Απόλυτα προετοιμασμένος να παίξει «άμυνα» απέναντι στην Τουρκία είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, με βασικό ζήτημα τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Επειδή όμως πολλές φορές η «επίθεση» είναι καλύτερη της… αμυντικής θωράκισης, όταν έχεις να κάνεις με έναν δύστροπο γείτονα, το Μέγαρο Μαξίμου ίσως θα ήταν πιο ωφέλιμο να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στην Άγκυρα και να προβάλει πιο εντατικά την προσπάθεια της Τουρκίας να γκριζάρει το Αιγαίο.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πηγαίνει στη Μαδρίτη αποφασισμένος να μην αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά Ερντογάν. «Εάν», όπως δήλωσε ο ίδιος στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., «τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις». Με λίγα λόγια, είναι έτοιμος να απαντήσει σε κάθε τουρκική πρόκληση. Φτάνει όμως αυτό;
Έτοιμος να βγει στην «κόντρα» ο Μητσοτάκης
Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζουν με νόημα πως η Ελλάδα σε όλα τα fora απαντά ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και αποδομούν κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό. Αυτό θα κάνει και τώρα εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα από τον Τούρκο Πρόεδρο. Και τούτο διότι η στάση μας είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική μας κυριαρχία, τα εθνικά μας δικαιώματα, ανυποχώρητη σε κάθε κατασκευή που αντίκειται στις Διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο.
Πως θα απαντήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη Μαδρίτη
Εάν προκληθεί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αναδείξει τις τεράστιες ευθύνες της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, καθώς η Τουρκία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της βάσει της κοινής δήλωσης του 2016. Ήδη, ύστερα από σχετικό αίτημά του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ενημέρωσε χθες τα μέλη της επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα πάντα με το κεκτημένο της Ε.Ε..
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μηταράκης έκανε εκτενή αναφορά στις προκλήσεις από την Τουρκία, τις εμπρηστικές, αναθεωρητικές και νομικά αβάσιμες δηλώσεις σχετικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και τόνισε ότι «η Ελλάδα για άλλη μια φορά γίνεται μάρτυρας της αύξησης της πίεσης στα χερσαία σύνορα του Έβρου αλλά και στα νησιά του Αιγαίου».
Υπογράμμισε ότι μόνο φέτος οι ελληνικές Αρχές «έσωσαν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας πέντε χιλιάδες μετανάστες».
Μάλιστα έθεσε την Ευρώπη προ των ευθυνών της τονίζοντας ότι «η Ελλάδα θα περίμενε έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., καλώντας την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει της Κοινής Δήλωσης του 2016 και να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της, αποτρέποντας τις αναχωρήσεις και αποδεχόμενη την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται προστασία».
Δείτε επίσης: Συνάντηση Δένδια με ΥΠΕΞ Αρμενίας – «Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί ευρύτερες περιοχές»