Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής , του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης: "Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης", Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2021. (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

K. Βελόπουλος στη Βουλή: «Όλα τα κόμματα από το 1974 και μετά ταυτίσατε το κράτος με το κόμμα»

Τον προϋπολογισμό χαρακτήρισε «επιτομή της αποτυχίας» – «Ο πατριωτισμός δεν είναι ιδεολογία. Είναι συναίσθημα. Ή τον έχεις ή δεν τον έχεις » είπε χαρακτηριστικά.

Για κομματικό κράτος έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2022. «Όλα τα κόμματα από το 1974 και μετά ταυτίσατε το κράτος με το κόμμα. Στη θέση του κράτους είστε εσείς. Φτιάξατε ένα κράτος κομματικό, οικογενειακό, αναξιοκρατικό» είπε.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ. Βελόπουλος τον χαρακτήρισε «επιτομή της αποτυχίας» και σημείωσε ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε επιδείνωση 7,9% το 2020, το χρέος γενικής κυβέρνησης ανήλθε στο 206,3% του ΑΕΠ, το ενοποιημένο χρέος του ιδιωτικού τομέα, αυξήθηκε κατά 14,8%, ενώ τα κόκκινα δάνεια έφθασαν στα 244 δις ευρώ τον Ιούλιο του 2021.

Τόνισε, ακόμη, πως η καθαρή διεθνής θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε κατά 20,8% του ΑΕΠ, και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών καταγράφει την δεύτερη χειρότερη επίδοση. Το εξωτερικό χρέος έφθασε στα 526,4 δισ. τον Ιούλιο του 2021 ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα του κεντρικού κράτους προβλέπεται στα μείον 10,17 δισ. το 2022. «Σε τρία χρόνια χάθηκαν 41,1 δισ. ή το 25% του ΑΕΠ, το 2020 από ζημίες είχαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ ενώ προβλέπεται αύξηση φόρων στα 50 δισ. το 2022 από 46,5 δισ. που ήταν το 2021» τόνισε.

Την έντονη ανησυχία του δε διστασε να εκφράσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης για την επιτάχυνση του πληθωρισμού. «Αν συνεχιστεί έτσι και το 2022 θα ανατραπεί μεγάλο μέρος του οικονομικού σχεδιασμού. Θα γίνει αναπόφευκτη η σύνδεση της αύξησης των τιμών με τους μισθούς. Θα συμπαρασύρει και της αποδόσεις των ομολόγων. Πάμε στο γκρεμό. Έρχεται πείνα», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Αντί να παράγετε πλούτο, παράγετε ελλείμματα. Όταν το δημόσιο χρέος μας είναι 387 δισ. και το κόκκινο ιδιωτικό πάνω από 250 δισ.; Έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε αν γίνει αυτό; Αν σταματήσουν να μας δίνουν δανεικά; Αν ξαφνικά ανακοινωθεί αύξηση των επιτοκίων; Τι θα κάνετε; Αν δεν παράξετε πλούτο θα δημιουργείτε μόνο χρέη».

Ο κ. Βελόπουλος άσκησε σφοδρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνοντας ότι μόνο οι προτάσεις της Ελληνικής Λύσης μπορούν να δώσουν διέξοδο στα προβλήματα.

«Κύριοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνετε για συγκυβέρνηση και αυτό φαίνεται. Όμως επειδή βλέπω ότι δεν θέλετε συναίνεση, δεν έχετε σχέδιο, δεν έχετε πρόγραμμα εγώ καταθέτω στα πρακτικά τις μελέτες που έχουμε κάνει για να τις πάρουν οι υπουργοί σας. Έτσι κι αλλιώς πάντα μας αντιγράφετε. Ο τουρισμός έπρεπε να είναι ο δεύτερος πυλώνας της οικονομίας. Αλλά να είναι ποιοτικός. Τρίτος πυλώνας έπρεπε να είναι η ναυτιλία, η οποία ήδη είναι στην κορυφή, αλλά όλοι μαζί οι πυλώνες πρέπει να στηρίζουν την βιομηχανοποίηση της χώρας μας.

Το έχω πει πολλές φορές. Δεν υπάρχει εθνική ανεξαρτησία αν δεν υπάρχει οικονομική ανεξαρτησία. Σας έχω καταθέσει το πρόγραμμα και τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης, για να υπάρξει ανάπτυξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και κατέληξε.

«Κλείνοντας θα πω ότι έχετε μπερδέψει τον πατριωτισμό. Ο πατριωτισμός δεν είναι ιδεολογία. Είναι συναίσθημα. Ή τον έχεις ή δεν τον έχεις. Ο πατριωτισμός είναι η αγάπη για την πατρίδα, δεν είναι αφηρημένη ιδεολογία. Είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας. για την Ελλάδα είναι υπαρξιακή ανάγκη. είναι μονόδρομος για να πετύχουν η Ελλάδα και οι Έλληνες. Και η Ελληνική Λύση είναι η πραγματική λύση για την Ελλάδα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Κώστας Καραμανλής: Ο ιός του διχασμού και του τοξικού λόγου δεν έχει εμβόλιο για τον ΣΥΡΙΖΑ