Κ. Τσιάρας στο άτυπο συμβούλιο υπουργών γεωργίας και αλιείας: Μεταρρυθμίσεις και προκλήσεις στην ΚΑΠ εν μέσω της λειψυδρίας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις στην ΚΑΠ που προχωρά η Ελλάδα στο άτυπο συμβούλιο υπουργών γεωργίας και αλιείας. Ανέδειξε επίσης το ζήτημα της λειψυδρίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Στη διάρκεια του συμβουλίου, το οποίο είχε ως θέμα: «Γεωργία εστιασμένη στους γεωργούς: Προς μια ανταγωνιστική, βιώσιμη, ανθεκτική, βασισμένη στη γνώση και φιλική προς τους γεωργούς μελλοντική ΚΑΠ», ο υπουργός τόνισε: «Η ΚΑΠ οφείλει να προσφέρει τα κατάλληλα συνδυαστικά εργαλεία στους Ευρωπαίους αγρότες, ώστε να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.» Αυτό θα τους επιτρέψει να συμβάλλουν στην προστασία των φυσικών πόρων.

Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση, ο υπουργος επεσήμανε ότι το κλειδί είναι να υπάρχουν αυξημένα οικονομικά κίνητρα για όλους τους γεωργούς, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εγκατάλειψης της γεωργικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, ο κ. Τσιάρας συνεχάρη την κατεύθυνση της ισχύουσας ΚΑΠ, τονίζοντας όμως ότι ο νέος μηχανισμός επιδοτήσεων, αν και προσφέρει προοπτικές, δημιουργεί προβλήματα υλοποίησης και πρόσθετο διοικητικό φόρτο για τους παραγωγούς.

Σημαντικές προτάσεις για την ΚΑΠ περιλαμβάνουν:

  • Τροποποίηση των χρηματοδοτικών πινάκων βάσει της πορείας υλοποίησης, ειδικότερα στην αγροτική ανάπτυξη.
  • Μεταφορά πόρων μεταξύ των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ.
  • Εναρξη ισχύος προτάσεων τροποποίησης από την υποβολή αιτήματος από το κράτος μέλος.
  • Ευελιξία στην εφαρμογή οικολογικών σχημάτων.
  • Επαναφορά του κανόνα Ν+3 για μείωση του κινδύνου απώλειας πόρων.
  • Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε τη σημασία της θωράκισης της γεωργικής παραγωγής από απρόβλεπτες κρίσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη ευέλικτης χρήσης των πόρων του Στρατηγικού Σχεδίου, καθώς και την στήριξη για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

    Κλείνοντας, επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τονίζοντας ότι αυτή η κρίση επηρεάζει κυρίως τις χώρες της Μεσογείου και έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγροτική παραγωγή.

    ©

    Loading