Η απόφαση της Δικαιοσύνης για την αγωγή Δημητριάδη ενισχύει τη δημοκρατική αξία και την ελευθερία του Τύπου. Η κατά πλειοψηφία απόρριψη της αγωγής Δημητριάδη κατά της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, χαιρετίστηκε από όλους εκείνους που πιστεύουν στον πυρήνα μιας δημοκρατικής κοινωνίας όπου οι θεσμοί υπηρετούν το ρόλο τους και η ελευθερία του Τύπου είναι εξασφαλισμένη. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ρόλος της δημοσιογραφικής έρευνας είναι σημαντικός.Αποδείχθηκε περίτρανα στην υπόθεση των υποκλοπών και των αποκαλύψεων που ήρθαν στο φως τα τελευταία δύο χρόνια από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο.
Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο του πρωθυπουργικού γραφείου με την ΕΥΠ, οδηγήθηκε σε παραίτηση μόλις οι αποκαλύψεις άρχισαν να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Μαζί του παραιτήθηκε και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων. Ακολούθως, ήταν αν μη τι άλλο εντυπωσιακή η σπουδή του κ. Δημητριάδη να επιδοθεί σε ένα απίστευτο μπαράζ αγωγών κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης, επιχειρώντας να αποσυνδέσει πλήρως το όνομά του από την υπόθεση. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επιχείρησαν με κάθε τρόπο να κλείσουν την υπόθεση χωρίς οι ευθύνες να αγγίξουν το μέγαρο Μαξίμου. Ο συγκεκριμένος στόχος επιτεύχθηκε με σειρά ενεργειών, αλλά κυρίως με το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Άρειου Πάγου. Στη συνείδηση του κόσμου όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Υπό αυτό το πρίσμα, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μια πρώτη σημαντική νίκη απέναντι σε αυτή την κλιμακούμενη επιχείρηση συγκάλυψης και εκφοβισμού, αλλά κι επειδή έπονται νέα επεισόδια στο σήριαλ των αγωγών που έχει υποβάλλει η πλευρά Δημητριάδη. Για το τι ακριβώς σηματοδοτεί αυτή η απόφαση για την ελευθερία του Τύπου, γνωστοί συνταγματολόγοι και πρόεδροι ενώσεων δημοσιογράφων εξέφρασαν τις απόψεις τους.
Η σκληρή κριτική προς την εξουσία αποτελεί την πεμπτουσία της ανοιχτής και δημοκρατικής κοινωνίας. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, τα δείγματα γραφής της ελληνικής Δικαιοσύνης δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μία ραγδαία υποβάθμιση του κράτους δικαίου. Μάλιστα, η δικαστική (μη) διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών προκάλεσε αξιόλογες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.
Η πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απορρίπτει την αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης επιλύει ένα ζήτημα που επί δεκαετίες ταλανίζει τους ανθρώπους της Ενημέρωσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, δεν υφίσταται ποινική και αστική ευθύνη των μέσων ενημέρωσης όταν πρόκειται για θέματα που συγκεντρώνουν το δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση του κοινού και την προώθηση της δημοκρατίας. Οι δημοσιογράφοι, όμως, αντιμετωπίζουν συχνά σοβαρές απειλές στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, περιλαμβάνοντας υποτιμητικές εκφράσεις και προσωπικές επιθέσεις. Η συλλογική προσπάθεια να στηριχθεί η ερευνητική δημοσιογραφία και να προστατευτούν οι δικαιώματα των δημοσιογράφων είναι κρίσιμη προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοκρατική διακυβέρνηση και η ελευθερία της έκφρασης.