Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, δεκάδες εισαγωγές covid σε κάθε εφημερία, γεμάτες κλινικές με εξουθενωμένους υγειονομικούς, υποστελέχωση και κακοδιοίκηση των νοσοκομείων…Παρόλο αυτά, συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με το πότε και ποιος είχε πάρει τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα της περασμένης άνοιξης.
Η Ελλάδα βιώνει εδώ και δύο μήνες το σφοδρότερο και φονικότερο κύμα της πανδημίας, με τα νοσοκομεία, ιδίως στην περιφέρεια, να βρίσκονται υπό κατάρρευση και τη μαύρη λίστα των νεκρών να “γράφει” 20.000 απώλειες -εκ των οποίων οι σχεδόν 15.000 μέσα στο 2021.
Υπάρχουν οργανικές κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών; Υπάρχουν.
Γιατί η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά ετοιμαζόταν να προσλάβει 4000 παπάδες;
Έχουν ανασταλεί κατά 60%-80% όλα τα χειρουργεία ακόμα και των καρκινοπαθών; Έχουν, και αυτό το λένε οι ίδιοι οι γιατροί.
Υπάρχουν κτίρια με άριστα μηχανήματα και εγκαταστάσεις αλλά χωρίς ανθρώπους; Υπάρχουν. Υπάρχει μία ανορθολογική κατανομή υλικών και ανθρώπινου δυναμικού, ένα σύστημα με παρωχημένες αντιλήψεις, χωρίς μηχανισμούς αξιολόγησης; Υπάρχει.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως προς τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι υπαρκτό, χρόνιο και σε μεγάλο βαθμό ανθρωπογενές.
Ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών υπολείπεται σημαντικά των αναγκών, με άλλα λόγια δεν επαρκούν για να προσφέρουν την απαιτούμενη ποιότητα νοσηλείας που θα εξασφαλίζει κατά το δυνατόν την επιβίωση των ασθενούντων.
Οι ευθύνες της πολιτείας είναι άμεσες. Η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει και να εξηγήσει αναλυτικά το σχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, πείθοντας ότι, αν χρειαστεί, θα σπάσει αβγά. Και από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να αντισταθεί στην ευκολία των αντανακλαστικών επιθέσεων.
Η ενίσχυση λοιπόν του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι επιβεβλημένη εκ των συνθηκών. Δεν πρόκειται για ζήτημα κομματικών ανταγωνισμών ή ιδεολογικών αντιπαραθέσεων. Είναι πλέον ζήτημα εθνικό.
«Αντί να προσπαθεί να νικήσει τον κορονοϊό η χώρα πρέπει να κάνει αυτό που πάντα χρειαζόταν να κάνει – να δημιουργήσει συστήματα υγείας και να θεσπίσει πολιτικές που προστατεύουν την υγεία ολόκληρων κοινοτήτων, ειδικά των πιο ευάλωτων.». Έγραψε το “The Atlantic”, για την Αμερική. Ισχύει και για εδώ το ίδιο.
Δείτε επίσης: ΠΟΥ: «Μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη»
- Super Μπάλα Live: Οι διαιτητικές ατασθαλίες πλήττουν το πρωτάθλημα
- Ψηφιακή ξενάγηση στα 32 θρησκευτικά μνημεία της Αττικής
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διαχείριση των συνόρων ως κεντρική προτεραιότητα της μεταναστευτικής στρατηγικής
- Βουλγαρία: Φιλοξενία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Καλλισθενικής Γυμναστικής το 2025
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών έχασαν τη ζωή τους σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ