Καρακωστάνογλου: «Η Τουρκία βολεύει τα συμφέροντά της»

Καρακωστάνογλου: «Η Τουρκία βολεύει τα συμφέροντά της»

Την ανάγκη άμεσης ανακήρυξης ΑΟΖ επισήμανε μιλώντας στον Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, με φόντο την «παράνομη» όπως χαρακτήρισε τουρκο-λιβυκή συμφωνία.

Ο κ. Καρακωστάνογλου τόνισε ότι «η Τουρκία αρνείται το Διεθνές Δίκαιο για να βολεύει τα συμφέροντά της», ενώ πρόσθεσε: «όταν οι Τούρκοι ξεκινήσουν την επιχείρηση με έρευνες και γεωτρήσεις, τότε θα υπάρξουν αντιδράσεις ένοπλης βίας από την Ελλάδα, ώστε να προστατευτεί η κυριαρχία της χώρας».

Μάλιστα, εξέφρασε την ανάγκη για «παρέμβαση του ΟΗΕ απέναντι στην τουρκική αυθαιρεσία», ενώ απαντώντας στις δηλώσεις του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Θάνου Ντόκου, για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ο κ. Καρακωστάνογλου τόνισε: «Θα διεκδικήσουμε και οφείλουμε να το κάνουμε απέναντι στο Σύνταγμα και στον ελληνικό λαό, όλες τις περιοχές όλων των θαλασσίων ζωνών. Καμία κυβέρνηση δεν εξήγγειλλε ΑΟΖ που θα ενισχύσει απίστευτα τα δικαιώματατης και στην υφαλοκρηπίδα αλλά και στη σχέση με όλες τις παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, η οποία έχει 16.000 ΧΛΜ ακτών ηπειρωτικών και νησιωτικών όταν ο Τσαβούσογλου μας είπε προχθές ότι η Τουρκία έχει 1.900 χλμ ακτών. Τα όσα είπε ο κ. Ντόκος, είναι πράγματα στα οποία η ελληνική διπλωματία επί Κωνσταντίνου Καραμανλή ετοποθετήτη το 1975-76-77, λέγοντας τα εξής απλά: Η συνεκμετάλλευση είναι μία ενέργεια στην οποία η Ελλάδα δεν θα είχε αντιρρήσεις υπό προϋποθέσεις. Κυριαρχική οικονομία, οριοθέτηση περιοχών».

Ο κ. Καρακωστάνογλου τόνισε επίσης ότι «στα σημεία και μόνο και όχι παντού στις γεωτρήσεις, εφόσον υπάρχει οικονομικός και γεωλογικός λόγος, υπάρχει λόγος για συνεκμετάλλευση. Δηλαδή, σε ένα κοίτασμα πετρελαίου που περνάει διαμπερώς εγκάρσια το θαλάσσιο όριο -και άρα στο ίδιο κοίτασμα υπάρχει και τουρκικό και ελληνικό πετρέλαιο-, τότε στο συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να γίνει συζήτηση για συνεκμετάλλευση, αλλά όπως είπε τότε ο κ. Σταυρόπουλος το 1975-76, θα πρέπει να ξέρουμε τι ανήκει την ευρύτερη περιοχή, τι ανήκει σε εμάς, τι στους γείτονες και με βάση αυτό, να υπάρξει μία συνεκμετάλλευση».

«Αγωνίζομαι για την αποκλειστική ζώνη της Ελλάδας»

«Δεν έχουμε θεσπίσει συνορεύουσες ζώνες, ούτε ζώνη των 10 ή των 12 ΧΛΜ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρακωστάνογλου, προσθέτοντας: «Δεν ερευνήσαμε την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, ούτε στα ανατολικά της Θάσου που είναι βεβαιωμένα πολλά αποθέματα πετρελαίου, επειδή η Τουρκία έχει εξαγγείλλει ότι αν το κάνουμε είναι αιτία πολέμου. Επίσης, δεν έχουμε αποκλειστική ζώνη, κάτι για το οποίο αγωνίζομαι εδώ και χρόνια, καθώς έχω γράψει το 1ο στην Ελλάδα βαρύ επιστημονικό βιβλίο για το θέμα, για το οποίο αρμόδιο και ανώτεροι από εμένα του Διεθνούς Δικαίου, είπαν ότι δεν πρόκειται να γραφτεί άλλο, όμως είναι κάτι που θα ενισχύσει τα δικαιώματα της Ελλάδας».

Loading

Play