Κ. Τσιάρας: Βελτιωτικές αλλαγές προανήγγειλε στο ν/σ για την «Διεθνή Εμπορική Διαιτησία»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κ. Τσιάρας: Βελτιωτικές αλλαγές προανήγγειλε στο ν/σ για την «Διεθνή Εμπορική Διαιτησία»

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, να διαβεβαιώνει ότι θα εξετάσει σοβαρά και θα ενσωματώσει βελτιωτικές προτάσεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν από αρμόδιους φορείς και κόμματα, ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου «Διεθνής Εμπορική Διαιτησία, Ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου θα συνεχιστεί αύριο σε δεύτερη ανάγνωση, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αρχής τάχθηκε η ΝΔ ενώ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια και ΚΚΕ μαζί με το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

«Όντως σε συγκεκριμένα άρθρα ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις. Ακούμε τις προτάσεις και οφείλουμε από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης να τις εξετάσουμε. Δηλώνω ότι είμαι θετικός στο να βρούμε τον τρόπο για μία καλύτερη νομοθετική λύση. Σας διαβεβαιώνω ότι χωρίς κανένα φοβικό σύνδρομο, θα προχωρήσουμε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις ενσωματώνοντας προτάσεις που έχουν κατατεθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας, κλείνοντας την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Νωρίτερα, είχαν κληθεί και εξέφρασαν τις απόψεις τους, αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δήλωσαν θετικοί επί του νομοσχεδίου, με τις παρατηρήσεις και ενστάσεις ορισμένων εκπροσώπων να εστιάζονται κυρίως στους δικαστικούς επιμελητές και σε μισθολογικά θέματα.

Ειδικότερα:

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Κωνσταντίνος Καλαβρός, πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Διαιτησίας, τονίζοντας ότι συμβάλει σημαντικά στο άνοιγμα της αγοράς στη διεθνή εμπορική κοινότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νικόλαος Κανελλόπουλος, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, κάνοντας λόγο για «αναγκαίο και χρήσιμο εκσυγχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο».

Όπως είπε, «οι αλλαγές υπαγορεύονται από την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας και γρήγορης διευθέτησης των εμπορικών διαφωνιών με εξωδικαστική επίλυση τους, καθώς πολλές φορές διακυβεύονται υπέρογκα χρηματικά ποσά».

«Είναι μία ευοίωνη πρωτοβουλία που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση αντιμετωπίζοντας τις τρέχουσες σύγχρονες εξελίξεις, η διαδικασία της θεσμικής διαιτησίας. Θα διαμορφώσει ένα σταθερό, σοβαρό πλαίσιο, το οποίο θα επιφέρει άκρως σημαντικά οικονομικά οφέλη», πρόσθεσε.

Ο Δημήτρης Φινοκαλιώτης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ανέφερε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση εκφράζοντας παράλληλα ορισμένες επιφυλάξεις ως προς τα ζητήματα των νομικών παραστατών.

Για μία «πολύ θετική εκσυγχρονιστική πρωτοβουλία» η οποία αναγνωρίζει παράλληλα και το έργο τους, μίλησε ο Θεόδωρος Κόλλιας, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου των Υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο Νικόλαος Γιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, χαρακτήρισε αναγκαίες τις νέες ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία και ενισχύουν τη διαφάνεια.

Στην ίδια θετική κατεύθυνση εμφανίστηκε και η Αναστασία Παπαδοπούλου, αεροπαγίτης, γενική διευθύντρια της Εθνικής Σχολής Δικαστών, τονίζοντας ότι λύνει τεχνικά προβλήματα ως προς την αναγκαία επιμόρφωση των υπαλλήλων και παρέχει τα εχέγγυα πλήρους αδιαβλητότητας της διαδικασίας της διαιτησίας.

«Απόλυτα υποστηρικτικός στις νέες ρυθμίσεις», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Εφεντάκης, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Δικαστικών λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και συντάχθηκε με την νέα διαδικασία σε ό,τι αφορά τους προσυμβατικούς ελέγχους.

Τις έντονες αντιρρήσεις του για το άρθρο 59, το οποίο χαρακτήρισε «άκρως προκλητικό», εξέφρασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Επιστημονικού προσωπικού της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, Ηλίας Χατζηλίας, κάνοντας λόγο για καθεστώς δύο ταχυτήτων εργαζομένων και ζητώντας μισθολογική εξομοίωση μεταξύ της διοίκησης και των υπαλλήλων της νυν ΕΑΔΗΣΥ.

«Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να ξεπεράσει και να μην σεβαστεί τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας», ανέφερε ο κ. Χατζηλίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Τσιτσιπάς: Αύριο το μεσημέρι ο αγώνας του με τον Λεχέτσκα

Loading