Έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η γκρίνια από ορισμένους στην Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίοι θεωρούν πως στο ΣΥΡΙΖΑ τους αντιμετωπίζουν ως παρείσακτους, ακόμα και λεπρούς!
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Κι αυτό μολονότι, όπως σημειώνουν με νόημα, χάρη στους ανθρώπους που εκπροσωπούν εκτινάχθηκε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση από το 4% στην εξουσία.
Δεν πρόκειται, πάντως, να μείνουν στα παράπονα, αλλά, όπως πληροφορείται το Politik, ορισμένες κινήσεις που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία προετοιμάζονται ήδη για συγχώνευση, δημιουργώντας ένα ενιαίο think tank με το οποίο ευελπιστούν να έχουν περισσότερο λόγο στη λήψη αποφάσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί και κάποια πολιτική εκδήλωση παρουσίασης του εγχειρήματος και προκειμένου να γίνει από την πλευρά τους επίδειξη δύναμης.
Όπως κι αν έχει, ωστόσο, κανείς δεν συζητά, την παρούσα στιγμή τουλάχιστον, το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Προοδευτική Συμμαχία και συνεπακόλουθα από το ΣΥΡΙΖΑ.
Χτίζει μέτωπο κατά Μητσοτάκη
Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει και τον Αλέξη Τσίπρα- στο πλαίσιο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς- προκειμένου να τον πείσει ή, όπως λένε στο ΣΥΡΙΖΑ, να δείξει πως έχει διάθεση συνεννόησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τον εκλογικό νόμο, αλλά και για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αφού έχουν τις δικές τους «κόκκινες» γραμμές.
Για τους Έλληνες του εξωτερικού λένε «όχι» στην επιστολική ψήφο κα στον επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος από τις ψήφους τους, για τα υπό Αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος ισχυρίζονται πως οι αλλαγές που θα γίνουν πρέπει να ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο που τους έδωσε η προηγούμενη Βουλή, ενώ επιμένουν στην απλή αναλογική και στην επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, θα επιχειρήσει να προσεταιριστεί εκείνος το ΚΙΝΑΛ, αλλά και το ΜέΡΑ 25 ούτως ώστε να σχηματιστεί ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό μέτωπο κόντρα στις επιλογές Μητσοτάκη και να μην θεωρηθεί ο ίδιος υπεύθυνος απέναντι κυρίως στους Έλληνες του εξωτερικού για τη μη εύρεση συναινετικής λύσης.
Στην Κουμουνδούρου, επίσης, υπενθυμίζουν πως στο παρελθόν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε γνωμοδοτήσει θετικώς ως προς το περιεχόμενο της σχετικής πρότασης νόμου που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει άλλη άποψη.