Ακούγοντας κανείς τις καθημερινές δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει από το βήμα της 85ης ΔΕΘ μειώσεις εισφορών και φόρων, όμως στην ουσία η πραγματικότητα απειλεί να γκρεμίσει το κυβερνητικό αφήγημα. Και αυτό γιατί καλές οι εξαγγελίες αλλά τι γίνεται με την καθημερινότητα, η οποία προβλέπεται δύσκολη για χιλιάδες νοικοκυριά εξαιτίας της ανατίμησης που αναμένεται σε εκατοντάδες βασικά προϊόντα.
Αν και οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο του έτους η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι εντυπωσιακή, αυτό ποσώς ενδιαφέρει εκατομμύρια Έλληνες που μοναδική έννοια έχουν να διασφαλίσουν το εισόδημα που μπαίνει στον οικογενειακό «κουμπαρά» στο τέλος κάθε μήνα. Τι να το κάνουν αν οι δείκτες πηγαίνουν καλά και εκείνοι αδυνατούν να βγάλουν τον μήνα…
Θα μοιράσει «μέρισμα» ανάπτυξης
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και η σχέση εμπιστοσύνης που ανέπτυξαν με την κοινωνία μπορεί να διαρραγεί σε ελάχιστα λεπτά. Γι’ αυτό και από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διανείμει «μέρισμα» ανάπτυξης στη μεσαία τάξη.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανακοινώσει στοχευμένη μείωση της φορολογίας για τους επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία. Επίσης, αναμένεται να εξαγγείλει περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους με νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πέραν των 3,6 μονάδων που ήδη ισχύει από τον περασμένο Ιούνιο και παρατάθηκε έως το τέλος του 2022.
Στην προσπάθεια του να καταστήσει πιο «φιλολαϊκή» την οικονομική του πολιτική για το 2022 και το 2023 είναι πιθανό να μιλήσει ακόμα και για αύξηση του κατώτατου μισθού τα επόμενα χρόνια, σενάριο που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει επί του παρόντος μεγάλες πιθανότητες.
Από που πηγάζει η αισιοδοξία
Η αισιοδοξία που υπάρχει πάντως, ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας, πηγάζει από έξι στόχους που στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι έχουν επιτευχθεί.
1. Η αύξηση του ΑΕΠ. Ήδη αναθεωρείται ο τρέχων προϋπολογισμός, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό πάνω από 4%.
2. Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ από το 2022 ώστε να μη στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση αλλά να δίνει έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών και κυρίως σε επενδύσεις.
3. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο πλαίσιο και των αλλαγών που θα επέλθουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4. Η συνεχής μείωση των κόκκινων δανείων και η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού (κάτω από 10%) των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2022.
5. Η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας το 2022 και η επιστροφή σε μικρά πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.
6. Η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων.
Δείτε επίσης: Η ατζέντα της ημέρας – Ο Δένδιας επισκέπτεται την Τύνιδα
- Θεσσαλονίκη – “Το Χαμόγελο του Παιδιού”: Ξεκινά σήμερα το χριστουγεννιάτικο Smile Bazaar
- Ουκρανία: Αναβολή συνεδρίασης του κοινοβουλίου για λόγους ασφαλείας
- Θεσσαλονίκη: Δείτε πού θα έχει σήμερα διακοπές ρεύματος
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Νέα δίκη του Ντρέιφους μετά την έκδοση ενταλμάτων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους για ενστάσεις τεσσάρων ετών
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr