού. Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει πλέον σύγχρονες υποδομές -οδικές, σιδηροδρομικές και λιμενικές- όπως και τεχνολογικές».

Πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται είναι πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με το ενδιαφέρον να παραμένει εξαιρετικά υψηλό, ενώ λόγω και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την προσαρμογή ιδιαίτερα της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο, αξιοσημείωτα επενδυτικά κεφάλαια τοποθετούνται και στην αγορά ενέργειας.

Ο κ.Γούναρης υπενθύμισε ότι το 2021 τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις νομικών και φυσικών προσώπων της Γερμανίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 6,8 δισ. ευρώ, έναντι 5,6 δισ. ευρώ το 2020, δίδοντας στη Γερμανία την πρώτη θέση μεταξύ των εθνικών επενδυτών της χώρας.

Πρόσθεσε δε ότι στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ το 2024, στην οποία η Γερμανία θα αποτελέσει την τιμώμενη χώρα, θα γίνει εμφανής σε μεγαλύτερο βάθος η δυναμική των Γερμανών Επενδυτών όχι μόνο στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά γενικότερα στη χώρα. Μάλιστα, η τιμητική συμμετοχή της Γερμανίας στην επόμενη ΔΕΘ, θα συμπέσει με τον εορτασμό, το 2024, των 100 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. «Κατά συνέπεια, για το Επιμελητήριο η επόμενη χρονιά λογίζεται διπλή γιορτή, αλλά και μια ευκαιρία οι δύο χώρες, οι δύο κυβερνήσεις, οι δύο οικονομίες να διευρύνουν περαιτέρω τους ορίζοντες των διμερών επενδυτικών, οικονομικών και εμπορικών συνεργειών τους» κατέληξε.

Δείτε επίσης: Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια: Κόπηκε στα δύο ο δρόμος

Loading

Play