Και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τις αλλαγές στην εκπαίδευση
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τις αλλαγές στην εκπαίδευση

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να λαϊκίζει και για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η Νίκη Κεραμέως, όμως η αλήθεια είναι ότι τις αλλαγές στην εκπαίδευση στηρίζουν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποδεικνύει η πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», σύμφωνα με την οποία 7 στους 10 ερωτηθέντες κρίνουν θετικά την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, καθώς και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (το 55,7%), όπως και το 79,2% εκείνων του ΚΙΝΑΛ, αλλά και το 63,5% του ΚΚΕ τάσσονται υπέρ της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και να τερματιστεί η είσοδος στα ΑΕΙ με βαθμό 1,5 ή ακόμα και 2.

Αρνητική εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι βάσει στοιχείων που έχει στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το 40% των φοιτητών δεν αποφοιτούσε ποτέ από το πανεπιστήμιο.

Η κατάσταση αυτή που συντηρούνταν, σημειώνουν συνεργάτες της κυρίας Κεραμέως, εγκλώβιζε τους μαθητές και δημιουργούσε φρούδες ελπίδες, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να σπαταλούνται σημαντικοί πόροι.
Αντ’ αυτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να δημιουργούνται προοπτικές για τα παιδιά και αυτό βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική γνώμη της κοινωνίας.

«ο Τσίπρας λαϊκίζει και παραπληροφορεί»

Αναφορικά τώρα με όσα ανέφερε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την επιστολή υποψηφίου πανελλαδικών, ο οποίος διαμαρτύρεται καθώς δεν εισάγεται στην Αρχιτεκτονική Αθηνών ή Θεσσαλονίκης, κύκλοι της κυβέρνησης απαντούν ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να λαϊκίζει και να παραπληροφορεί ανεύθυνα. Όπως εξηγεί, άλλωστε, ο ίδιος ο υποψήφιος, η βαθμολογία του στο ελεύθερο σχέδιο ήταν 13,6 μονάδες, ενώ η ελάχιστη βάση εισαγωγής του αντίστοιχου μαθήματος ήταν 14,03 και προφανώς το σχέδιο είναι κρισιμότατο μάθημα για την Αρχιτεκτονική Σχολή.

Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού, με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, έσπευσαν να υπενθυμίσουν ορισμένες από τις πολιτικές της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση των μαθητών.  

Η… αντιμεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία

Όπως σημειώνουν εμφατικά «η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ συνιστούσε αδιαφορία για τη νέα γενιά και τις προοπτικές της, αλλά και υποταγή σε μικροκομματικά συμφέροντα». Και αυτό γιατί:
 
– Επέτρεψε την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με 0,6, 1, 2, 3, 4 στα 20, αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν ποτέ.

– Θέσπισε εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. χωρίς καν εξετάσεις -«πράσινα τμήματα»-, χωρίς οι υποψήφιοι να πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Για να τάξει λαγούς με πετραχήλια.

– Έδωσε φρούδες ελπίδες, αδιαφορώντας για τη μετέπειτα πορεία των νέων.


– Ένας  στους 4 σπουδαστές Ι.Ε.Κ. είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι., στρέφονται στα Ι.Ε.Κ. μη βρίσκοντας δουλειά μετά το Πανεπιστήμιο.


– Ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά τμήματα, μερικά εκ των οποίων ως βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για να ικανοποιήσει βουλευτές του.

– Πολλαπλασίασε τμήματα -τα τμήματα μηχανικών από 47 τα έκανε 71, τις γεωπονικές από 3 τις έκανε 10. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο ρυθμός αποφοίτησης σε κάποια από τα τμήματα είναι 3 στους 100 κατ’ έτος.


– Τα αποτελέσματα της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ τα βλέπουμε τώρα: Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ που δημοσιεύθηκαν προ ημερών, το 40% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ – ποσοστό μάλιστα που αυξήθηκε από το 30% που ίσχυε προηγουμένως. Στην κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28, ως προς το συγκεκριμένο δείκτη, η Ελλάδα (58,9%) κατέχει την 5η χαμηλότερη θέση, υπολειπόμενη σημαντικά (κατά 17,3 ποσ. μονάδες) της αντίστοιχης τιμής του δείκτη στην ΕΕ-28 (76,3%).

Δείτε επίσης: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σχολείο
 

Loading

Play