«Το ότι δεν έγιναν αποδεκτές όλες οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, δε σημαίνει πως η Συνταγματική Αναθεώρηση που έγινε δεν ήταν προς τη θετική κατεύθυνση», σχολίασε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά».
«Πάντα η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι ένα αποτέλεσμα σχετικών συμβιβασμών. Παραδείγματος χάρη, κι εμείς δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων για εμάς ήταν προμετωπίδα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Με ευθύνη της προηγούμενης Βουλής, της προηγούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αυτό το άρθρο δεν αγγίχτηκε καν. Μακάρι να υπήρχε η αποδοχή της πρότασης που είχε κάνει η ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή, που είπαμε όλοι μαζί να ψηφίσει ο ένας τις προτάσεις του άλλου και η νέα Βουλή να αποφασίσει ποιες από αυτές, αφού προηγουμένως θα τις είχαμε τις παρουσιάσει στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα τις είχε εγκρίνει, ώστε τώρα να μιλούσαμε για ακόμα μεγαλύτερο βήμα. Θεωρώ ότι μετά από δέκα χρόνια ήταν σε θετική κατεύθυνση. Μακάρι να υπήρχε περισσότερη τόλμη και πολιτικός ρεαλισμός, ώστε να ήμασταν όλοι ικανοποιημένοι», πρόσθεσε.
Μάλιστα ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε εξαιρετικό βήμα ότι με τη Συνταγματική Αναθεώρηση μπορεί η αντιπολίτευση να προχωρεί στη δημιουργία εξεταστικών επιτροπών, αν κρίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
«Αυτό για μένα είναι αναβάθμιση του κοινοβουλίου, γιατί μέχρι τώρα, κακά τα ψέματα, η εκάστοτε κυβέρνηση είτε γιατί υπήρχε πραγματικός λόγος, είτε γιατί ήθελε να πλήξει τους αντιπάλους της, είχε το μοναδικό προνόμιο να φτιάχνει εξεταστικές επιτροπές ή όχι. Αυτό ήταν ένα βήμα λοιπόν, θεσμικής αναβάθμισης του Κοινοβουλίου», εξήγησε.
“Η πρόταση Μητσοτάκη για ΠτΔ θα βγάλει πολλούς… μάντεις εκτός”
Όσον αφορά στην ονοματολογία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νικήτας Κακλαμάνης εκτίμησε πως «το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένα πρόσωπο που πολλούς μάντεις αυτή τη στιγμή θα τους βγάλει έξω από τις μαντείες τους».
«Κακά τα ψέματα, ο εκάστοτε πρωθυπουργός όταν έρχεται η ώρα εκλογής προέδρου Δημοκρατίας έχει τον κυρίαρχο ρόλο. Από τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού κρατώ δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι είπε επί λέξει “σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση και εν πάση περιπτώσει η παρούσα κυβέρνηση που να μπορεί να μπορεί να σταθεί μέσα στη Βουλή έχοντας ψηφίσει για πρόεδρο Δημοκρατίας κάποιον με σχετική πλειοψηφία”, που σημαίνει ότι αυτό το απέκλεισε ο Κ. Μητσοτάκης. Το δεύτερο είναι ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ευρύτατης αποδοχής για το πρόσωπο το οποίο θα προταθεί».
Για το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, για τον οποίο ο κ. Κακλαμάνης έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια, ο βουλευτής Α’ Αθηνών σημείωσε: «Δεν γνωρίζω τι έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος της ΝΔ. Εγώ ό,τι είχα να πω για τον Προκόπη Παυλόπουλο το είπα σε ανύποπτο χρόνο, εδώ και ένα χρόνο. Άρα δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω και όταν έρθει η ώρα της κρίσης θα έχουμε περισσότερα να πούμε, αν και κάνω μία εκτίμηση ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί».
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία εξωκοινοβουλευτικών υπουργών στην κυβέρνηση, τόνισε πως ο ίδιος, αν και παραδοσιακός κοινοβουλευτικός πολιτικός, ποτέ δεν ήταν αντίθετος στο να υπάρχει σε μία κυβέρνηση ένας εμπλουτισμός και από πρόσωπα που είτε με δική τους επιλογή, είτε επειδή έτσι κρίνει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα, το έχουμε δει σε πολλές κυβερνήσεις. Η άποψή μου είναι, ότι ο αριθμός πρέπει να είναι λελογισμένος. Αυτή είναι η θέση που είχα πάντα».
“Εξαιρετικά συμπαθής ο Ζέρβας, θα ψήφιζα Κυρίζογλου στην ΚΕΔΕ”
Ερωτηθείς για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, είπε πως του δίνει την εντύπωση πως είναι ένας άνθρωπος που θέλει να παράξει έργο για τη Θεσσαλονίκη.
«Είναι λίγους μήνες δήμαρχος της πόλης, ένας άνθρωπος που δεν τον ξέρω προσωπικά αλλά μου έχει δώσει την εντύπωση ότι πήγε στο δήμο Θεσσαλονίκης όχι για να τον χρησιμοποιήσει ως σκαλοπάτι για τη μετάβασή του στην κεντρική πολιτική σκηνή -αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό- αλλά ότι είναι ένας άνθρωπος που θέλει να παράξει έργο για την πόλη του. Μου είναι εξαιρετικά συμπαθής και νομίζω ότι θα είναι ένας πολύ καλός δήμαρχος», σχολίασε.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής χάρηκε ιδιαιτέρως, όπως είπε, για την ανάδειξη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην κεφαλή της Ένωσης Περιφερειών και αποκάλυψε πως στις εκλογές της ΚΕΔΕ θα ψήφιζε τον Λάζαρο Κυρίζογλου.
«Αν ήμουν εκλέκτορας για τις μεθαυριανές εκλογές στην ΚΕΔΕ, φανερά, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και με μεγάλη χαρά θα ψήφιζα τον Λάζαρο Κυρίζογλου, γιατί τον ξέρω πάρα πολύ καλά και σε ό,τι αφορά το ήθος του και σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του ως δήμαρχος», σημείωσε.
“Ανύπαρκτη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”
Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε απόλυτα δικαιωμένος για όσα είχε πει για το μεταναστευτικό, μετά και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπισή του.
«Πριν 20 μέρες είχα πει, ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει πάρα πολύ για να μην μετατραπεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό στις “Πρέσπες” της Νέας Δημοκρατίας, εννοώντας βέβαια σε ό,τι αφορά το πολιτικό κόστος. Τότε είχα δεχθεί και αντίπαλα και φίλια πυρά», ανέφερε και συμπλήρωσε «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τολμώ να πω ότι με δικαίωσαν απόλυτα. Είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θα κριθούν από την αποτελεσματικότητά τους, αλλά, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος ακούει σε δύο λέξεις: ‘ευρωπαϊκή αλληλεγγύη’. Αυτή είναι ανύπαρκτη μέχρι στιγμής».
Όπως υπογράμμισε, εξάλλου, «η ώρα της κρίσης και για το μέλλον της ΕΕ πλησιάζει σε ό, τι αφορά το θέμα αυτό. Κακά τα ψέματα, καμία κυβέρνηση και κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του να επιλύσει το πρόβλημα αυτό. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό».
Αναλυτικά όσα είπε στον Flash 99.4 ο Νικήτας Κακλαμάνης: