Κ. Τσιάρας: Ο ΕΛΓΑ αποζημίωσε 1,5 δισ. ευρώ την τετραετία 2020-2024

Κ. Τσιάρας: Ο ΕΛΓΑ αποζημίωσε 1,5 δισ. ευρώ την τετραετία 2020-2024

«Την τετραετία 2020-2024, ο ΕΛΓΑ πλήρωσε 1,5 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις και επιπλέον δόθηκαν 120 εκ. ευρώ μέσω Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά την ενημέρωση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ και την έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς. Επισήμανε ότι ενισχύσαμε τον ΕΛΓΑ με 372 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υπερβολικών αποζημιώσεων λόγω φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές των ετών 2021, 2022 και 2023. Αναφερόμενος στα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias, σημείωσε ότι διαπραγματευθήκαμε ένα πρόγραμμα ύψους 310 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να στηρίξουμε τους αγρότες.

«Από το 2019 και μετά, εύκολα μπορεί κανείς να δει ότι ο ΕΛΓΑ έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια δεδομένη πραγματικότητα που ποτέ δεν υπήρχε στο παρελθόν», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα έπραξε ο ΕΛΓΑ μετά τις φυσικές καταστροφές, ειδικά στη Θεσσαλία. «Σε μόλις ένα χρόνο, καταβλήθηκαν 312 εκατ. ευρώ μέσα από αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ένα μόνο φαινόμενο και για 33.000 περίπου δικαιούχους». Δηλώνοντας ότι η διαδικασία αυτή ήταν πρωτόγνωρη, επεσήμανε την εντατικοποίηση της εργασίας και την πραγματική προσφορά των ανθρώπων που εμπλέκονται στην υπηρεσιακή διαδικασία του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι πλέον ο Οργανισμός βρίσκεται σε μια νέα εποχή. «Δεν είναι η εποχή που ο ΕΛΓΑ ήταν ‘επαίτης’ προς την ελληνική πολιτεία για να πάρει τη νομοθετημένη εισφορά του. Είναι μια εποχή που ο Οργανισμός καταφέρνει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της σημερινής πραγματικότητας», σημείωσε.

Επιπλέον, ο Κ. Τσιάρας επισήμανε ότι στη νομοθετική μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ θα υπάρχουν ως βασικές αρχές ο εκσυγχρονισμός του οργανισμού, η ψηφιοποίηση του και η στελέχωση του. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του πρωτογενούς τομέα», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει «να συμβαδίζει με τις κλιματικές αλλαγές και να αποκτήσει ένα σύγχρονο μοντέλο ασφαλίσεων». Επεσήμανε ότι η Κλιματική Κρίση αυξάνει τις ζημιές που προκαλούνται στον πρωτογενή τομέα και ότι τα ποσά αποζημίωσης υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα του οργανισμού από τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει θέσει ως στόχο την αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στα προβλήματα», ανέφερε ο υφυπουργός. Στην κατεύθυνση αυτή, δόθηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα να αξιολογήσει τον Οργανισμό και τους Κανονισμούς του.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισήμανε τη σημασία του εκσυγχρονισμού του οργανισμού και ζήτησε από όλα τα κόμματα να συνεργαστούν για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία του οργανισμού.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μανόλης Χνάρης, υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους ανασυγκρότησης του ΕΛΓΑ για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, επικρίνοντας την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην τροποποίηση του κανονισμού.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέφερε ότι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πλήρη στελέχωση του ΕΛΓΑ και για πρόληψη των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαξίωση των δημοσίων οργανισμών, τονίζοντας ότι οι πολιτικές της έχουν δραματικές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο.

Η σημερινή κατάσταση απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις προκειμένου να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ και να διασφαλιστεί η στήριξη των αγροτών.

Loading