«Εμείς δρομολογήσαμε σαν κυβέρνηση και το μετρό και τα αρχαία και τώρα με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κινδυνεύουμε να πάμε στο ούτε τα αρχαία, ούτε το μετρό», δήλωσε ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την πολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησε η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τον σταθμό του μετρό στην Βενιζέλου.
«Στη δική μας διακυβέρνηση η πρόοδος που έγινε στο έργο του μετρό ήταν η μεγαλύτερη συγκρινόμενη με αυτό που είχε γίνει από όταν ξεκίνησε το έργο […] Αυτό το αστείο με το μετρό της Θεσσαλονίκης πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει και να παραδοθεί το έργο, ένα έργο το οποίο είναι έτοιμο να ολοκληρωθεί και έχει δρομολογηθεί η τελευταία του φάση πρέπει να συνεχιστεί», επισήμανε ο κ. Ζαχαριάδης.
Προσέθεσε, δε, ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι εφόσον το μετρό θα περάσει από το συγκεκριμένο σημείο στην καρδιά της ιστορικής πόλης, υπάρχουν αρχαία», γι΄ αυτό «ας πούνε καθαρά ότι δεν θέλουν, ότι δεν μπορεί να γίνει», καθώς «κατά πάσα πιθανότητα θέλουν μέσα από αυτή την καθυστέρηση να δρομολογήσουν νέους διαγωνισμούς, να φέρουν νέους αναδόχους, να κάνουν μία νέα κατάσταση».
Σχετικά με τον ΟΑΣΘ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «επί των ημερών μας προσπαθήσαμε με δημόσιο πρόσωπο να ανασυγκροτήσουμε τις προβληματικές -όπως τις παραλάβαμε- συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και κάναμε σημαντικά βήματα», ενώ για τη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ εκτίμησε ότι «θα είναι λάθος να πάμε σε μία διαδικασία ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών που θα φέρουν και ένα πολύ μεγαλύτερο κόστος στον πολίτη».
«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται στην υπόθεση Novartis»
Σε ό,τι αφορά στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Novartis και τις καταγγελίες περί σκευωρίας, ο κ. Ζαχαριάδης διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν τμήματα της ελληνικής Δικαιοσύνης -που εμείς την εμπιστευόμαστε σε όλα και είμαστε καθαροί σε αυτό- να μετέχουν σε σκευωρία και η ίδια η ελληνική Δικαιοσύνη να είναι αυτή που κάποιους φακέλους για πρόσωπα που ενεπλάκη το όνομά τους στη δικογραφία και ήλθαν στη διαδικασία του Κοινοβουλίου να τους αρχειοθετεί».
«Μπορούν να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα; Μήπως καλύτερα αντί να πιέζουμε, να φωνάζουμε και να απειλούμε τους δικαστικούς λειτουργούς να τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους, να τους εμπιστευτούμε και ό,τι αποτέλεσμα βγάλουν, εμείς να το κρίνουμε και να το σχολιάσουμε πολιτικά με βάση αυτή μας την ιδιότητα;» προσέθεσε και τόνισε: «Εμείς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα με σοβαρότητα πολιτική και θεσμική, εμπιστευόμαστε απολύτως τη δικαιοσύνη, πήραμε πρωτοβουλία στη συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξουμε αυτόν τον επαίσχυντο νόμο περί ευθύνης υπουργών που δημιουργεί όλα αυτό το μπέρδεμα».
Επισήμανε δε, ότι «αν κρίνουν οι πολιτικοί μας συνομιλητές ότι υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά τα οποία πρέπει να ψαχτούν, βεβαίως εμείς λέμε όλα στο φως -εμείς ούτε πολιτική εμπλοκή έχουμε στην περίοδο που ήταν υψηλές οι τιμές, τις πλήρωσε ο ελληνικός λαός και οι πολιτικές ευθύνες είναι υπαρκτές και έχουν κατοχυρωθεί- και προφανώς δεν έχει βρεθεί και κανένα πρόσωπο που να εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στη δικογραφία. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση».
Ερωτηθείς σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις ιδιωτικοποιήσεις και την προσέλκυση επενδύσεων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Χρειάζεται μία ισορροπία μεταξύ της λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα και των κανόνων, της παρέμβασης του δημόσιου τομέα και του ρυθμιστικού χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει, ώστε να μπορεί να στηρίζει συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα. Προφανώς είμαι υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, θέλω η χώρα να έχει περισσότερες και πολύ περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, με ενδιαφέρει από αυτές τις επενδύσεις να υπάρχει μέρισμα για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους […] Όλα αυτά από το να μένουν στο πλαίσιο μεγαλόστομων διακηρύξεων πρέπει να τα δούμε στην πράξη. Επί των ημερών μας σημειώθηκε σε σχέση με τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, το μεγαλύτερο ποσοστό σε εξαγωγές, η μεγαλύτερη ανάκαμψη της οικονομίας και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η ανάκαμψη στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, οι σημαντικές επιδόσεις στον τουρισμό».
«Να μπούμε δυναμικά στη συζήτηση για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ»
Αναφερόμενος στις διαδικασίες ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ζαχαριάδης παρατήρησε ότι «το κατά πόσο εμείς θα ανταποκριθούμε στο λαϊκό αίτημα του κόσμου της προοδευτικής παράταξης, αυτό είναι ένα ερωτηματικό που θα πρέπει να αποδείξουμε, καθώς θα προχωρά η θητεία μας στην αντιπολίτευση και θα δουλέψουμε όσο χρειάζεται και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να δείξουμε ότι είμαστε παρόντες, ισχυροί και εν δυνάμει κυβέρνηση, όταν ολοκληρωθεί αυτή η θητεία».
«Η συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν και τον στηρίζουν οφείλει να είναι μια καθημερινή και διαρκής διαδικασία. Σε αυτό έχουμε καθυστερήσει πολύ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2012 είναι ένα κόμμα που είναι ο μεγάλος προοδευτικός πόλος της χώρας, πήρε ποσοστά 17%, 27%, 36%, 35%, 24%, 32% και δεν έχει αντιστοιχήσει την κομματική του οργανωτική δομή με αυτή την ισχυρή εκλογική επιρροή. Τώρα που ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος με τη ΔΕΘ, θα πρέπει να μπούμε πιο δυναμικά στην εσωτερική συζήτηση, η οποία όμως δεν πρέπει να κλειστεί στα κομματικά γραφεία αλλά να ανοιχτεί στην κοινωνία, και με βάση αυτό να μπορέσουμε να επανιδρύσουμε, να ανασυγκροτήσουμε, να εκφράσουμε, να διευρύνουμε τον πολιτικό και κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι εδώ για να κάνει αντιπολίτευση και την επόμενη μέρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα και τη δυναμική να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και πλειοψηφίες σε δήμους και περιφέρειες».
*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης
**Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου