Κ. Βλάσης: Πυλώνες σταθερότητας Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος σε θέματα Διασποράς

Κοινό μήνυμα ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, εστάλη μετά την τριμερή συνάντηση για θέματα αποδήμων του υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Βλάση, του Κύπριου Επιτρόπου Προεδρίας Φ. Φωτίου και της Αιγύπτιας Υπουργού Μετανάστευσης και Διασποράς Ν. Μάκραμ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

propoli

   «Η τριμερής μας συνεργασία σε θέματα Διασποράς προωθεί μια θετική ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή», τόνισε ο κ. Βλάσης σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών.

   Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αποδήμων Φώτης Φωτίου επισήμανε πως «οι τρεις χώρες έχουν αποδείξει μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες που έχουν ότι μπορούν και είναι πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή μας, και έτσι θα συμβάλλουμε κι εμείς με τα θέματα Διασποράς σε αυτήν την προσπάθεια των ηγετών μας». Σημείωσε περαιτέρω πως οι δεσμοί των τριών χωρών είναι ιστορικοί και τόνισε πως σήμερα αποφάσισαν ότι θα προωθήσουν και ενέργειες και δράσεις που να είναι και μεταξύ των ίδιων των λαών. 

   Σε ανάλογο ύφος, η Αιγύπτια υπουργός Μετανάστευσης και Διασποράς Ναμπίλα Μάκραμ αναφέρθηκε στους στενούς, ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των τριών χωρών και τόνισε πως αντιμετωπίζουν επίσης κοινές προκλήσεις και υπογράμμισε τη ανάγκη για κοινές δράσεις. 

   Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό τη χαρακτήρισε εποικοδομητική και σημείωσε πως διερεύνησαν νέους τρόπους για το πώς μπορούν να προωθήσουν περαιτέρω την τριμερή συνεργασία τους σε θέματα Διασποράς μέσω κοινών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων.

   Από τη μεριά του, ο κ. Φωτίου εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση και επισήμανε πως το γεγονός ότι τα θέματα Διασποράς έχουν ενταχθεί κάτω από τις τριμερείς διασκέψεις των ηγετών των τριών χωρών εξηγεί πόσα σημαντικά είναι.

   Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν κατά τη συνάντηση σε θέματα νεολαίας και πολιτισμού αποφασίζοντας να συνεχίσουν το πρόγραμμα Νόστος. Ανακοίνωσαν πως το επόμενο πρόγραμμα Νόστος, το τέταρτο, θα πραγματοποιηθεί στον Καναδά περί τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου. 

   «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τους διαπροσωπικούς δεσμούς και να φέρουμε τους λαούς μας πιο κοντά» σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Ανάλογα ο επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αποδήμων ευχαρίστησε την Αίγυπτο και προσωπικά την κ. Μάκραμ για την πρόσφατη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Φόρουμ Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στο Σαρμ Ελ Σέιχ, χαρακτηρίζοντας το σημαντικά συνέδριο. 

   Η Ναμπίλα Μάκραμ αναφερόμενη στο Παγκόσμιο Φόρουμ Νεολαίας που διεξήχθη στην Αίγυπτο, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου και της συνεισφορά τους στις συνεδριάσεις. Με τη σημερινή τριμερή συνάντηση κάναμε ένα περαιτέρω βήμα στο πρόγραμμα Νόστος ως έναν τρόπο σύνδεσης των τριών χωρών, επισήμανε η Αιγύπτια υπουργός.

   Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φωτίου εξέφρασε την κοινή βούληση «η νέα γενιά των τριών χωρών που ζει στη Διασπορά να μάθει την Ιστορία, τον πολιτισμό της κάθε χώρας». Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κύπριος προεδρικός επίτροπος υπογράμμισε ότι ελήφθησαν «σημαντικές αποφάσεις» για επισκέψεις νέων που κατάγονται από τις τρεις χώρες και ζουν στο εξωτερικό για να συζητήσουν θέματα που τις απασχολούν τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα την «ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο», όπως η ενέργεια και η ασφάλεια.

   Μιλώντας για τη σημασία του προγράμματος Νόστος, ο κ. Φωτίου είπε πως θέλουμε μέσα από αυτή τη δράση να φέρουμε πιο κοντά τη διασπορά των τριών κρατών.

   Καταληκτικά ο κ. Βλάσης ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννη Χρυσουλάκη για τον άρτιο συντονισμό της σημερινής τριμερούς συνάντησης. Από τη μεριά τους η Αιγύπτια υπουργός και ο Κύπριος προεδρικός επίτροπος συνεχάρησαν τον κ. Βλάση για την πρόσφατη ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υφυπουργού Εξωτερικών.

   Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο Γιάννης Αμανατίδης ως μέλος της Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. «Οι καλές σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου φαίνονται και στον τομέα των Διασπορών, έτσι ακριβώς όπως είχαμε ξεκινήσει πριν από χρόνια ως κυβέρνηση. Η εμβάθυνση αυτών των σχέσεων βοηθάει στην περαιτέρω προώθηση των ζητημάτων τα οποία μας καίνε στη ευρύτερη περιοχή, όπως και η συνεργασία μεταξύ των Διασπορών έχει αντανάκλαση και στη συνεργασία των ίδιων των λαών. Κάτι που σε μια περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από αστάθεια, έχει όλο και περισσότερη ανάγκη από τέτοιες συνέργειες, οι οποίες θέλουν εμβάθυνση. Ως μέλος της Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής παραβρέθηκα με χαρά στη συνέντευξη Τύπου, κάτι το οποίο το ξεκινήσαμε και χαίρομαι πολύ που δυναμώνει μέρα με την μέρα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος της κοινής συνέντευξης ο Γ. Αμανατίδης.

   

   Δημήτρης Μάνωλης

©Πηγή: amna.gr

Loading