Κ. Τσιάρας: Στρατηγική για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μέσω μείωσης κόστους και αύξησης παραγωγικότητας

Κ. Τσιάρας: Στρατηγική για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μέσω μείωσης κόστους και αύξησης παραγωγικότητας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανέλυσε τους άξονες των τεσσάρων μέτρων για τον πρωτογενή τομέα, τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια Διυπουργικής Συνέντευξης Τύπου με θέμα «Εξειδίκευση μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό».

Στόχος των εν λόγω μέτρων όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας είναι «η μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, απαλλαγμένο από τα βάρη του παρελθόντος, με τόνωση της εξωστρέφειας εκεί που μπορούμε καλύτερα διευρύνοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη στόχευση της «περαιτέρω υποκατάστασης των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα, την ενίσχυση εξαγωγών σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και την αναδιάρθρωση της παραγωγής με αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας».

Αναφορικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το Αγροτικό Πετρέλαιο, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι είχε καταργηθεί το 2016, και η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιστρέψει το 50% του ΕΦΚ, ποσό που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι 298.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Σημειώθηκε ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί μετά από διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ και τους Κοινωνικούς Φορείς.

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ότι σήμερα ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, με βάρη που αντιστοιχούν σε 26.000 ακίνητα αξίας 1,5 δισ. ευρώ, 750 Συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες. Στοχεύεται η στήριξη συνεργατικών σχημάτων και η άμεση πρόσβαση σε λύσεις νέας τραπεζικής χρηματοδότησης.

Επιπλέον, η δημιουργία μηχανισμού θα περιλαμβάνει νέο πλαίσιο ρυθμίσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών, προώθηση συνεργειών και αξιοποίηση ακινήτων για αύξηση ταμειακών ροών.

Σχολιάζοντας την θερμοκηπιακή καλλιέργεια, ο υπουργός ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 49.000 στρέμματα θερμοκηπίων, όταν στην Ολλανδία οι εκτάσεις φτάνουν τα 120.000 στρέμματα. Στόχος είναι η αύξηση παραγωγής και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Από το 2023, το πλεόνασμα στον τομέα αυτό φτάνει τα 452 εκατ. ευρώ, με κύριους προορισμούς των εξαγωγών την Ιταλία, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α. Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι το 2020 στον πρωτογενή τομέα απασχολούνταν 412.000 άτομα, ενώ το 2023 αριθμούν 480.900.

«Αυτή τη στιγμή, μόνο στη φυτική και ζωική παραγωγή έχουν δημιουργηθεί περίπου 25.000 νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο υπουργός.

©

Loading

Play