Καραγιάννη: «Να ξέρουμε με ποιους όρους κάθεται η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία»

Επίθεση στην κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, εξαπέλυσε η Τάνια Καραγιάννη, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Flash 99.4 και στην εκπομπή απλά επικίνδυνοι.

Αναφερόμενη στις καταστροφές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας η κυρία Καραγιάννη τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κατάσταση.

propoli

«Δεν ευθύνεται ο κρατικός μηχανισμός από μόνος του. Ο κρατικός μηχανισμός έχει ηγεσία. Έχει πολιτική ηγεσία, την εκάστοτε κυβέρνηση. Άρα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτός ο οποίος ευθύνεται και για αυτή την κατάσταση, είναι η κυβέρνηση που έχουμε σήμερα».

Πρέπει να υπάρξουν δραστικά μέτρα και παρεμβάσεις για τους πληγέντες

«Θα πρέπει στη κυβέρνηση να χαράξουνε μια σοβαρή στρατηγική για να δούμε πως θα βγει αυτός ο κόσμος από το πρόβλημα και πως θα ξανασταθεί στα πόδια του», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει και θα πρέπει να δράσει άμεσα. Θα πρέπει να δράσει με μέτρα τα οποία θα ανταποκρίνονται στην πραγματική καταστροφή που έχει συντελεστεί εκεί και όχι με οριζόντια μέτρα και ένα χάδι στην πλάτη. Δεν περιμένουνε οι άνθρωποι στην Καρδίτσα και στην Κεφαλονιά τη συμπάθεια της κυβέρνησης. Περιμένουν να δούνε ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Οφείλει να δώσει εξηγήσει ο πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά

Η κ. Καραγιάννη άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων.

«Κινήθηκε με έναν τρόπο που αντί να κάνει την Ευρώπη να αντιμετωπίζει το ζήτημα ως Ευρωπαϊκό και να αντιμετωπίζει τα σύνορα της χώρα ως Ευρωπαϊκά σύνορα, μετέτρεψε απλώς τη χώρα σε ασπίδα της Ευρώπης», ανέφερε.

«Κατάφερε να αποκλείσει τη χώρα από τον Ευρωτουρκικό διάλογο, όταν αυτός άρχισε τον Μάρτη. Οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις».

Η κ. Καραγιάννη τόνισε ότι, υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα και για τον τρόπο με τον οποίο διατύπωσε τις λέξεις στη ΔΕΘ και για τα όσα έγραψε σε άρθρο του στον διεθνή τύπο.

«Πως η μοναδική διαφορά με την Τουρκία έγινε μείζονα διαφορά και τί σημαίνει, ποιες είναι οι ελάσσονες διαφορές;», αναρωτήθηκε.

Ανησυχία για το τί συμφωνήθηκε στο Βερολίνο

«Να ξέρουμε με ποιους όρους κάθεται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε.

Η κ. Καραγιάννη ξεκαθάρισε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η στρατηγική εδράζεται σε τρία πράγματα. Προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, διεκδίκηση κυρώσεων για την Τουρκία και διάλογος διερευνητικές με ορίζοντα τη Χάγη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την ανησυχία για το τί έχει συμφωνηθεί στο Βερολίνο. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ακριβώς ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε εμείς ότι τίθεται θέμα από την πλευρά της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών».

Η συγγνώμη του Μητσοτάκη αρκεί

Αναφερόμενη στη συμφωνία των Πρεσπών η κ. Καραγιάννη τόνισε ότι έγινε από τη ΝΔ, «μια διαχείριση η οποία δίχασε τον λαό, δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα, δεν ακούστηκε τότε καμία ψύχραιμη φωνή από την πλευρά τους» και συμπλήρωσε, «δεν αποδεικνύεται ότι είναι μια συμφωνία η οποία είναι συμφέρουσα για τη χώρα που εξαφανίζει την επιρροή της Τουρκίας από την περιοχή που έχει θετικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα;».

Για τη συγγνώμη που αξιώνει ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Αφού η ΝΔ πλέον δείχνει ότι δεν το πίστευε αυτό που έλεγε αλλά στην πραγματικότητα συμφωνεί με τη διαχείριση που έγινε οφείλει να ζητήσει συγγνώμη. Η συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη που εκπροσωπεί ολόκληρη τη ΝΔ, νομίζω ότι αρκεί».

Ο λαός έδωσε χρόνο, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα

«Στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, η κυβέρνηση έκανε lockdown για να πάρει χρόνο για να οργανώσει την κατάσταση και της τον έδωσαν απλόχερα οι πολίτες, ανέφερε η κ. Καραγιάννη.

«Δεν έγινε απολύτως τίποτα στην πράξη. Διότι το να παίρνεις πάρα πολλά μέτρα και τα οποία είναι αντιφατικά το ένα με το άλλο και ακυρώνουν το ένα το άλλο, στην πράξη,  στο αποτέλεσμα, είναι σαν να μην έχεις πάρει κανένα μέτρο. Λοιπόν, εδώ έχουμε δει μια άθλια διαχείριση της όλης κατάστασης», υπογράμμισε.

«Όχι σχέδιο δεν υπάρχει, όχι οργάνωση δεν υπάρχει, μια αμηχανία από την πλευρά της κυβέρνησης για να μην την πω αδράνεια», κατέληξε.

Αντιφατικές δηλώσεις επιστημόνων για τα μέτρα προστασίας

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν εύστοχο να βγαίνει οποιοσδήποτε και να λέει ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα. Από εκεί και πέρα η επιστημονική κοινότητα οφείλει να σέβεται και εκείνη τον εαυτό της και βεβαίως να δίνει τις κατευθύνσεις τις οποίες πρέπει για να ξεπεράσει αυτή την υγειονομική κρίση η ελληνική κοινωνία», τόνισε.

Ακούστε όσα είπε η κ. Καραγιάννη στον Flash 99.4

Loading